Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

465.470 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

Week 12

Blijf op de hoogte van de energiemarkt met de laatste trends en ontwikkelingen.
De marktupdate is deze week geschreven door:

Marvin Ubels
Energieconsultant
Marvin Ubels

Week 12
Nieuwe week, nieuwe marktupdate

Russische president eist gasimporteurs te betalen met Russische Roebels. Door de dreigende boycot van Russische olie steeg de prijs naar 121 dollar per vat. Aankomend onderhoud zal voor fluctuaties op de variabele markt zorgen

CAL-23 Aardgas
+14%
CAL-23 Aardgas


De marktprijs van aardgas is deze week gestegen met 14 procent ten opzichte van vorige week. Deze stijging heeft gezorgd voor een marktprijs van 0,69 €/m3 voor CAL-23, exclusief opslagen.

De voornaamste reden van deze stijging is de recente nieuwe eis van de Russische president. Hij liet zijn regering weten dat landen die ‘’onvriendelijk’’ zijn tegen Rusland voortaan roebels moeten gebruiken om Russisch aardgas in te kunnen kopen. Vanwege deze eis schoot de marktprijs van aardgas omhoog. Dit gebeurde nadat er al twee weken achtereenvolgend een prijsdaling was ingezet.

Gisteren vond er een diplomatieke top in Brussel plaats, dit ging onder meer over de afhankelijkheid van de Europese Unie van het Russische aardgas. De Europese Unie draait namelijk voor 40 procent op dit aardgas, waarvan Nederland 15 procent. Dit wil de Europese Unie en de Verenigde Staten snel verminderen. Het zal een ambitieus plan worden, wat al in 2027 kan worden voltooid.

Olie
$121
Olie


Naast aardgas wordt er ook gewerkt aan een verbod op de import van Russische olie. De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk zijn al gestopt met de import en zij hopen dat de Europese Unie dit ook snel gaan doen. Vanwege het waarschijnlijke verbod op de import van Russische olie, steeg de prijs per vat Brent olie naar 121 dollar per vat; een stijging van ongeveer 30 dollar per vat ten opzichte van vorige week.

CAL-23 Elektriciteit
+8%
CAL-23 Elektriciteit


De marktprijs van elektriciteit voor CAL-23 is deze week gestegen met acht procent tot een prijs van 167 €/MWh voor BaseLoad, exclusief opslagen. De reden achter deze stijging is uiteraard de stijging van de marktprijs van aardgas; voor een termijncontract wordt de marktprijs van aardgas gevolgd.

In april zal er echter een extra factor mee gaan spelen in de vorming van de elektriciteitsprijs, maar dan vooral op de variabele markt. In deze maand staan er namelijk onderhoudswerkzaamheden gepland voor onder andere twee kolencentrales en een kerncentrale. Dankzij de tijdelijke uitval van deze centrales, zullen er meer verschillen in prijs komen. Wanneer er volop zon en wind is en op momenten met weinig economische activiteit, zal de prijs laag zijn. Dit gebeurde afgelopen zondag, de prijs was op de variabele markt rond 13:00 – 19,04 €/MWh. Zodra deze duurzame bronnen echter weg waren en er beroep moest worden gedaan op fossiele brandstoffen, steeg de prijs op dezelfde dag naar 347,90 €/MWh rond 19:00.

Tot slot, nu het onderwerp fossiele brandstoffen is aangesneden, moet de prijs van CO2 nog worden benoemd. Zoals er al een paar weken wordt beschreven, stijgt de prijs van een EUA CO2-recht niet zoals er op de andere energiemarkten wel gebeurt. De prijs van een CO2-recht is namelijk enorm gekelderd na de inval van Rusland in Oekraïne waardoor het nu goedkoper is om CO2 uit te stoten dan een maand geleden.

De vermoedelijke reden van deze prijsdaling is het uit de markt stappen van speculanten. Deze speculanten hebben al een tijd toegang tot deze markt en dreven onder andere de prijs op voor winstoogmerk. Vanwege het conflict in Oekraïne besloten veel speculanten hun winst te pakken en om op het hoogste moment hun CO2-rechten weer terug te verkopen aan de markt. De prijs van een CO2-recht is inmiddels weer wat gestegen, maar staat niet meer zo hoog als bijna een maand geleden. De prijs van een CO2-recht was deze week ongeveer 76 €/ton CO2.

Wekelijkse Marktupdates

Met meer inzicht in de laatste trends en ontwikkelingen in de energiemarkt maak je slimmere keuzes voor je bedrijf of organisatie. Geen tijd om de markt op de voet te volgen? Geen probleem, wij doen het voor je. Iedere week geven de energie-experts van Mijn Groendus een heldere update van wat er speelt in de markt. Zo krijg jij de kans om optimaal in te spelen op de kansen in de markt.

Auteur: Marvin Ubels
Energieconsultant bij Groendus.

Wekelijkse Marktupdates
Iedere vrijdag de Groendus Marktupdate in je inbox?

Ja, ik blijf graag op de hoogte van trends en ontwikkelingen in de energiemarkt.

Ik geef toestemming aan Groendus mijn gegevens op te slaan en te verwerken en ga akkoord met de algemene voorwaarden.*
Marketing door