Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

465.470 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

Week 20

Een nieuwe week; een nieuwe marktupdate. Weet wat er speelt op de energiemarkt met de Groendus Marktupdate. Deze week word je op de hoogte gebracht van de laatste trends en ontwikkelingen door:


Alex Dijk
Energieconsultant Mijn Groendus
alexdijk@groendus.nl

CAL-22
-6%

Nadat de energiemarkten de afgelopen weken een aanzienlijke stijging hebben doorgemaakt, heeft deze week een correctie naar beneden plaatsgevonden. Dit resulteerde in een week-op-week daling van 6% van de Cal-22 gasprijs en 3%-5% van de Cal-22 elektriciteitsprijzen.

De warmere buitentemperatuur zorgde ervoor dat de gasprijzen deze week daalden. Deze marktbeweging werd versterkt door de grote verkoopbeweging op de financiële beurzen, die plaats vond in o.a. de aandelen- en cryptocurrency.

De aardgasprijs is de afgelopen week dan wel gedaald, de lage temperaturen in de winter en het voorjaar hebben ervoor gezorgd dat de gasreserves nog steeds laag zijn, wat de gasprijs hoog houdt. De dure CO2-emissierechten zorgen er ook voor dat gascentrales meer in trek zijn dan kolencentrales, door een relatief lagere uitstoot van gascentrales.

Ook de olieprijs is verder gedaald deze week, van $69 naar $65 per vat (Brenth, month-ahead). Ondanks de recente daling is de olieprijs nog 30% hoger dan aan het begin van het jaar. Stijgende OPEC-productie en het gerucht dat Iran zich weer gaat laten zien als olie-exporteur zorgden deze week voor een dalende olieprijs.

CAL-22
-5%

De marktprijs van elektriciteit voor CAL-22 is met 5% gedaald tot 62,37 €/MWh voor BaseLoad, exclusief opslagen. De Peakload prijzen daalden ook, maar minder sterk dan de Baseload prijzen. De lagere commodityprijzen in combinatie met gunstige omstandigheden voor de productie van duurzame energie liggen hieraan ten grondslag.

Op de dagmarkt maakte de elektriciteitsprijs een volatiele week mee. Door het gunstige weer werd er vandaag (vrijdag 21 mei) zelfs op enkele momenten een negatieve elektriciteitsprijs behaald, wat ervoor zorgt dat producenten hun installaties misschien liever uitzetten.

Nadat de CO2-emissierechten een all-time-high prijs behaalden van €56,65 /ton (vrijdag 14 mei), is de prijs deze week gedaald om aan het einde van de week rond de €50 te schommelen. Deze daling is deels te verklaren door de start van het nieuwe Britse emissiehandelssysteem. Veel Britse bedrijven (ver)kochten tot op heden nog Europese CO2 rechten, maar dit is vanaf nu niet meer mogelijk. Hierdoor was er plots een behoorlijk aanbod van emissierechten op de Europese markt.

Hieronder tref je de prijzen van de verschillende fundamentals.

Wekelijkse Marktupdates

Met meer inzicht in de laatste trends en ontwikkelingen in de energiemarkt maak je slimmere keuzes voor je bedrijf of organisatie. Geen tijd om de markt op de voet te volgen? Geen probleem, wij doen het voor je. Iedere week geven de energie-experts van Mijn Groendus een heldere update van wat er speelt in de markt. Zo krijg jij de kans om optimaal in te spelen op de kansen in de markt.

Auteur: Alex Dijk
Deze editie werd voor je opgesteld door Alex Dijk, Energieconsultant Mijn Groendus.

Wekelijkse Marktupdates
Iedere vrijdag de Groendus Marktupdate in je inbox?

Ja, ik blijf graag op de hoogte van trends en ontwikkelingen in de energiemarkt.

Ik geef toestemming aan Groendus mijn gegevens op te slaan en te verwerken en ga akkoord met de algemene voorwaarden.*
Marketing door