Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

465.470 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

Week 16

De week zit er weer op; tijd voor weer een nieuwe marktupdate. Hiermee blijf je op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen in de energiemarkt. Deze week wordt de marktupdate gegeven door:

Michiel Hiep
Manager Front Office Mijn Groendus
michielhiep@groendus.nl

CAL-22
+3%

De gasprijzen stegen deze week onder aanvoering van een aanhoudend hoge vraag naar gas in Europa. De Cal-22 prijs steeg met 3% naar 18,50 €ct/m3. De prijzen voor de langere termijn stegen minder hard en liggen nu ruim onder de Cal-22 prijs. De hoge vraag wordt veroorzaakt door de relatief lage temperaturen voor de tijd van het jaar in combinatie met lege gasreserves die door een koude winter flink moeten worden aangevuld. De hoge vraag gaat daarnaast gepaard met onzekerheden aan de aanbodszijde. De spanningen tussen Rusland en Oekraïne en recent ook tussen Rusland en Tsjechië zorgen voor ondersteuning van de gasprijzen.

Waar de olieprijs de afgelopen maand een duidelijk stijgende lijn liet zien vond er deze week een correctie plaats. De olieprijs leverde ruim 2% in en sloot gisteren op $ 65,40 /vat. Uit stijgende Amerikaanse olievoorraden wordt opgemaakt dat het huidige productieniveau zorgt voor een mondiaal overschot. Omdat de OPEC+ heeft aangegeven haar productie komende maanden te willen opvoeren leidt dit tot een drukkend effect op de prijs. Aan de vraagzijde wordt verwacht dat met het afzwakken van de coronamaatregelen de vraag naar olie flink zal gaan aantrekken. Uit de huidige prijsdaling van olie maken we echter op dat de vraag het aanbod van olie in ieder geval voorlopig niet zal overtreffen.

Marktupdate-16-aardgas
CAL-22
+4%

De elektriciteitsprijzen bewogen deze week mee met de gasprijzen. Cal-22 Baseload steeg bijna 4% en Cal-22 Peakload 2,5%. De grondstoffen en CO2 heffing voor de productie van elektriciteit trokken deze week over de gehele breedte aan, waardoor deze prijsstijging onvermijdelijk is. Vooral de ontwikkeling van de CO2 emissieprijs is opmerkelijk. Sinds november 2020 neemt de prijs maandelijks 10% tot 20% toe. Het huidige prijsniveau van € 46,62 /ton is bijna een verdubbeling van de prijs van november, toen de prijs op € 23,84 stond (prijsniveau van 1 november). Buiten een toenemende vraag naar emissierechten is deze extreme stijging vooral te wijten aan het toetreden van speculanten op deze markt. Zij versterken de marktbeweging en daarmee de volatiliteit van de CO2 prijs.

Een andere ondersteunende ontwikkeling die van invloed is op de CO2 emissieprijs zijn de duurzame ambities van wereldmachten als de VS, Europa en China. President Biden lanceerde gisteren een zeer ambitieus plan om de CO2 uitstoot van de VS in 2030 gehalveerd te hebben ten opzicht van 2005. Hiermee komen de VS weer op koers met de klimaatdoelstellingen van Parijs, het akkoord waar Biden’s voorganger Trump de VS vorig jaar nog uit terug trok.

Het plan van Biden komt aan de vooravond van de klimaattop waar ook Europa en China aan deelnemen. Europa volgde vandaag het voorbeeld van de VS en bekrachtigde ook haar eerder opgestelde doelstellingen om in 2030 55% CO2 reductie te realiseren, ten opzichte van 1990. Een ambitieuzer plan van 60% reductie werd eerder nog door de Europese regeringsleiders tegengehouden. Maar met dit compromis wil Europa tonen dat zij zich serieus wil inzetten om de klimaatdoelstellingen van Parijs te halen.

marktupdate-16-elektriciteit
Marktupdate-16-facts

Wekelijkse Marktupdates

Met meer inzicht in de laatste trends en ontwikkelingen in de energiemarkt maak je slimmere keuzes voor je bedrijf of organisatie. Geen tijd om de markt op de voet te volgen? Geen probleem, wij doen het voor je. Iedere week geven de energie-experts van Mijn Groendus een heldere update van wat er speelt in de markt. Zo krijg jij de kans om optimaal in te spelen op de kansen in de markt.

Auteur: Michiel Hiep
Deze editie werd voor je opgesteld door Michiel Hiep, Manager Front Office Mijn Groendus

Wekelijkse Marktupdates
Iedere vrijdag de Groendus Marktupdate in je inbox?

Ja, ik blijf graag op de hoogte van trends en ontwikkelingen in de energiemarkt.

Ik geef toestemming aan Groendus mijn gegevens op te slaan en te verwerken en ga akkoord met de algemene voorwaarden.*
Marketing door