Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

465.470 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

Week 14

Blijf op de hoogte van de energiemarkt met de laatste trends en ontwikkelingen.
De marktupdate is deze week geschreven door:

Michiel Hiep
Energieconsultant
Michiel Hiep

Week 14
Nieuwe week, nieuwe marktupdate

De energieprijzen voor de langer termijn stijgen fors. Olieprijs daalt voor 2e week op rij door productiemaatregelen van de VS.

CAL-23 Aardgas
+4%
CAL-23 Aardgas


De CAl-23 gasprijs staat op 0,73 €/m3 exclusief opslagen, dit is 4% hoger dan het slot van vorige week. De prijzen voor de langere termijn lieten met 13% tot 15% een sterkere stijging zien.

De oorzaak van de sterke stijging van de prijzen op de langere termijn moet gezocht worden in het nieuwe sanctiepakket dat de Europese Unie gaat opleggen aan Rusland. Alhoewel de sancties nog niet direct zijn gericht op de gasleveranties uit dit land gaan er wel steeds sterkere geluiden op dat dit op termijn wel gaat gebeuren. Hierdoor zou een tekort aan gas ontstaan op de Europese markt. Dit vertaalt zicht nu in hogere prijzen voor de langere termijn. Op de korte termijn is deze leveringsonzekerheid al deels ingeprijsd.

Olie
$101
Olie


De olieprijs daalde voor de 2e week op rij en staat nu op 101 $/vat, een week op week daling van 4%. De Verenigde Staten blijft oliereserves op de markt zetten nu het aandeel Russische olie met 3 miljoen vaten per dag afneemt. Prijs sturende maatregelen komen deze weken alleen vanuit de VS omdat de OPEC ook afgelopen week weer heeft besloten de productie niet verder op te schroeven. Met het omlaag brengen van de olieprijs proberen de VS de impact van de hoge olieprijs op de economie te reduceren.

CAL-23 Elektriciteit
+2%
CAL-23 Elektriciteit


De CAL-23 baseload elektriciteitsprijs liet deze week met 2,1% een lichte stijging zien. De Peakloadprijs voor CAL-23 daalde juist week op week met 1,1%. Net als bij gas stegen de prijzen voor de langere termijn sterker dan de prijzen voor de kortere termijn.

De prijsstijging voor de langere termijn moet direct gezocht worden in de relatie tussen de gas en elektriciteitsprijs. Wanneer gas in de toekomst fors duurder wordt zullen ook de productiekosten voor elektriciteit stijgen. De elektriciteitsprijs werd verder ondersteund door de kolenprijs die met de aangekondigde sancties voor Rusland fors aan het stijgen is.

De spotmarkt voor elektriciteit ondervindt momenteel nog opwaartse druk van de hoge prijzen in Frankrijk. Doordat daar nog steeds een tekort aan elektriciteit is door uitgevallen kerncentrales blijft de vraag vanuit dit land hoog, wat zich door vertaalt in een hogere prijs in België en Nederland. De zachtere weeromstandigheden die op komst zijn, met ook meer zonuren, zal voor wat verlichting van de spot elektriciteitsprijs gaan zorgen.

De prijs voor CO2 emissierechten steeg deze week naar een slot net onder de €80 per ton. De prijs beweegt sinds een maand tussen de €70 en €80 euro. Wanneer kolen fors duurder worden zal de vraag naar CO2 emissierechten de komende maand afnemen, met een prijsdaling van deze rechten tot gevolg.

Wekelijkse Marktupdates

Met meer inzicht in de laatste trends en ontwikkelingen in de energiemarkt maak je slimmere keuzes voor je bedrijf of organisatie. Geen tijd om de markt op de voet te volgen? Geen probleem, wij doen het voor je. Iedere week geven de energie-experts van Mijn Groendus een heldere update van wat er speelt in de markt. Zo krijg jij de kans om optimaal in te spelen op de kansen in de markt.

Auteur: Michiel Hiep
Energieconsultant bij Groendus.

Wekelijkse Marktupdates
Iedere vrijdag de Groendus Marktupdate in je inbox?

Ja, ik blijf graag op de hoogte van trends en ontwikkelingen in de energiemarkt.

Ik geef toestemming aan Groendus mijn gegevens op te slaan en te verwerken en ga akkoord met de algemene voorwaarden.*
Marketing door