Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

465.470 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

Week 1

Een nieuwe week, een nieuwe marktupdate. Blijf op de hoogte van de energiemarkt met de laatste trends en ontwikkelingen. Deze week is de marktupdate geschreven door:

Marvin Ubels
Energieconsultant Mijn Groendus
marvinubels@groendus.nl

CAL-23 Aardgas
+1%
Aardgas week1

De marktprijs van aardgas is deze week minimaal gestegen naar 0,04831 €/m3, exclusief opslagen van de leverancier.

De prijs en toevoer van aardgas staan al maanden onder druk. De Europese gasbergingen zijn gemiddeld voor 56% gevuld, maar de Nederlandse voor slechts 36%. Dit is significant lager dan in dezelfde periode vorig jaar. De lagere voorraden hebben onder andere te maken met de lage toevoer van het Russische aardgas.

Het Russische aardgas komt al maanden in mindere volumes binnen dan ‘normaal’. Rusland houdt zich aan de minimale contractafspraken waardoor extra aardgas vrijwel is uitgesloten. Het Russische gasbedrijf Gazprom, die het aardgas levert aan onder meer Europa, heeft vorig jaar 6 miljard kuub gas minder geleverd dan voorspeld. Volgens de vicedirecteur van nationale energieveiligheid in Moskou heeft de daling van het aardgas te maken met hun beleid. Gazprom deelt hun export van aardgas in tweeën: ze leveren aan ex-Sovjetrepublieken en aan ‘verre landen’. Onder verre landen verstaat Gazprom Turkije, alle landen in Europa en ook China die hier eind 2019 is bijgekomen.

Europa verdenkt Gazprom ervan bewust aardgas achter te houden, maar dit spreekt de vicedirecteur tegen. Hij wijst naar de contractuele verplichtingen die Gazprom keurig nakomt en dat, als extra toevoer nodig is, dit kan door aanvullende onderhandelingen. Extra overeenkomsten zijn volgens hem overigens gemakkelijker te bereiken door de Nordstream 2 te openen; de omstreden gaspijpleiding die direct van Rusland naar Duitsland loopt.

De Nordstream 2 ligt sinds het begin al onder vuur en (Europese) bedrijven die eraan meewerkten konden op sancties rekenen van de Verenigde Staten. Sinds 2019 is er Europese wetgeving die bepaalt dat de eigenaar en uitbater van een pijpleiding niet dezelfde organisatie mogen zijn. Bij de Nordstream 2 is dit wel het geval. Gazprom is namelijk de eigenaar en uitbater. De vicedirecteur vindt de wetswijziging oneerlijk omdat deze is doorgevoerd op het moment dat de aanleg van de Nordstream 2 al bijna was voltooid.

Naast het Russische aardgas wordt er in Nederland nu meer aardgas aangeboord uit Groningen. Het kabinet verwacht in 2022 twee keer zoveel aardgas uit Groningen te moeten halen dan voorzien. 7,6 miljard kuub in plaats van 3,9.

Voor deze stijging zijn er twee redenen. De eerste reden is dat er vertraging is bij de bouw van een nieuwe stikstoffabriek. De fabriek in Zuidbroek is later klaar dan gepland waardoor er minder geïmporteerd hoogcalorisch aardgas kan worden omgezet naar laagcalorisch aardgas; de vorm aardgas die in Nederland nodig is.

De tweede reden is de hogere aardgasvraag vanuit Duitsland waaraan moet worden voldaan. Duitsland heeft namelijk 1,1 miljard kuub aardgas meer nodig uit Groningen om in hun energiebehoefte te voorzien. Dit komt doordat Duitsland tegenvallers kent bij de productie van duurzame productie. Doordat Nederland een contract heeft met Duitsland omtrent aardgaslevering, is er geen andere keuze dan het aardgas te leveren.

In tegenstelling tot het schaarse aardgas, zal de toevoer van olie gaan toenemen. In februari komen er 400.000 vaten ruwe olie per dag extra op de markt. Dit is besloten door de grote olieproducerende landen, waaronder Saoedi-Arabië en Rusland. Voornamelijk deze twee landen hebben vertrouwen in de oliemarkt en stellen meer vaten olie beschikbaar. Een vat Brent olie kostte deze week ongeveer 80 dollar per vat.

CAL-23 Elektriciteit
+11%
Elektriciteit week2

De marktprijs van elektriciteit voor CAL-23 is in de eerste week van 2022 gestegen tot een prijs van 161 €/MWh voor PeakLoad, exclusief opslagen. Voor CAL-23 zijn de marktprijzen nog aan de hoge kant. Dit heeft uiteraard te maken met de prijsontwikkelingen van aardgas en de CO2-rechten. Zolang de prijs van aardgas onder druk blijft staan, zal de elektriciteitsprijs dit ook blijven doen.

Daarbij is de prijs van een CO2-recht deze week gestegen tot richting de 90 euro per ton CO2. Het is volgens marktkenners niet afwachten óf maar wanneer de grens van 100 euro per ton CO2 gaat worden bereikt. Het uitstoten van CO2 gaat de komende jaren dus fors duurder worden en de elektriciteitsprijzen zullen blijven stijgen. En zolang er CO2 wordt uitgestoten bij de productie van elektriciteit, zal deze CO2 belasting worden geheven.

Benieuwd wat jij kunt doen om minder CO2 uit te stoten met jouw verbruik? Neem dan contact op met mij of mijn collega's. Of kijk op www.groendus.nl/in-en-verkoop/energiemarktplaats

Olieweek1





Wekelijkse Marktupdates

Met meer inzicht in de laatste trends en ontwikkelingen in de energiemarkt maak je slimmere keuzes voor je bedrijf of organisatie. Geen tijd om de markt op de voet te volgen? Geen probleem, wij doen het voor je. Iedere week geven de energie-experts van Mijn Groendus een heldere update van wat er speelt in de markt. Zo krijg jij de kans om optimaal in te spelen op de kansen in de markt.

Auteur: Marvin Ubels
Energieconsultant bij Groendus.

Wekelijkse Marktupdates
Iedere vrijdag de Groendus Marktupdate in je inbox?

Ja, ik blijf graag op de hoogte van trends en ontwikkelingen in de energiemarkt.

Ik geef toestemming aan Groendus mijn gegevens op te slaan en te verwerken en ga akkoord met de algemene voorwaarden.*
Marketing door