Week 11

Blijf op de hoogte van de energiemarkt met de laatste trends en ontwikkelingen.
De marktupdate is deze week geschreven door:

Marvin Ubels
Energieconsultant
Marvin Ubels

Week 11
Week 11

Nieuwe week, nieuwe marktupdate

De energiemarkt wacht plannen van het verminderen van het Russische aardgas af, olieprijzen nog nooit zo volatiel en de komende dagen veel opwek van duurzame energie door uitstekende weersomstandigheden.

-8%

Cal -23 Aardgas

Cal -23 Aardgas
-8%

Cal -23 Aardgas


De marktprijs van aardgas is voor de tweede week op rij gedaald. Ditmaal met acht procent tot 0,61 €/m3 voor CAL-23, exclusief opslagen. De extreme pieken aan het begin van de oorlog lijken voorlopig te zijn afgevlakt omdat de toevoer van aardgas vanuit Rusland, via Oekraïne, vooralsnog niet stokt.

Dat de toevoer van Russisch aardgas niet stokt is voor de energiemarkten geruststellend te noemen. De hoge mate van onzekerheid hierover zorgde voor prijs-records die we in jaren niet zagen. Ondanks de ‘rustigere’ week op de energiemarkten durven marktkenners geen visie voor de lange termijn te geven. De energiemarkt is namelijk in afwachting van wat de Europese Commissie gaat besluiten om de afhankelijkheid van Russisch aardgas af te bouwen. In navolging van de Europese Commissie presenteerde ook Nederland een plan om de komende jaren minder Russisch aardgas te gaan gebruiken. Hoe de invulling van dit plan daadwerkelijk zal zijn is afwachten. De ‘oplossing’ op de korte termijn moet waarschijnlijk komen van het (meer) importeren van vloeibaar gemaakt aardgas; LNG.

Wat naast LNG ook een korte termijnzaak wordt, is het vullen van de gasbergingen komende lente/zomer. De Europese Commissie heeft namelijk bepaald dat de gasbergingen in de Europese Unie voor de winter zo goed als vol moeten zijn, om situaties zoals in deze winter te voorkomen. De prijs van aardgas is nu echter nog zo hoog, dat het commercieel onaantrekkelijk is om aardgas in te gaan slaan.

Normaal gesproken daalt de prijs van aardgas in de lente en zomer omdat de vraag afneemt; er is minder aardgas nodig om te verwarmen en er is meer duurzame opwek. Hierdoor daalt gewoonlijk tevens de prijs van elektriciteit. Als de gasbergingen daadwerkelijk bijna vol moeten zijn voor de winter, is het bijna met zekerheid te zeggen dat de prijs van zowel aardgas als elektriciteit niet veel zal dalen.

$89

Olie

Olie
$89

Olie


Naast aardgas heeft olie deze week ook weer een daling ingezet. De prijs van een vat Brent olie sloot deze week net onder de 100 dollar per vat. De prijs van olie zal de komende periode nog flink blijven schommelen. Het Internationale Energie Agentschap (IEA) voorspelt namelijk een krapte in april over het aanbod. De berichtgeving van de IEA zorgde deze week eerst voor een prijsstijging, maar de angst voor groeiende inflatie en een mogelijke recessie zorgde weer voor een daling in prijs.

De prijs voor een vat Brent olie blijft volatiel en breekt hiermee record na record, aldus nieuwbureau Bloomberg. De prijs van een vat Brent olie is nog nooit voor zo’n lange periode (extreem) volatiel geweest. De prijs fluctueerde voor de vijftiende dag op rij, gedurende de dag, met vijf dollar of meer per vat.

-2%

CAL-23 Elektriciteit

CAL-23 Elektriciteit
-2%

CAL-23 Elektriciteit


De marktprijs van elektriciteit voor CAL-23 volgt voor een groot gedeelte de prijs van aardgas. Als de prijs van aardgas daalt, doet de prijs van elektriciteit dit over het algemeen ook. De prijs is deze week met twee procent gedaald tot een prijs van 154,16 €/MWh voor BaseLoad, exclusief opslagen.

De prijzen voor elektriciteit zullen op de lange termijn nog hoog blijven. Hierdoor zullen fixaties om een prijs voor 2023 of 2024 nog uitblijven. Echter zal de prijs voor op de (zeer) korte termijn financieel aantrekkelijker worden.

Komend weekend is de weersverwachting volop zon en wind, iets wat gunstig is voor de opwek van duurzame elektriciteit. Het aanbod van duurzaam opgewekte elektriciteit zal naar verwachting zeer groot zijn. Tennet heeft daarom extra reservevermogen ingekocht om eventueel te kunnen ingrijpen; negatieve elektriciteitsprijzen zijn realistisch. Een variabel elektriciteitscontract voor komend weekend is mogelijk financieel voordelig.

Tot slot de CO2-prijzen. In tegenstelling tot de andere energiemarkten, zien we een daling van de prijs van een EUA CO2-recht. Ongeveer een maand geleden doorbrak de prijs van een CO2-recht bijna de 100 euro, maar inmiddels schommelt de prijs rond de 78 euro.

Wekelijkse Marktupdates

Met meer inzicht in de laatste trends en ontwikkelingen in de energiemarkt maak je slimmere keuzes voor je bedrijf of organisatie. Geen tijd om de markt op de voet te volgen? Geen probleem, wij doen het voor je. Iedere week geven de energie-experts van Mijn Groendus een heldere update van wat er speelt in de markt. Zo krijg jij de kans om optimaal in te spelen op de kansen in de markt.

Auteur: Marvin Ubels
Energieconsultant bij Groendus.

Wekelijkse Marktupdates
Iedere vrijdag de Groendus Marktupdate in je inbox?

Ja, ik blijf graag op de hoogte van trends en ontwikkelingen in de energiemarkt.

Ik geef toestemming aan Groendus mijn gegevens op te slaan en te verwerken en ga akkoord met de algemene voorwaarden.*
Marketing door