Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

940.880 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

Week 19

Blijf op de hoogte van de energiemarkt met de laatste trends en ontwikkelingen.
De marktupdate is deze week geschreven door:

Susanne Mol
Energieconsultant
Susanne Mol

Week 19
Nieuwe week, nieuwe marktupdate

Rusland legt Europa sancties op en vermindert de gastoevoer. De marktprijzen voor gas en elektriciteit zijn gedaald, op de oliemarkt blijft de prijs schommelen.

CAL-23 Aardgas
-2%
CAL-23 Aardgas


De marktprijs van aardgas is deze week gedaald met twee procent ten opzichte van vorige week. Deze daling heeft gezorgd voor een marktprijs van 0,82 €/m3 voor CAL-23, exclusief opslagen.

Ondanks de sancties van Rusland lijkt de angst dat de gasstromen naar Europa stop worden gezet te zijn afgenomen. Hierdoor is de marktprijs gedaald. De sancties aan onder andere Gazprom Germania heeft gevolgen voor marktpartijen waar zij zaken mee doen. Hierdoor reageert de gasmarkt donderdag met een forse prijsstijging van zeven procent.

De Oekraïense gasnetbeheerder heeft besloten de toevoer van gas naar Europa door de pijplijn te stoppen, deze pijplijn is goed voor 8% van de Russische gasvoorziening. Op dit moment zijn er nog geen gevaren, maar deze worden nauwlettend door Duitsland in de gaten gehouden.

De vraag naar LNG in de Europese gasmarkt stijgt. Via de Verenigde Staten en het Midden-Oosten wordt er maximaal geëxporteerd naar het Europese vaste land om de bergingen te vullen.

Olie
$107
Olie


Zoals eerder genoemd is een boycot op Russische olie aanstaande, maar tot op heden zonder resultaat. Het weekend kondigde de G7 aan zo’n ban te overwegen. Waarschijnlijk zal de Russische olie-export worden verlegd naar andere landen zoals India en China. Dit maakt onder meer dat de prijs blijft schommelen. De prijs van een vat Brent olie lag woensdag rond de 102 dollar per vat en vrijdag rond de 107 dollar per vat.

CAL-23 Elektriciteit
-5%
CAL-23 Elektriciteit


De marktprijs van elektriciteit voor CAL-23 is deze week gedaald met vijf procent tot een prijs van 188 €/MWh voor BaseLoad, exclusief opslagen.

Met de zonnige dagen in het vooruitzicht zal de opgewekte elektriciteit van windmolens en zonnepanelen groeien. Echter redt Nederland het hier niet mee. Momenteel zijn meerdere kolencentrales wegens onderhoudswerkzaamheden buiten gebruik gesteld, aanstaande zondag worden twee Rotterdamse centrales echter weer opgestart.

Volgende week starten de onderhoudswerkzaamheden aan BritNed-kabel. Hierdoor eindigt de import-export gedurende komende werkweek. BritNed-kabel verbindt Nederland met Groot-Brittannië. Tijdens zonnige uren stuurt Nederland elektriciteit naar de VK om vervolgens in daluren goedkopere elektriciteit te ontvangen.

De prijs van een EUA CO2-recht lag deze week rond de 89 euro per stuk per ton CO2. Dit is een stijging ten opzichte van vorige week. Het is niet helemaal duidelijk waardoor dit komt, waarschijnlijk door de politieke ontwikkelingen. Volgende week stemt de Milieucommissie over de hervormingen over de ETS. Dit zal richtinggevend zijn voor de stemming in juni.

Wekelijkse Marktupdates

Met meer inzicht in de laatste trends en ontwikkelingen in de energiemarkt maak je slimmere keuzes voor je bedrijf of organisatie. Geen tijd om de markt op de voet te volgen? Geen probleem, wij doen het voor je. Iedere week geven de energie-experts van Mijn.Groendus een heldere update van wat er speelt in de markt. Zo krijg jij de kans om optimaal in te spelen op de kansen in de markt.

Auteur: Susanne Mol
Energieconsultant bij Groendus.

Wekelijkse Marktupdates
Iedere vrijdag de Groendus Marktupdate in je inbox?

Ja, ik blijf graag op de hoogte van trends en ontwikkelingen in de energiemarkt.

Ik geef toestemming aan Groendus mijn gegevens op te slaan en te verwerken en ga akkoord met de algemene voorwaarden.*
Marketing door