Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

465.470 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

Week 15

Er is weer een week voorbij; tijd voor de marktupdate. Hierin lees je de laatste trends en ontwikkelingen en blijf je op de hoogte van de energiemarkt. Deze week is de marktupdate geschreven door:

Marvin Ubels
Energieconsultant bij Groendus
marvinubels@groendus.nl

CAL-22
Aardgas 0%

De marktprijs van aardgas voor CAL-22 was deze week 0,1761 €/m3, exclusief opslagen. Zoals de afbeelding al aangeeft hebben er amper veranderingen in de prijs plaatsgevonden voor zowel CAL-22, 23 en 24, een beeld wat de komende maanden waarschijnlijk niet veel meer gaat voorkomen.

Gazprom meldde namelijk vandaag in haar Webinar dat de komende maanden het onderhoudsseizoen van start gaat van de infrastructuur van gas in Europa. Dit onderhoud had eigenlijk vorige lente/zomer moeten plaatsvinden, maar dit ging niet door doordat er niet voldoende afstand kon worden bewaard door het onderhoudspersoneel. Dit zal als gevolg hebben dat 60% van de totale gascapaciteit niet beschikbaar zal zijn. In het derde kwartaal van 2021 moet het aanbod weer stabieler zijn.

Marktupdate-15-aardgas
CAL-22
Elektriciteit -1%

De marktprijs van elektriciteit is een enkele procent gedaald wat resulteert in een marktprijs voor CAL-22 van 62 €/MWh voor PeakLoad, exclusief opslagen. De marktprijs van elektriciteit is deze week, net zoals die van aardgas, stabiel. Een factor van deze stabiliteit is het stabiele weer van deze week. De afgelopen week waren er geen excessen zoals een extreem harde wind; wind en zon waren gematigd aanwezig deze week. Ondanks de gematigdheid van de zon en wind zorgden zij voor ongeveer 8 gigawatt aan duurzame energie.

Om verder te gaan over duurzame energie; dinsdag 13 april berichtte bracheorganisatie WindEurope in haar rapport een geruststellende conclusie; ondanks de pandemie wordt er volop geïnvesteerd in windenergie. Europa heeft in 2020 43 miljard euro geïnvesteerd, het een-na-hoogste bedrag ooit.

Dit bedrag zorgt voor 20 gigawatt (20.000 megawatt) aan nieuwe elektriciteit opgewekt door windmolens, waarvan 13 gigawatt op zee gaat worden geplaatst en 7 gigawatt op land. Deze windmolens zullen de komende jaren in Europa erbij worden gebouwd met als doel de EU-doelstelling te halen, maar of het genoeg zal zijn is de vraag.

De Europese Unie heeft als doelstelling om in 2030 een CO2-reductie te behalen van 55 procent. Deze doelstelling is alleen haalbaar, volgens WindEurope, als er ieder jaar voor minstens 27 gigawatt aan windenergie wordt bijgebouwd; 20 gigawatt is dus eigenlijk te weinig.

De reden dat er te weinig projecten van de grond komen is te wijten aan het huidige beleid en protocollen; vergunningen en het vinden van voldoende werkkracht werken momenteel vertragend. De technologie en het geld is beschikbaar, maar het juiste beleid nog niet. Volgens WindEurope is het proces om nieuwe windprojecten op te richten complex en tijdrovend. Wanneer dit kan worden aangepast, zullen er naar verwachting meer projecten worden gestart.

Wekelijkse Marktupdates

Met meer inzicht in de laatste trends en ontwikkelingen in de energiemarkt maak je slimmere keuzes voor je bedrijf of organisatie. Geen tijd om de markt op de voet te volgen? Geen probleem, wij doen het voor jou. Iedere week geven de energie-experts van Mijn Groendus een heldere update van wat er speelt in de markt. Zo krijg jij de kans om optimaal in te spelen op de kansen in de markt.

Auteur: Marvin Ubels
Deze editie werd voor je opgesteld door Marvin Ubels, Energieconsultant bij Groendus

Wekelijkse Marktupdates
Iedere vrijdag de Groendus Marktupdate in je inbox?

Ja, ik blijf graag op de hoogte van trends en ontwikkelingen in de energiemarkt.

Ik geef toestemming aan Groendus mijn gegevens op te slaan en te verwerken en ga akkoord met de algemene voorwaarden.*
Marketing door