Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

465.470 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

Week 19

Een nieuwe week; een nieuwe marktupdate. Weet wat er speelt op de energiemarkt met de Groendus Marktupdate. Deze week word je op de hoogte gebracht van de laatste trends en ontwikkelingen door:


Chanan Schouten
Energieconsultant Mijn Groendus
chananschouten@groendus.nl

CAL-22
+7%

De energiemarkten kenden de afgelopen week een sterke stijging resulterend in een week-op-week stijging van 7% voor het leveringsjaar 2022. Dit is de hoogste year-ahead gasprijs sinds eind 2018. Sinds dat jaar is er sprake van een dalende markt, maar met die trend is dit jaar duidelijk gebroken.

De stijgingen houden al maandenlang aan. De vraag naar aardgas is hoog als gevolg van een koude winter en voorjaar. Dit gecombineerd met een gestegen olieprijs (productiebeperkingen OPEC+), hogere prijs van steenkool en de zeer sterk gestegen prijs voor CO₂-rechten heeft meegeholpen aan het huidige prijsniveau.

Sinds enkele dagen is de olieprijs echter weer dalende, als gevolg van een stijgende OPEC-productie, wat met het fragiele evenwicht zorgt voor een overaanbod. Zo is prijs van Brent olie afgelopen dagen gedaald van bijna 70 dollar naar 67 dollar per vat. Een dalende olieprijs biedt ruimte voor een correctie op de gasprijs, maar om op het prijsniveau van vorig jaar te komen is veel meer nodig.

Marktupdate-19-facts
CAL-22
+7%

De elektriciteitsprijs van 2022 steeg met een gelijke trend als aardgas, +7% Baseload en +5% Peakload in een week. Dit zijn stevige stijgingen op een markt die de afgelopen periode al was opgelopen. De grootste oorzaak van deze stijging zijn de kosten van CO₂-rechten. De CO₂-rechten zijn de psychologische grens van 50€/ton doorbroken en sindsdien stijgt deze markt verder. Tot kortgeleden werd 50 euro als bovengrens beschouwd. Ondertussen wordt er rekening gehouden met een prijs van 80- tot 100 euro per ton en zelfs nog hoger. Sinds begin dit jaar is de prijs voor CO₂-rechten met bijna 60% gestegen en als je het bekijkt vanaf begin 2020, zelfs met 125%. Met dit niveau heeft de prijs van CO₂-rechten steeds meer invloed op de elektriciteitsproductie via kolen- en gascentrales.

Hoe hoger de prijs van de CO₂-rechten, hoe lucratiever investeringen zijn in het verminderen van de CO₂-uitstoot; een directe doelstelling van de Europese lidstaten. Om deze reden gaf eurocommissaris Frans Timmermans aan ook niet in te grijpen op deze markt, De uitspraak van de eurocommissaris zorgde er mede voor dat de prijs verder kon stijgen.

Tot nu toe is 2021 een bijzonder jaar op de energiemarkten, met een sterke stijging op de future prijzen, maar ook de dagmarkt van elektriciteit (EPEX) is een trendbreuk zichtbaar. Onderstaande grafiek toont de hoogste-, laagste- en gemiddelde uurprijs sinds begin 2019. De bandbreedte tussen deze laagste en hoogste uurprijs binnen dezelfde dag wordt steeds groter. Negatieve prijzen worden steeds normaler net als hoge uurprijzen. Als afnemer wordt het steeds interessanter om je verbruik af te stemmen op deze prijzen; op die manier profiteer je optimaal op gunstige momenten en vermijd je verbruik in de pieken. Bovendien bespaar je hiermee op je energie uitgaven en help je het energienet.

Marktupdate-19-elektriciteit
Marktupdate-19-EPEX

Hieronder tref je de prijzen van de verschillende fundamentals.

Marktupdate-19-facts

Wekelijkse Marktupdates

Met meer inzicht in de laatste trends en ontwikkelingen in de energiemarkt maak je slimmere keuzes voor je bedrijf of organisatie. Geen tijd om de markt op de voet te volgen? Geen probleem, wij doen het voor je. Iedere week geven de energie-experts van Mijn Groendus een heldere update van wat er speelt in de markt. Zo krijg jij de kans om optimaal in te spelen op de kansen in de markt.

Auteur: Chanan Schouten
Deze editie werd voor je opgesteld door Chanan Schouten, Energieconsultant Mijn Groendus.

Wekelijkse Marktupdates
Iedere vrijdag de Groendus Marktupdate in je inbox?

Ja, ik blijf graag op de hoogte van trends en ontwikkelingen in de energiemarkt.

Ik geef toestemming aan Groendus mijn gegevens op te slaan en te verwerken en ga akkoord met de algemene voorwaarden.*
Marketing door