Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

465.470 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

Week 10

Blijf op de hoogte van de energiemarkt met de laatste trends en ontwikkelingen.
De marktupdate is deze week geschreven door:

Michiel Hiep
Energieconsultant
Michiel Hiep

Week 10
Nieuwe week, nieuwe marktupdate

Na recordhoogtes voor gas en olie corrigeert de markt zich enigszins. De spotmarkt voor elektriciteit ligt sinds lange tijd weer rond de 0 €/MWh.

Cal -23 Aardgas
-13%
Cal -23 Aardgas


De gasprijzen lieten begin deze week een sterke stijging zien, maar de prijzen leverden dit gedurende de week in en sloten week op week zelfs flink lager. CAL-23 gasprijs staat op 0,67 €/m3 exclusief opslagen, dit is 12,9% lager dan het slot van vorige week. De prijzen voor de langere termijn daalden ook, met ongeveer de helft van de CAL-23 prijs.

De gasprijzen kenden dus een roerige week. Maandag steeg de spotprijs van gas naar een recordhoogte van boven de 2,00 €/m3. Met de dreiging om de Nord Stream 1 gasleiding dicht te draaien zorgde Rusland voor veel onrust op de gasmarkt. Dit zou namelijk leiden tot een acuut tekort aan gas in Europa, waarbij leveranciers niet meer aan hun leveringsverplichtingen kunnen voldoen. In de loop van de week herstelde de markt enigszins. Hierbij zorgt het zachte weer voor een prijsdrukkend effect omdat de vraag naar gas fors is afgenomen.

Olie
$109
Olie


De olieprijs liet eenzelfde beeld zien. Begin deze week passeerde de olieprijs de grens van 125 $/vat, wat sinds 2008 niet meer is voorgekomen. Met de olieprijs stegen ook de prijzen van benzine en diesel mee. Verschillende OPEC landen hebben aangegeven hun productie te willen opvoeren om de stijging van de olieprijs een halt toe te roepen. In het verloop van de week kende de olieprijs net als de gasprijs een herstel en sloot de week af op 109 $/vat.

CAL-23 Elektriciteit
-4%
CAL-23 Elektriciteit


De CAL-23 baseload elektriciteitsprijs liet deze week een lichte daling zien. De Peakloadprijs kende een volatieler verloop en sloot voor CAL-23 met €195,87 ruim 1,4% hoger dan vorige week.

De kalenderprijzen staan door de hoge gas- en kolenprijs onder druk. Daarbij zorgen problemen met de elektriciteitsproductie in Frankrijk (onderhoud aan kerncentrales) en Duitsland (grote afhankelijk van Russisch gas) voor blijvend opwaarts potentieel. Alleen de prijs voor CO2 emissierechten lijkt voor wat tijdelijke verlichting te zorgen. Door bijgestelde economische cijfers zijn er komend jaar minder rechten nodig, dit drukt de prijs.

Door het zachte en vooral zonnige weer laat de spotmarkt van elektriciteit een zeldzame dip zien. De prijs ligt vanmiddag (vrijdag) voor het eerst sinds maanden weer rond de 0 €/MWh. Een combinatie van goede omstandigheden voor zowel zon- als windproductie liggen hieraan ten grondslag.

Wekelijkse Marktupdates

Met meer inzicht in de laatste trends en ontwikkelingen in de energiemarkt maak je slimmere keuzes voor je bedrijf of organisatie. Geen tijd om de markt op de voet te volgen? Geen probleem, wij doen het voor je. Iedere week geven de energie-experts van Mijn Groendus een heldere update van wat er speelt in de markt. Zo krijg jij de kans om optimaal in te spelen op de kansen in de markt.

Auteur: Michiel Hiep
Energieconsultant bij Groendus.

Wekelijkse Marktupdates
Iedere vrijdag de Groendus Marktupdate in je inbox?

Ja, ik blijf graag op de hoogte van trends en ontwikkelingen in de energiemarkt.

Ik geef toestemming aan Groendus mijn gegevens op te slaan en te verwerken en ga akkoord met de algemene voorwaarden.*
Marketing door