Week 2
Een nieuwe week, een nieuwe marktupdate. Blijf op de hoogte van de energiemarkt met de laatste trends en ontwikkelingen. Deze week is de marktupdate geschreven door:
Kelly van Rijsingen
Energieconsultant
Kelly van Rijsingen


De marktprijs van aardgas is deze week gedaald naar 0,4230 €/m3, exclusief opslagen.
De reden voor de flinke daling van de gasprijs komt door de relatief warme temperatuur voor de tijd van het jaar. Het maandgemiddelde staat nu op ruim 5,0 graden Celsius terwijl dat normaal 3,6 graden Celsius is. De milde temperatuur in combinatie met de schepen vol met vloeibaar aardgas, die nog steeds de kant van Europa op komen, zorgt voor deze daling. De weersvoorspelling blijft vooralsnog positief en dat zorgt ervoor dat de lage gasreserves niet voor problemen zorgen.
De olieprijs is deze week gestegen tot 83 dollar per vat Brent olie. Dit is het hoogste niveau sinds 9 november. De stijging van de prijs hangt samen met het herstel van de coronacrisis. Veel landen – met uitzondering van Nederland – willen liever geen beperkende maatregelen vanwege het ten koste gaan van de economische groei, en dus de vraag naar olie. De vraag naar olie wordt steeds groter en marktkenners geven aan dat de prijs hierdoor ook nog meer zal gaan stijgen.
Niet alleen het herstel van de crisis maar ook het beperkte aanbod speelt een rol. De voorraden zijn relatief klein en de olieproducerende landen zullen hun productie geleidelijk opvoeren vanwege de angst voor weer een productiebeperking.

De marktprijs van elektriciteit voor CAL-23 is in deze tweede week van 2022 gedaald tot een prijs van 139 €/MWh voor PeakLoad, exclusief opslagen.
De daling van de elektraprijs heeft meerdere oorzaken. De aanvoer van LNG-schepen (zoals eerder beschreven), dalende CO2 prijzen, de milde temperaturen en veel duurzame opwek van elektriciteit door wind zorgen hiervoor. Zolang het niet echt koud wordt zullen de lage gasreserves niet tot problemen leiden en verdwijnt de risicopremie uit de markt. Dit geldt voor zowel gas als elektriciteit.
Op de spotmarkt is een mindere daling te zien. Dit komt voornamelijk doordat de kerstvakantie is afgelopen en de vraag naar elektriciteit weer flink toeneemt.
De prijs van een EUA CO2-recht is deze week gedaald tot ongeveer 80 euro per ton CO2. Deze daling komt doordat de vakantie voorbij is en er geen veilingaanbod was. De stijgende CO2 prijzen worden verwerkt in de prijzen van onder meer elektriciteit, maar dat zal de prijs van crypto ook omhoog sturen.
De nieuwssite van BNR plaatste een onderzoek, uitgevoerd door De Nederlandse Bank, over CO2-uitstoot en cryptovaluta. Dit onderzoek gaat over de sterke stijging in 2020 van CO2-uitstoot door meer bitcoin-transacties. In 2020 is er naar schatting bij elke transactie 402 kilo CO2 uitgestoten, wat voor een totale uitstoot zorgde van 45 Megaton in 2020. Het totale energieverbruik van het bitcoin-netwerk ging omhoog door de transacties en deze groei is afhankelijk van de bitcoin-prijs. De Nederlandse Bank stelt dat wanneer de waarde van de bitcoin stijgt, dat dit meer miners (degene die de transacties aanmaakt en bundelt) aantrekt. Die verbruiken vervolgens meer elektriciteit door de computers die hiervoor nodig zijn. Het hoge verbruik geldt overigens niet voor de gehele cryptovaluta, aldus De Nederlandse Bank. Het algoritme van onder andere bitcoin en Ethereum hebben in vergelijking met andere cryptovaluta het grootste energieverbruik.

Wekelijkse Marktupdates
Met meer inzicht in de laatste trends en ontwikkelingen in de energiemarkt maak je slimmere keuzes voor je bedrijf of organisatie. Geen tijd om de markt op de voet te volgen? Geen probleem, wij doen het voor je. Iedere week geven de energie-experts van Mijn Groendus een heldere update van wat er speelt in de markt. Zo krijg jij de kans om optimaal in te spelen op de kansen in de markt.
Auteur: Kelly van Rijsingen
Energieconsultant bij Groendus.
