Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

465.470 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

Week 10

Een nieuwe week; een nieuwe marktupdate. Blijf op de hoogte van de energiemarkt met de laatste trends en ontwikkelingen. Deze week is de marktupdate geschreven door:

Marvin Ubels
Energieconsultant bij Groendus
marvinubels@groendus.nl

CAL-22
Aardgas +8%

De marktprijs van aardgas voor CAL-22 heeft deze week een spurt omhoog genomen tot 0,1751 €/m3, exclusief opslagen. De enorme stijging is te vinden in meerdere oorzaken. Eén oorzaak is het koelere weer wat eraan komt; de markt verwacht een stijgende vraag naar aardgas waardoor een hogere prijs het gevolg is. Oorzaak twee zijn de stijgende prijzen in Azië van het vloeibare aardgas LNG en tot slot de belangrijkste van allemaal; de (flink) gestegen EUA-emissieprijzen of CO2-rechten.

De prijs voor het uitstoten van één ton CO2 is afgelopen donderdag de 42 euro per ton gepasseerd. Ter vergelijking, iets meer dan een week geleden lag de prijs nog op de 37 euro per ton CO2. Een stijging van een jewelste, veroorzaakt door een klimaatgunstig-idee van de Europese Unie.

Woensdag 10 maart heeft het Europese Parlement een resolutie aangekomen voor de komst van de 'Carbon border adjustment mechanism'. Deze resolutie heeft als doel dat er geen ‘’CO2-lekkage’’ plaatsvindt naar andere landen. Wat hier precies mee wordt bedoeld leg ik graag hieronder uit.

De Europese Unie heeft als doel om in 2050 klimaat-neutraal te zijn. Om dit te kunnen realiseren, moeten vervuilende industrieën als cement, staal, maar ook de elektriciteitssector minder CO2 uitstoten. Dit wordt onder andere al gedaan door de EUA-emissierechten; de vervuiler betaalt per ton CO2 een bedrag. Om ervoor te zorgen dat bedrijven niet naar landen trekken die minder strikt met CO2 reductie omgaan, een CO2-lek dan, is deze resolutie aangenomen. De resolutie zorgt er namelijk voor dat op producten van buiten de Europese Unie een soort CO2-taks wordt geheven. Hierdoor is het voor bedrijven in de Europese Unie niet (financieel) voordeliger om de productie buiten te Europese Unie te plaatsen.

Dit nieuwe systeem, de soort van CO2-taks, moet in 2023 al ingevoerd zijn en raakt alle sectoren die nu ook CO2-emissierechten moeten betalen. Dit is dus de elektriciteitssector en energie-intensieve industriële sectoren als al eerdergenoemd cement en staal, maar ook aluminium, olie, papier, glas, chemische stoffen en meststoffen. Meer weten? Neem contact op.

Marktupdate-10-aardgas
CAL-22
Elektriciteit +7%

Het gevolg van de eerdergenoemde CO2-prijzen, is dat de elektriciteitsprijzen meestijgen. De marktprijs van elektriciteit voor CAL-22 is met zeven procent gestegen tot 60,25 €/MWh voor PeakLoad, exclusief opslagen. Ondanks deze hoge stijging is de prijs van elektriciteit begin deze week, voor op de korte termijn, nog gedaald. Dit was voornamelijk te wijten aan de harde wind wat voor een overproductie van windenergie zorgde.

Tot slot de ontwikkelingen op het gebied van olie. De prijs van een vat Brent olie lag rond de 68 euro, iets lager dan vorige week. De oliemarkt is wat rustiger dan voorheen, maar de statistieken laten zien dat er langzaam maar zeker de vraag naar olie weer toeneemt. De vaccins tegen Covid-19 beginnen snel terrein te winnen wat voor (wellicht) versoepelingen zorgt van de maatregelen van de overheid. Wanneer dit gebeurt, zal de vraag en de prijs direct omhoogschieten. De productiebeperkingen die door het oliekartel Opec+ zijn ingevoerd zullen dan ook niet meer lang standhouden.

marktupdate-10-elektriciteit
Marktupdate-10-facts

Wekelijkse Marktupdates

Met meer inzicht in de laatste trends en ontwikkelingen in de energiemarkt maak je slimmere keuzes voor je bedrijf of organisatie. Geen tijd om de markt op de voet te volgen? Geen probleem, wij doen het voor jou. Iedere week geven de energie-experts van Mijn Groendus een heldere update van wat er speelt in de markt. Zo krijg jij de kans om optimaal in te spelen op de kansen in de markt.

Auteur: Marvin Ubels

Deze editie werd voor je opgesteld door Marvin Ubels, Energieconsultant bij Groendus

Wekelijkse Marktupdates
Iedere vrijdag de Groendus Marktupdate in je inbox?

Ja, ik blijf graag op de hoogte van trends en ontwikkelingen in de energiemarkt.

Ik geef toestemming aan Groendus mijn gegevens op te slaan en te verwerken en ga akkoord met de algemene voorwaarden.*
Marketing door