Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

940.880 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

Week 11

Een nieuwe week; een nieuwe marktupdate. Blijf op de hoogte van de energiemarkt met de laatste trends en ontwikkelingen. Deze week is de marktupdate geschreven door:

Michiel Hiep
Manager Front Office Mijn Groendus
michielhiep@groendus.nl

CAL-22
Aardgas -1%

Nadat de gasprijzen vorige week flink waren gestegen vond deze week een lichte correctie plaats. Voor CAL-22 staat de prijs op 0,1731 €/m3, exclusief opslagen. De koude wintermaanden hebben flink ingeteerd op de gasreserves, deze staan op een veel lager niveau dan vorig jaar. Zolang gasgestookte elektriciteitscentrales de vraag naar gas hoog houden is het vullen van de gasreserves relatief kostbaar. Er zal tot de zomermaanden worden gewacht, wanneer het aandeel duurzame elektriciteit zorgt voor een daling van het aandeel gasgestookte elektriciteit. Dit zal gedurende de zomer wel blijven zorgen voor een relatief hoge vraag naar gas, wat een prijsopdrijvend effect sorteert.

De correctie op de gasprijs kwam voornamelijk tot stand door de olieprijs. Deze daalde week op week ruim 9% en sloot gisteren op $ 63,28 /vat (Brent, month-ahead). Het optimisme op de financiële markten lijkt langzaam wat te kantelen naar een meer afwachtende houding. De groeiverwachtingen in Azië en Europa zijn naar beneden bijgesteld omdat de economie minder snel herstelt dan verwacht. Dit heeft mede te maken met problemen rondom het AstraZeneca-vaccin, wat voor vertraging van het vaccinatieprogramma zorgt.

Waar de verwachte vraag naar olie wat achterblijft, zien we aan de aanbodzijde juist ontwikkelingen die mogelijk zullen leiden voor een toename van de productie. Saudi-Arabië is het eerste OPEC-land dat heeft aangegeven haar productie flink te willen gaan opschroeven. Omdat Saudi-Arabië een leidende rol heeft binnen de OPEC zullen andere landen naar verwachting snel volgen. In de VS neemt de productie van schalie-gas weer toe omdat de olieprijs enige tijd rond de rendabele grens van $ 70,00 /vat heeft bewogen. Nu de olieprijs weer wat inzakt is de vraag hoe deze ontwikkeling zich voortzet.

marktupdate-11-aardgas
CAL-22
Elektriciteit +1%

De elektriciteitsprijzen kenden deze week een lichte stijging van 1,0% a 1,5%. Voor CAL-22 Peakload staat de prijs op 61,18 €/MWh, exclusief opslagen. Deze prijsstijging komt voornamelijk tot stand door de CO2 emissieprijs die afgelopen periode flink gestegen is. Gisteren sloot de prijs op € 42,99 /ton, ruim 15% hoger dan het prijsniveau van 1 maart. Ook de kolenprijs zorgt voor een prijsopdrijvend effect voor de elektriciteitsprijzen. In een week tijd is de kolenprijs bijna 10% gestegen. De geringe aanvoer van kolen in combinatie met lage voorraden liggen hieraan ten grondslag.

Nu de rookwolken van de Tweede Kamerverkiezingen zijn opgetrokken is duidelijk geworden dat de VDD en D66 richting gaan geven aan het beleid voor de komende 4 jaar. In het verkiezingsprogramma van D66 heeft het behalen van de Europese klimaatdoelstellingen in 2030 een prominente plaats. Het nieuwsbureau Montel verwacht dan ook dat de ontwikkeling van duurzame energie een belangrijke rol gaat spelen in de onderhandelingen van het nieuwe regeerakkoord en dat er strengere afspraken zullen worden gemaakt over de te behalen CO2-reductie.

marktupdate-11-elektriciteit
Marktupdate-11-facts

Wekelijkse Marktupdates

Met meer inzicht in de laatste trends en ontwikkelingen in de energiemarkt maak je slimmere keuzes voor je bedrijf of organisatie. Geen tijd om de markt op de voet te volgen? Geen probleem, wij doen het voor jou. Iedere week geven de energie-experts van Mijn Groendus een heldere update van wat er speelt in de markt. Zo krijg jij de kans om optimaal in te spelen op de kansen in de markt.


Auteur: Michiel Hiep

Deze editie werd voor je opgesteld door Michiel Hiep, manager front-office Mijn Groendus.

Wekelijkse Marktupdates
Iedere vrijdag de Groendus Marktupdate in je inbox?

Ja, ik blijf graag op de hoogte van trends en ontwikkelingen in de energiemarkt.

Ik geef toestemming aan Groendus mijn gegevens op te slaan en te verwerken en ga akkoord met de algemene voorwaarden.*
Marketing door