Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

465.470 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

Week 18

Blijf op de hoogte van de energiemarkt met de laatste trends en ontwikkelingen.
De marktupdate is deze week geschreven door:

Marvin Ubels
Energieconsultant
Marvin Ubels

Week 18
Nieuwe week, nieuwe marktupdate

Aanstaande Europese boycot van Russische olie zorgt voor prijsstijging, kostprijs LNG hoger dan Russisch aardgas en negatieve prijzen op zonnige dagen.

CAL-23 Aardgas
+8%
CAL-23 Aardgas

De marktprijs van aardgas steeg deze week met acht procent ten opzichte van vorige week. Deze stijging zorgt voor een marktprijs van 0,83 €/m3 voor CAL-23, exclusief opslagen.

De stijging van de prijs van aardgas heeft te maken met de aanstaande boycot van Russische olie. Over de boycot moeten de EU-lidstaten nog stemmen, maar als zij voor stemmen, dan wordt de boycot in twee fases over zes en negen maanden ingevoerd.

De energiemarkt verwacht dat zo’n boycot ook gaat komen op Russische aardgas. Veel Europese landen zijn zodoende druk bezig om hun afhankelijkheid van Russisch aardgas te verminderen. Om dit voor elkaar te krijgen klampen de landen zich vast aan de import van LNG, dat is vloeibaar gemaakt aardgas (veelal) afkomstig uit de Verenigde Staten. Om dit op grote schaal mogelijk te maken wordt er ingezet op drijvende LNG-terminals; de eerste is inmiddels onderweg naar de Eemshaven.

De keuze voor LNG is op korte termijn een redelijke oplossing, maar op lange termijn moet er worden gezocht naar een alternatief. De kostprijs van LNG is namelijk fors hoger dan Russisch aardgas. Daarom zijn de gascontracten voor 2023, 2024 en 2025 weer (flink) gestegen. Een hogere kostprijs zal ook terug te zien zijn in de elektriciteitsprijzen.

Olie
$110
Olie

Zoals eerder genoemd komt er hoogstwaarschijnlijk een boycot op Russische olie. Als de lidstaten met deze boycot akkoord gaan, dan zal dit leiden tot krapte op de oliemarkt en zorgen voor hogere prijzen. De prijs van Brent olie lag deze week rond de 110 dollar per vat. Olieproducerende landen, zoals leden van de OPEC, zouden de productie van olie kunnen opschroeven om de krapte op de markt tegen te gaan. De OPEC-landen vinden echter de huidige olieprijs te aantrekkelijk om de productie significant op te voeren. Zij lieten slechts een bescheiden verhoging toe van 432.000 vaten extra per dag.

CAL-23 Elektriciteit
+10%
CAL-23 Elektriciteit

De marktprijs van elektriciteit voor CAL-23 steeg deze week met tien procent tot een prijs van 201 €/MWh voor BaseLoad, exclusief opslagen.

Zoals bekend volgt de prijs van elektriciteit de prijs van aardgas. Ondanks de toenemende mate van duurzaam opgewekte elektriciteit van windmolens en zonnepanelen, is de afhankelijkheid van aardgas en kolen nog te groot.

Op hele zonnige dagen, zoals april die volop had, is het al voorgekomen dat de elektriciteitsprijzen op de variabele markt negatief waren; je zou in wezen geld krijgen om elektriciteit af te nemen. Maar zodra de zon onder was, moesten de kolen- en gascentrales weer volop worden ingeschakeld om het gat op te vangen wat de zon achterliet. Met hoge prijzen als gevolg.

De prijs van een EUA CO2-recht heeft sinds weken van daling weer een paar stijgingen gehad. De vraag naar CO2-rechten is namelijk toegenomen de afgelopen periode. De prijs van een CO2-recht lag deze week rond de 86 euro per stuk per ton CO2.

Wekelijkse Marktupdates

Met meer inzicht in de laatste trends en ontwikkelingen in de energiemarkt maak je slimmere keuzes voor je bedrijf of organisatie. Geen tijd om de markt op de voet te volgen? Geen probleem, wij doen het voor je. Iedere week geven de energie-experts van Mijn.Groendus een heldere update van wat er speelt in de markt. Zo krijg jij de kans om optimaal in te spelen op de kansen in de markt.

Auteur: Marvin Ubels
Energieconsultant bij Groendus.

Wekelijkse Marktupdates
Iedere vrijdag de Groendus Marktupdate in je inbox?

Ja, ik blijf graag op de hoogte van trends en ontwikkelingen in de energiemarkt.

Ik geef toestemming aan Groendus mijn gegevens op te slaan en te verwerken en ga akkoord met de algemene voorwaarden.*
Marketing door