Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

940.880 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

Week 21

Blijf op de hoogte van de energiemarkt met de laatste trends en ontwikkelingen.
De marktupdate is deze week geschreven door:

Marvin Ubels
Energieconsultant
Marvin Ubels

Week 21
Nieuwe week, nieuwe marktupdate

Een race tegen de klok voor het vullen van Europese gasvoorraden, een boycot van Russische olie is nabij en in 2027 onafhankelijk van Russische fossiele brandstof door REPowerEU.

CAL-23 Aardgas
+1%
CAL-23 Aardgas


De marktprijs van aardgas is deze week gestegen met één procent ten opzichte van vorige week, toen was de prijs met acht procent gedaald. De stijging van deze week heeft gezorgd voor een marktprijs van 0,76 €/m3 voor CAL-23, exclusief opslagen.

De lichte stijging werd veroorzaakt doordat de vraag naar LNG in Azië weer toeneemt na het geleidelijk afnemen van lockdowns. Voornamelijk in China namen stegen de corona cijfers wat gepaard ging met meerdere lockdowns, waardoor de vraag naar LNG afnam. Dit zorgde ervoor dat schepen met LNG vaker naar Europa gingen. Niet verassend, de vraag naar LNG is hoog doordat Europa minder afhankelijk wilt zijn van Russisch aardgas. Hiernaast moeten de Europese gasvoorraden in november met 70-80 procent gevuld zijn wat ook voor een hoge (aantrekkelijke) prijs van LNG zorgt.

Olie
$113
Olie


Naast aardgas steeg de prijs van olie deze week ook. De prijs van een vat Brent olie schommelde deze week rond de 113 dollar per vat. Deze stijging is te wijten aan de aanstaande boycot van Russische olie.

De Duitse minister van Economische zaken heeft, na weken van onderhandelingen, goede hoop voor een akkoord met de lidstaten van de Europese Unie. De onderhandelingen hebben veel tijd gekost doordat vooral Hongarije tegen dit boycot was. Plan B wat er ligt, mocht Hongarije uiteindelijk niet akkoord gaan, is dat de rest van de lidstaten wel akkoord gaan met het boycot.

CAL-23 Elektriciteit
-1%
CAL-23 Elektriciteit


De marktprijs van elektriciteit voor CAL-23 is deze week gedaald met één procent tot een prijs van 186 €/MWh voor BaseLoad, exclusief opslagen. Deze daling is het gevolg van een flinke prijsdaling van de CO2-rechten en de ‘lagere’ prijzen van aardgas van de afgelopen twee weken. Dit heeft ervoor gezorgd dat de prijzen van elektriciteit voor 2023 op het laagste punt zijn sinds een maand.

De prijs van de EUA Co2-rechten nam een duikvlucht met maar liefst 14 procent vanwege de plannen voor REPowerEU. De Europese Commissie maakte bekend dat ze €20 miljard aan CO2-rechten te gaan veilen om een deel van de REPowerEU plannen te gaan financieren.

REPowerEU is het plan van de Europese Commissie om in 2027 onafhankelijk te zijn van Russische fossiele brandstoffen zoals olie, aardgas en steenkool. In dit plan gaat het om energiebesparende maatregelen en hernieuwbare energie. Zo wilt de Europese Commissie energie gaan besparen door onder meer gedragsverandering. Zo zullen consumenten en bedrijven via campagnes worden geïnformeerd naar besparingsmogelijkheden.

Wat betreft hernieuwbare energie is er bekend gemaakt dat het vanaf 2026 verplicht is voor nieuwe publieke gebouwen om zonnepanelen op het dak te leggen. Dit zal een jaar later ook gelden voor bestaande publieke en commerciële gebouwen, en vanaf 2029 zal dit ook worden verplicht voor nieuwbouwwoningen.

De kosten van REPowerEU zullen ongeveer € 300 miljard bedragen. De financiering van dit plan zal voor twee derde komen uit het coronaherstelfonds. Lidstaten kunnen uit dit fonds geld lenen voor de schade van de pandemie, maar veel lidstaten maken hier geen gebruik van omdat zij goedkoper kunnen lenen op de kapitaalmarkt. Hierdoor blijft er veel geld liggen waardoor het nu voor REPowerEU kan worden gebruikt.

Verder zullen er andere potjes worden aangesproken, zoals het veilen van CO2-rechten wat al eerder in deze marktupdate is genoemd.

Wekelijkse Marktupdates

Met meer inzicht in de laatste trends en ontwikkelingen in de energiemarkt maak je slimmere keuzes voor je bedrijf of organisatie. Geen tijd om de markt op de voet te volgen? Geen probleem, wij doen het voor je. Iedere week geven de energie-experts van Mijn.Groendus een heldere update van wat er speelt in de markt. Zo krijg jij de kans om optimaal in te spelen op de kansen in de markt.

Auteur: Marvin Ubels
Energieconsultant bij Groendus.

Wekelijkse Marktupdates
Iedere vrijdag de Groendus Marktupdate in je inbox?

Ja, ik blijf graag op de hoogte van trends en ontwikkelingen in de energiemarkt.

Ik geef toestemming aan Groendus mijn gegevens op te slaan en te verwerken en ga akkoord met de algemene voorwaarden.*
Marketing door