Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

465.470 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

Week 15

Blijf op de hoogte van de energiemarkt met de laatste trends en ontwikkelingen.
De marktupdate is deze week geschreven door:

Marvin Ubels
Energieconsultant
Marvin Ubels

Week 15
Nieuwe week, nieuwe marktupdate

De gasmarkt vreest voor leveringsverzekering, olieprijzen blijven stijgen en het onderhoudsseizoen van elektriciteitscentrales is van start.

CAL-23 Aardgas
+5%
CAL-23 Aardgas


De marktprijs van aardgas is deze week gestegen met vijf procent ten opzichte van vorige week. Deze stijging heeft gezorgd voor een marktprijs van 0,77 €/m3 voor CAL-23, exclusief opslagen.

De oorzaak van de stijging is voornamelijk te vinden in de (voorlopig) gestaakte vredesbesprekingen tussen Oekraïne en Rusland. De gasmarkt is hierdoor in toenemende mate nerveus geworden voor de continuering van de toevoer van Russisch aardgas. De markt is namelijk bang dat de toevoer van Russisch aardgas stil zal vallen als het conflict verder escaleert. Zolang deze onzekerheid er is, zal er weinig ruimte zijn voor prijsdalingen.

Olie
$108
Olie


De olieprijs heeft na een periode van dalen de weg omhoog gevonden. De daling van de afgelopen periode kwam onder andere door het vrijgeven van oliereserves door de Verenigde Staten. Het aanstaande verbod van Russische olie zorgt er echter voor een hogere prijs. De prijs van een vat Brent olie is deze week gestegen naar ongeveer 108 dollar per vat.

CAL-23 Elektriciteit
+5%
CAL-23 Elektriciteit


De marktprijs van elektriciteit voor CAL-23 is deze week, net zoals aardgas, gestegen met vijf procent tot een prijs van 183 €/MWh voor BaseLoad, exclusief opslagen.

De stijging van de elektriciteitsprijs voor 2023 heeft uiteraard te maken met de gestegen prijs van aardgas. Hiernaast speelt het begonnen onderhoudsseizoen van de centrales ook een rol in de prijsstijging van elektriciteit. Gisteren is namelijk een gedeelte van de elektriciteitscentrale in de Eemshaven afgeschakeld en morgen zal het andere gedeelte volgen; de centrale zal tot eind mei geen elektriciteit produceren en leveren.

Naast deze centrale is de kerncentrale in Borssele nog een week in onderhoud en de Amercentrale blijft ook nog een week van het net. Dit heeft als gevolg dat het elektriciteitsnetwerk gevoeliger is voor schommelingen. Zo zal er op momenten met veel zon en wind de prijs van elektriciteit laag zijn, maar zodra dit afneemt zal de prijs omhoogschieten. Dit soort schommelingen hebben voor nu niet veel effect op de prijs voor een contract voor 2023, maar voor de variabele markt zullen de prijzen (nog) meer gaan fluctueren.

Wat minder hevig aan het fluctueren is, zijn de CO2-rechten. De prijs van een EUA CO2-recht blijft rondom het niveau schommelen van de afgelopen weken. De prijs lag deze week rond de 80 euro per CO2-recht. De prijs is lager dan de periode voor de oorlog in Oekraïne waar de prijs toen rond de 98 euro per CO2-recht lag. Dit heeft, zoals vermeld in de marktupdate van week 12, te maken met het uitstappen van speculanten die besloten om hun CO2-rechten aan de markt te verkopen en hun winst te pakken.

Wekelijkse Marktupdates

Met meer inzicht in de laatste trends en ontwikkelingen in de energiemarkt maak je slimmere keuzes voor je bedrijf of organisatie. Geen tijd om de markt op de voet te volgen? Geen probleem, wij doen het voor je. Iedere week geven de energie-experts van Mijn.Groendus een heldere update van wat er speelt in de markt. Zo krijg jij de kans om optimaal in te spelen op de kansen in de markt.

Auteur: Marvin Ubels
Energieconsultant bij Groendus.

Wekelijkse Marktupdates
Iedere vrijdag de Groendus Marktupdate in je inbox?

Ja, ik blijf graag op de hoogte van trends en ontwikkelingen in de energiemarkt.

Ik geef toestemming aan Groendus mijn gegevens op te slaan en te verwerken en ga akkoord met de algemene voorwaarden.*
Marketing door