Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

465.470 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

Week 21

Een nieuwe week; een nieuwe marktupdate. Weet wat er speelt op de energiemarkt met de Groendus Marktupdate. Je wordt deze week op de hoogte gebracht van de laatste trends en ontwikkelingen door:

Marco Buishand
Energieconsultant Mijn Groendus
marcobuishand@groendus.nl

CAL-22
0%
Gas - Week 21

De marktprijs van aardgas voor CAL-22 is afgelopen week 0,2 procent gestegen tot 0,2043 €/m³, exclusief opslagen. Ondanks de marktvolatiliteit (intraday swings van 3 tot 5 procent waren geen uitzondering) is het weekresultaat een minieme stijging. Er zijn op dit moment besprekingen in Wenen gaande tussen Iran en wereldmachten over een nieuw nucleair akkoord. Potentieel kan een deal met Iran zorgen voor een groter aanbod van olie op de wereldmarkt, het wachten is op details van de onderhandelingen. De trend van olie is licht stijgend, de vraag vanuit de Verenigde Staten, Europa en China blijft stijgen waarbij de andere in Azië door corona getroffen landen achterblijven.

Ondanks het aankomende warme weer, zal de gasmarkt opwaartse druk blijven voelen. Rusland heeft namelijk voor de tweede maand op rij geen extra doorvoercapaciteit in Oekraïne gekocht, dit zorgt voor onzekerheid op de markt. Hiernaast vinden de aankomende maand onderhoudswerkzaamheden in Noorwegen plaats waardoor er minder capaciteit zal zijn. Tot slot zijn er nog steeds de lage opslagniveaus van aardgas wat blijft bijdragen aan de opwaartse prijsdruk.

CAL-22
-5%


De marktprijs van elektriciteit voor CAL-22 is met 0,3 procent gedaald tot 69,50 €/MWh voor PeakLoad, exclusief opslagen. De CO₂-prijzen hebben na een scherpe maar korte correctie de weg omhoog weer gevonden. De markt vraagt zich niet zo zeer af of het niveau van voor de correctie wordt geëvenaard, maar wanneer dat gaat gebeuren. De Europese commissie komt op 14 juli met nieuwe klimaatvoorstellen. Enkele van deze plannen zijn een apart handelssysteem voor wegtransport en gebouwen. De prijs van CO₂ schommelt nu rond de €51,50 per ton en de hogere steenkolen prijzen blijven ook op de elektriciteit markt voor opwaartse prijsdruk zorgen.

De rechtbank in Den Haag bepaalde deze week dat Shell de CO₂-uitstoot met 45 procent moet hebben teruggebracht in 2030 ten opzicht van 2019. Deze zaak was aangespannen door Milieudefensie, gesteund door burgers en o.a. Greenpeace. Dit vonnis heeft mogelijk ook gevolgen voor ook andere bedrijven in de sector. De verwachting is wel dat Shell tegen de uitspraak in beroep gaat.

Wekelijkse Marktupdates

Met meer inzicht in de laatste trends en ontwikkelingen in de energiemarkt maak je slimmere keuzes voor je bedrijf of organisatie. Geen tijd om de markt op de voet te volgen? Geen probleem, wij doen het voor je. Iedere week geven de energie-experts van Mijn Groendus een heldere update van wat er speelt in de markt. Zo krijg jij de kans om optimaal in te spelen op de kansen in de markt.

Auteur: Marco Buishand
Deze editie werd voor je opgesteld door Marco Buishand, Energieconsultant Mijn Groendus.

Wekelijkse Marktupdates
Iedere vrijdag de Groendus Marktupdate in je inbox?

Ja, ik blijf graag op de hoogte van trends en ontwikkelingen in de energiemarkt.

Ik geef toestemming aan Groendus mijn gegevens op te slaan en te verwerken en ga akkoord met de algemene voorwaarden.*
Marketing door