Week 14
Het is weer vrijdag en dat betekent een nieuwe marktupdate. Hiermee blijf je op de hoogte van ontwikkelingen op de energiemarkt en lees je de laatste nieuwe trends. Deze week is de marktupdate geschreven door:
Chanan Schouten
Energieconsultant Mijn Groendus
chananschouten@groendus.nl
Aardgas -0,5%
Aardgas -0,5%
De aardgasprijs voor 2022 is de afgelopen week ligt gedaald tot 17,61 €ct/m3. Hierbij valt op dat de prijs van 2022 ruim een cent hoger is geprijsd dan de koers van 2023 en 2024 staat weer bijna een cent lager. Dat de prijs van 2022 hoger staat heeft te maken met een aantal zaken. Allereerst zijn de voorraden na een koude winter slecht gevuld. De lage temperaturen in maart en april hebben dit effect alleen maar versterkt. De komende periode zullen de voorraden weer gevuld worden waardoor er voldoende ruimte ontstaat voor de gasprijs van 2022 om te dalen.
Een andere belangrijke factor voor de gasprijs is de oliemarkt. Deze was de afgelopen maanden geleidelijk gestegen tot bijna 70 dollar per vat. Nu het einde van de COVID-crisis in zicht is voorziet de markt dat de vraag weer gaat aantrekken. De olieprijs werd hierbij geholpen door de OPEC+ die het afgelopen jaar minder olie heeft geproduceerd. De daling van de olieprijs is dan ook te danken aan de OPEC+ aangezien werd aangekondigd dat vanaf mei de productie weer opgeschroefd gaat worden.
Elektriciteit +1%
Elektriciteit +1%
De elektriciteitsprijzen zijn afgelopen week verder gestegen. Elektriciteit voor 2022 is hiermee de afgelopen maand ongeveer 10% duurder geworden. De stijging van de afgelopen maanden is te verklaren door de sterk gestegen CO2-prijs. Ook de afgelopen week is deze weer verder gestegen en kost het uitstoten van 1 ton CO2 ruim 44 euro. De vraag naar uitstootrechten is erg hoog als gevolg van regelgeving en met het opstarten van de economie zal deze vraag alleen maar verder toenemen.
De CO2-uitstoot als gevolg van elektriciteitsproductie is in 2020 met 21% gedaald ten opzichte van 2019. Een hoge productie uit duurzame bronnen gecombineerd met een lagere vraag hebben hiervoor gezorgd. Ook wordt er in Nederland steeds minder elektriciteit geproduceerd uit steenkool en wordt in plaats daarvan aardgas gebruikt. Een gascentrale stoot ongeveer de helft van de CO2 uit dan een kolencentrale.
Eergisteren publiceerde de NOS een artikel over een record productie groene stroom op tweede paasdag. Een winderige en zonnige dag zorgde voor optimale omstandigheden om over de hele dag te voorzien in 60% van de stroomproductie. Erg mooi nieuws en de verwachting is dit soort berichten de komende maanden vaker zullen verschijnen. Met steeds meer geïnstalleerd vermogen zal de productie de komende jaren alleen maar toenemen. De andere kant van dit verhaal is dat de elektriciteitsvraag op deze dag laag was, zoals ook vaak op zondagen het geval is. Het resultaat van de combinatie hoge productie met lage vraag is een prijsval. Onderstaande grafiek is de prijs van energie op deze dag op de EPEX-markt.

Wanneer je gebruik maakt van een variabel energiecontract dan krijg je betaald om energie af te nemen, of je moet betalen om op het net te leveren met je zonnepanelen. De verwachting is dat deze situatie zich steeds vaker zal voordoen. Hierbij kan je als afnemer profiteren maar kunnen wij je ook helpen om je als producent te beschermen tegen dit soort situaties.
Wekelijkse Marktupdates
Met meer inzicht in de laatste trends en ontwikkelingen in de energiemarkt maak je slimmere keuzes voor je bedrijf of organisatie. Geen tijd om de markt op de voet te volgen? Geen probleem, wij doen het voor jou. Iedere week geven de energie-experts van Mijn Groendus een heldere update van wat er speelt in de markt. Zo krijg jij de kans om optimaal in te spelen op de kansen in de markt.
Auteur: Chanan Schouten
Deze editie werd voor je opgesteld door Chanan Schouten, Energieconsultant van Mijn Groendus.