Week 17

Blijf op de hoogte van de energiemarkt met de laatste trends en ontwikkelingen.
De marktupdate is deze week geschreven door:

Michiel Hiep
Energieconsultant
Michiel Hiep

Week 17
Week 17

Nieuwe week, nieuwe marktupdate

Afgelopen woensdag schoten gasprijzen omhoog nadat Rusland tijdelijk de gaslevering aan aan Polen en Bulgarije had stopgezet. Spotmarkt elektriciteit noteert laagterecord tijdens de Paasdagen en termijnprijzen energie laten correctie zien ten opzichte van voorgaande week.

-6%

CAL-23 Aardgas

CAL-23 Aardgas
-6%

CAL-23 Aardgas


De CAl-23 gasprijs staat op 0,77 €/m3 exclusief opslagen, dit is 6% lager dan het slot van vorige week. De prijzen voor de langere termijn lieten met 9% tot 14% een sterkere daling zien.

De gasprijs kende een roerige week. Nadat Rusland woensdag tijdelijk de gaslevering aan Polen en Bulgarije had stopgezet schoten de markten omhoog. Gisteren kende de markt een sterk herstel nu blijkt dat de leveringszekerheid in Europa in ieder geval voorlopig niet in gevaar komt. Rusland heeft al enige tijd geleden aangekondigd dat zij gasleveringen graag in roebels afgerekend zou willen zien. Europese landen hebben zich hier tot op heden tegen verzet en Rusland probeert nu om via het afsluiten van pijpleidingen deze eis alsnog in te willigen. Voor de grote gasafnemers in Europa zoals Duitsland en Italië is deze eis echter onbespreekbaar en lijkt Rusland voorlopig genoegen te moeten nemen met betalingen in euro’s en dollars.

$107

Olie

Olie
$107

Olie


De olieprijs bewoog deze week vooral zijwaarts en sloot gisteren op $107 per vat. De vraag naar olie staat op dit moment onder druk door de corona uitbraken in China. Wanneer de situatie hier verergerd zal dit effect hebben op de groeiverwachtingen van de Chinese economie en daarmee op de vraag naar olie. Omdat de productie van olie momenteel ook achterblijft bij verwachtingen vertaalt de onzekerheid aan de afname-kant zich niet in een lagere olieprijs. Het omgekeerde kan zelfs gebeuren wanneer de olie-export uit Rusland nog verder gaat afnemen als gevolg van de oorlog.

-4%

CAL-23 Elektriciteit

CAL-23 Elektriciteit
-4%

CAL-23 Elektriciteit


De CAL-23 baseload elektriciteitsprijs liet deze week met 4,3% een daling zien. De prijs staat nu op 188 €/MWh, exclusief opslagen.

De termijnprijzen daalden mee met de gasprijs en ook de kolenprijs zet haar dalende trend voort. Hiermee worden de productiekosten van elektriciteit lager. Wat deze week verder heeft bijgedragen aan het neerwaartse sentiment is de ontwikkeling van de prijs voor CO2 emissierechten. Deze dalen vaak mee met de dalende grondstofprijzen. Ook onzekerheid in markt draagt eraan bij dat er minder in CO2 emissierechten wordt gehandeld.

Het afgelopen Paasweekend zorgde op de spotmarkt voor een historisch laagterecord. De uurprijs van elektriciteit kwam zaterdagmiddag uit op -€222 /MWh. Ook de overige paasdagen kende uren met negatieve prijzen. Na het weekend herstelde de spotprijzen zich echter weer naar het maandgemiddelde. De spotprijzen liggen in de maand april echter wel lager dan in maart, waarin het hoogste maandgemiddelde ooit werd genoteerd.

Wekelijkse Marktupdates

Met meer inzicht in de laatste trends en ontwikkelingen in de energiemarkt maak je slimmere keuzes voor je bedrijf of organisatie. Geen tijd om de markt op de voet te volgen? Geen probleem, wij doen het voor je. Iedere week geven de energie-experts van Mijn Groendus een heldere update van wat er speelt in de markt. Zo krijg jij de kans om optimaal in te spelen op de kansen in de markt.

Auteur: Michiel Hiep
Energieconsultant bij Groendus.

Wekelijkse Marktupdates
Iedere vrijdag de Groendus Marktupdate in je inbox?

Ja, ik blijf graag op de hoogte van trends en ontwikkelingen in de energiemarkt.

Ik geef toestemming aan Groendus mijn gegevens op te slaan en te verwerken en ga akkoord met de algemene voorwaarden.*
Marketing door