Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

940.880 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

Week 20

Blijf op de hoogte van de energiemarkt met de laatste trends en ontwikkelingen.
De marktupdate is deze week geschreven door:

Michiel Hiep
Energieconsultant
Michiel Hiep

Week 20
Nieuwe week, nieuwe marktupdate

De gasprijs daalt fors na toename leveringszekerheid, olieproductie zit in de lift door aanhoudende hoge olieprijs en de CO2 emissierechten zijn lager door versnelde afbouw fossiele brandstoffen.

CAL-23 Aardgas
-8%
CAL-23 AardgasDe Cal-23 gasprijs staat op 0,75 €/m3 exclusief opslagen, dit is 8% lager dan het slot van vorige week. De prijzen voor de langere termijn lieten met 7% tot 10% eenzelfde sterke daling zien.

Het dalen van de gasprijzen wordt gek genoeg veroorzaakt door een toename van de leveringszekerheid van Russisch gas. In de afgelopen periode was het voor veel gasleveranciers onzeker of zij nog Russisch gas konden en mochten afnemen. Dit zou tot een acuut tekort aan gas leiden en daarmee werd dit risico in de gasprijs verdisconteerd. Nu de Europese Unie akkoord heeft gegeven op de constructie dat gasleveranciers gas via de Gazprombank kunnen afrekenen met Rusland, is de leveringszekerheid in ieder geval op de korte termijn toegenomen. Dit vertaalde zich deze week gelijk door in de gasprijzen die over de gehele linie flink daalden.

Olie
$110
Olie


Ook draagt de ontwikkeling van de olieprijs bij aan lagere grondstofprijzen. De olieprijs leverde week op week 4 dollar in en staat nu onder de 110 $/vat. Omdat de olieprijs al geruime tijd boven de 100 $/vat staat neemt de olieproductie wereldwijd nog steeds toe. Vooral de winning van Amerikaanse schalieolie zit in de lift en dit compenseert de dalende olie-export vanuit Rusland. Daarnaast remt de coronasituatie in China de mondiale vraag naar olie en zorgt dit voor onzekerheid voor de groeiverwachtingen in de komende periode

CAL-23 Elektriciteit
-3%
CAL-23 Elektriciteit


De CAL-23 baseload elektriciteitsprijs daalde deze week met 2,8%. De prijs staat nu op 187 €/MWh, exclusief opslagen. De overige termijnprijzen lieten met 7% tot 10% een sterkere daling zien.

De elektriciteitsprijzen profiteerden van de lagere gasprijzen. Wel zijn momenteel veel kolencentrales in onderhoud en draaien de gascentrales dus op extra capaciteit om dit op te vangen. Het aandeel duurzame energie schommelt erg. Gisteren waaide het zelfs zo hard dat veel windparken uit voorzorg werden afgeschakeld. Dit had gelijk effect op de spotmarkt van elektriciteit, waar de prijs in korte tijd omhoogschoot. Komende week is meer stabiel weer voorspeld met voldoende wind, waardoor de spotmarkt naar verwachting ruim lager zal gaan uitkomen.

Door de plannen van de EU om versneld van fossiele brandstoffen af te komen staat de CO2 emissieprijs al enige tijd onder druk. Minder gebruik van fossiele brandstof betekent namelijk ook minder uitstoot en daarmee minder vraag naar CO2 emissierechten. Deze week lanceerde de EU een concreet voorstel over hoe de EU haar afhankelijkheid van Russisch gas en olie kan gaan afbouwen. De publicatie van dit voorstel leidde gelijk tot een forse afname van de CO2 emissierechtenprijs, welke week op week 6% inleverde.

Wekelijkse Marktupdates

Met meer inzicht in de laatste trends en ontwikkelingen in de energiemarkt maak je slimmere keuzes voor je bedrijf of organisatie. Geen tijd om de markt op de voet te volgen? Geen probleem, wij doen het voor je. Iedere week geven de energie-experts van Mijn.Groendus een heldere update van wat er speelt in de markt. Zo krijg jij de kans om optimaal in te spelen op de kansen in de markt.

Auteur: Michiel Hiep
Energieconsultant bij Groendus.

Wekelijkse Marktupdates
Iedere vrijdag de Groendus Marktupdate in je inbox?

Ja, ik blijf graag op de hoogte van trends en ontwikkelingen in de energiemarkt.

Ik geef toestemming aan Groendus mijn gegevens op te slaan en te verwerken en ga akkoord met de algemene voorwaarden.*
Marketing door