Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

465.470 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

Week 12

Een nieuwe week; een nieuwe marktupdate. Blijf op de hoogte van de energiemarkt met de laatste trends en ontwikkelingen. Deze week is de marktupdate geschreven door:

Chanan Schouten
Energieconsultant Mijn Groendus
chananschouten@groendus.nl

CAL-22
Aardgas +0,2%

De aardgasprijs voor 2022 kende afgelopen week een rustig verloop. Met de start van de lente neemt de vraag naar aardgas af wat zorgt voor een stabieler prijsverloop. De aandacht op de gasmarkt wordt nu verplaatst naar het vullen van de voorraden om klaar te zijn voor het volgende stookseizoen eind dit jaar. Hoe de prijs zich de komende tijd zal ontwikkelen is voornamelijk afhankelijk van de ontwikkelingen van de olieprijs.

marktupdate-12-aardgas

Olie

Na de sterke daling van de olieprijs afgelopen week (ruim 9%) ging er deze week nog eens 2% van de Brent olieprijs af. Deze daling was ondanks de problemen in het Suezkanaal. Doordat er in het kanaal een containerschip van Evergreen is vastgelopen zijn zowel olie- als (LNG)gastransporten verlaat wat zorgt voor hogere prijzen. Dit effect werd echter volledig gecompenseerd door teruggekeerd realisme op de handelsmarkten. Nu de lockdown in Europa maar voortduurt zal ook het economische herstel langer op zich laten wachten.

Ondanks deze berichten is de verwachting van de US Energy Information Administration, bron Montel, dat de totale vraag naar olie in 2022 weer op het oude niveau van 2019 zal zitten.

Marktupdate-12-oil
CAL-22
Elektriciteit -2%
De elektriciteitsprijzen kende, net als de rest van de energiemarkt, een relatief rustig verloop met uiteindelijk een daling van 1,5 % voor de elektriciteitsprijzen van 2022 ten opzichte van vorige week. Deze prijsdaling wordt aangestuurd door de gedaalde CO2-rechten en lagere olieprijs. De prijs van CO2 rechten is afgelopen periode sterk gestegen tot boven de 40 euro/ton. Volgens het energienieuwsbureau Montel is dit het gevolg van speculanten en is de reële prijs iets onder de 40 euro/ton.

De spot (EPEX) tarieven waren in 2021 tot nu toe relatief hoog met een gemiddelde prijs van net boven de € 51 MWh Baseload. De koude eerste maanden van 2021 hebben hier een grote rol in gespeeld. Ter vergelijk in 2019 was de prijs over de eerste 3 maanden € 48,57 en vorige jaar €30,47. Met veel zon en wind in het vooruitzicht is er voldoende ruimte voor de EPEX om verder te dalen.

De stroomprijs voor 2022 t/m 2024 zal worden bepaald door het koersverloop van olie, CO2 en kolen. Na een sterke stijging de afgelopen periode zijn deze commodity’s iets gedaald wat ruimte biedt voor de elektriciteitsprijs om deze daling te volgen.marktupdate-12-elektriciteitMarktupdate-12-facts

Wekelijkse Marktupdates

Met meer inzicht in de laatste trends en ontwikkelingen in de energiemarkt maak je slimmere keuzes voor je bedrijf of organisatie. Geen tijd om de markt op de voet te volgen? Geen probleem, wij doen het voor jou. Iedere week geven de energie-experts van Mijn Groendus een heldere update van wat er speelt in de markt. Zo krijg jij de kans om optimaal in te spelen op de kansen in de markt.

Auteur: Chanan Schouten
Deze editie werd voor je opgesteld door Chanan Schouten, Energieconsultant Mijn Groendus.

Wekelijkse Marktupdates
Iedere vrijdag de Groendus Marktupdate in je inbox?

Ja, ik blijf graag op de hoogte van trends en ontwikkelingen in de energiemarkt.

Ik geef toestemming aan Groendus mijn gegevens op te slaan en te verwerken en ga akkoord met de algemene voorwaarden.*
Marketing door