Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

465.470 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

Week 17

We gaan weer het weekend in en dat betekent: tijd voor weer een nieuwe marktupdate. Hiermee blijf je op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen in de energiemarkt. Deze week wordt de marktupdate gegeven door:

Marco Buishand
Key account manager Mijn Groendus
marcobuishand@groendus.nl

CAL-22
+3%

De marktprijs van aardgas voor CAL-22 is afgelopen week 3% gestegen tot 0,1906 €/m3, exclusief opslagen. De grote oliebedrijven (Shell, BP) rapporteren forse winsten in het eerste kwartaal en de OPEC heeft recentelijk haar prognose voor de groei in 2021 verhoogd. De OPEC waarschuwt daar wel bij dat de heropleving van het coronavirus in India, Japan en Brazilië dit herstel zou kunnen verstoren. Doordat de commerciële aardgasreserves relatief laag zijn (29%) en de aankomende week er een sterke vraag zal zijn door de vooral koele weersomstandigheden, lijkt er op de korte termijn prijsdruk naar boven te blijven. Wanneer de temperatuur omhoog gaat en er veel duurzame productie door wind komt dan zal de vraag naar gas gaan afnemen.

Marktupdate-17-aardgas


CAL-22
+1%

De marktprijs van elektriciteit voor CAL-22 is met 1% gestegen tot 65,10 €/MWh voor PeakLoad, exclusief opslagen. De CO2 prijzen blijven stijgen en bereikten de afgelopen week keer op keer een recordhoogte en noteert nu rond de €48 per ton. Marktparticipanten vragen zich af wanneer nieuwe psychologische grens van €50 per ton wordt doorbroken. Deze hoge CO2 prijs zorgt voor een relatief hoge stroomprijs.

Volgens handelshuis Energi Danmark is de vraag naar steenkool boven normaal voor de tijd van het jaar. Door de signalen van prijsstijgingen uit Azië wordt de opwaartse druk versterkt en de hoge gasprijzen hebben het effect dat dan moderne steenkolencentrales aantrekkelijk kunnen zijn voor elektriciteit productie.

Marktupdate-17-elektriciteit
Marktupdate-17-facts

Wekelijkse Marktupdates

Met meer inzicht in de laatste trends en ontwikkelingen in de energiemarkt maak je slimmere keuzes voor je bedrijf of organisatie. Geen tijd om de markt op de voet te volgen? Geen probleem, wij doen het voor je. Iedere week geven de energie-experts van Mijn Groendus een heldere update van wat er speelt in de markt. Zo krijg jij de kans om optimaal in te spelen op de kansen in de markt.

Auteur: Marco Buishand
Deze editie werd voor je opgesteld door Marco Buishand, Key account manager Mijn Groendus

Wekelijkse Marktupdates
Iedere vrijdag de Groendus Marktupdate in je inbox?

Ja, ik blijf graag op de hoogte van trends en ontwikkelingen in de energiemarkt.

Ik geef toestemming aan Groendus mijn gegevens op te slaan en te verwerken en ga akkoord met de algemene voorwaarden.*
Marketing door