Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

465.470 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

Week 13

Blijf op de hoogte van de energiemarkt met de laatste trends en ontwikkelingen.
De marktupdate is deze week geschreven door:

Susanne Mol
Energieconsultant
Susanne Mol

Week 13
Nieuwe week, nieuwe marktupdate

De gas en elektriciteit prijzen zijn licht gestegen door het koude weer. Door oliereserves in de VS daalt de olieprijs week op week met 11%.

CAL-23 Aardgas
+1%
CAL-23 Aardgas


De marktprijs van aardgas is deze week gestegen met 1% ten opzichte van vorige week. De stijging heeft voor een marktprijs gezorgd van 0,7042 €/m3 voor CAL-23, exclusief opslagen van de leverancier.

Vooralsnog staat de prijs nog steeds op een hoog niveau. Een oorzaak hiervan is de eis die Rusland heeft voor betaling van Russisch aardgas in roebels per 1 april. Westerse bedrijven en overheden hebben deze eis afgewezen omdat dit een schending is van de bestaande contracten die zijn vastgesteld in euro’s of dollars. Als alternatief is Rusland nu voornemens om afnemers op te leggen dat de gastransacties plaatsvinden via de Gazprombank. Frankrijk en Duitsland hebben al aangegeven zich ook hier niet aan te willen committeren.

Mogelijk gevolg hiervan zou kunnen zijn dat Rusland de gasleveringen aan deze landen stop zet, met uiteraard verstrekkende gevolgen voor de beschikbaarheid van gas in Europa.

Een van de alternatieven voor het Russische gas is groene waterstof welke vanuit Australië geïmporteerd kan worden naar Duitsland en ook Nederland. In de toekomst zal waterstof een van de oplossingen zijn om de fossiele brandstoffen te vervangen.

Olie
$107
Olie


De prijs per vat Brent olie is met 13 dollar gedaald ten opzichte van vorige week. De prijs staat nu op 107 dollar per vat. De daling komt doordat olieproducerende landen met extra productie en het op de markt brengen van extra reserves de huidige prijs proberen te drukken. Vooral de Verenigde Staten hebben hun voorraden aangesproken om het aanbod van olie op peil te houden. Komende week komt de OPEC bijeen om de productie mogelijk verder op te voeren.

CAL-23 Elektriciteit
+2%
CAL-23 Elektriciteit


De marktprijs van elektriciteit voor CAL-23 is in deze week gestegen tot een prijs van 170 €/MWh voor BaseLoad, exclusief opslagen.

Met het koude weer wordt de corrosieproblematiek van de oudere kerncentrales in Frankrijk weer onder de aandacht gebracht. Doordat de productie daardoor niet optimaal is zal de stroomprijs voor levering volgende week stijgen door de extra vraag vanuit België en Frankrijk.

De prijs voor elektra voor de langetermijncontracten wordt vooral gestuurd door de gasmarktbewegingen en daalde licht mee met de langere termijnprijzen van gas.

Wekelijkse Marktupdates

Met meer inzicht in de laatste trends en ontwikkelingen in de energiemarkt maak je slimmere keuzes voor je bedrijf of organisatie. Geen tijd om de markt op de voet te volgen? Geen probleem, wij doen het voor je. Iedere week geven de energie-experts van Mijn Groendus een heldere update van wat er speelt in de markt. Zo krijg jij de kans om optimaal in te spelen op de kansen in de markt.

Auteur: Susanne Mol
Energieconsultant bij Groendus.

Wekelijkse Marktupdates
Iedere vrijdag de Groendus Marktupdate in je inbox?

Ja, ik blijf graag op de hoogte van trends en ontwikkelingen in de energiemarkt.

Ik geef toestemming aan Groendus mijn gegevens op te slaan en te verwerken en ga akkoord met de algemene voorwaarden.*
Marketing door