Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

465.470 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

Week 16

Blijf op de hoogte van de energiemarkt met de laatste trends en ontwikkelingen.
De marktupdate is deze week geschreven door:

Susanne Mol
Energieconsultant
Susanne Mol

Week 16
Nieuwe week, nieuwe marktupdate

Duitsland stopt voor het einde van dit jaar met de import van Russische olie. Nieuw record gemeten voor hernieuwbare-energieproductie en CO₂-emissierechten sinds weken weer gestegen.

CAL-23 Aardgas
+8%
CAL-23 Aardgas


De marktprijs van aardgas is deze week gestegen met acht procent ten opzichte van vorige week. Deze stijging heeft gezorgd voor een marktprijs van 0,83 €/m3 voor CAL-23, exclusief opslagen.

Een belangrijk deel van de oorzaak voor de stijgingen is de manier waarop de verplichte vulling van gasbergingen georganiseerd gaat worden. Hierover is nog veel onduidelijk. In Nederland wordt gestuurd om de markt te verleiden gebruik te maken van de reserves van gasopslag Bergermeer. Als dit niet voldoende blijkt te zijn moet het restant worden ingekocht, hiervoor zal de overheid een partij aanwijzen. Op korte termijn wordt een kabinetsbesluit verwacht.

Olie
$107
Olie


Duitsland heeft besloten om voor het einde van dit jaar te stoppen met de import van Russische olie. Duitsland verwacht dat zij tegen de zomer de import van Russische olie hebben gehalveerd, aldus de minister van Buitenlandse Zaken. Na olie komt het Russische aardgas aan bod. Duitsland haalde in 2021 voor ongeveer een derde van haar olie uit Rusland. Hiernaast is het voor 40 procent afhankelijk van Russisch aardgas.

Naast het aangekondigde import verbod van Russische olie, hebben de protesten in Libië de olieaanvoer vertraagd en zijn er onderhoudswerkzaamheden aan de exportroute vanuit Kazachstan. Hierdoor was deze week een vat Brent olie ongeveer 107 dollar per vat.

CAL-23 Elektriciteit
+5%
CAL-23 Elektriciteit


De marktprijs van elektriciteit voor CAL-23 is deze week, net zoals aardgas, gestegen met vijf procent tot een prijs van 192 €/MWh voor BaseLoad, exclusief opslagen.

Na een periode van onderhoud is de beschikbaarheid van thermische centrales goed. Op dit moment zijn alleen de koleneenheden in Eemshaven offline. De andere centrales zoals Centrale Rotterdam en Amercentrale draaien. De hernieuwbare-energieproductie is zeer fors. Gisteren is er een record gemeten van 13,5 GW zon- en windelektriciteit. Dit is naar schatting voldoende voor 90% van de Nederlandse elektriciteitsvraag. Hierdoor daalde de prijs gedurende de piekuren. Toch blijft de prijs op een hoog niveau omdat, buiten de zonuren, kolen- en gascentrales moeten bijspringen. Op lange termijn blijft voornamelijk de gasprijs relevant voor de prijsvorming van de elektracontracten.

Afgelopen woensdag steeg de prijs van de EUA CO₂-emissierechten naar € 88, na weken een prijsvorming te hebben van rond de € 80. De hogere prijs werd o.a. veroorzaakt door een verwachting van de nieuwe hervorming van de koolstofmarkt door de EU. Waarschijnlijk speelt ook mee dat alle ETS-bedrijven hun rechten voor 2021 voor 30 april overhandigd moeten hebben. Deze rechten moeten corresponderen met de uitstoot van dit jaar, wat zorgt voor meer en volatielere handel.

Wekelijkse Marktupdates

Met meer inzicht in de laatste trends en ontwikkelingen in de energiemarkt maak je slimmere keuzes voor je bedrijf of organisatie. Geen tijd om de markt op de voet te volgen? Geen probleem, wij doen het voor je. Iedere week geven de energie-experts van Mijn Groendus een heldere update van wat er speelt in de markt. Zo krijg jij de kans om optimaal in te spelen op de kansen in de markt.

Auteur: Susanne Mol
Energieconsultant bij Groendus.

Wekelijkse Marktupdates
Iedere vrijdag de Groendus Marktupdate in je inbox?

Ja, ik blijf graag op de hoogte van trends en ontwikkelingen in de energiemarkt.

Ik geef toestemming aan Groendus mijn gegevens op te slaan en te verwerken en ga akkoord met de algemene voorwaarden.*
Marketing door