Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

465.470 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

Week 22

Een nieuwe week; een nieuwe marktupdate. Weet wat er speelt op de energiemarkt met de Groendus Marktupdate. Je wordt deze week op de hoogte gebracht van de laatste trends en ontwikkelingen door:

Marvin Ubels
Energieconsultant Mijn Groendus
marvinubels@groendus.nl

CAL-22
-1%

De marktprijs van aardgas is deze week voor CAL-22 met een enkele procent gedaald tot een marktprijs van 0,2020 €/m3, exclusief opslagen. Deze daling lijkt het begin van een dalend sentiment over een wat langere periode; de Europese gasprijzen staan namelijk onder druk. Regen en wind hebben namelijk plaatsgemaakt voor zon en kalmte waardoor een wisselend beeld is ontstaan; vraag naar aardgas voor verwarmen is afgenomen, maar voor opwek van elektriciteit is toegenomen.

Wat hiernaast is toegenomen is het aanbod van olie; per juli worden er 841.000 extra vaten olie per dag op de markt gebracht. Dit was geen bijzondere wending en onderdeel van de afspraken die de Opec+ hadden gemaakt. Deze olieproducerende landen zien en/of hopen dat de pandemie snel voorbij zal zijn waardoor zij een stijgende vraag verwachten. De prijs van een vat Brent olie bedroeg deze week 71 dollar per vat.

CAL-22
-2%

De marktprijs van elektriciteit is deze week voor CAL-22 met twee procent gedaald tot een marktprijs van 68,03 €/MWh voor PeakLoad, exclusief opslagen. Voor elektriciteit lijkt er tevens een daling ingezet over een wat langere periode, maar dan vooral gevoed door de daling van de CO2 rechten; gedaald tot 51 €/tonCO2.

De daling van de CO2 rechten heeft onder meer gezorgd voor een prijsdaling van elektriciteit, maar er is meer. Dankzij de zonnige dagen is er veel opwek gekomen vanaf zonnepanelen; 2.19 Gigawatt gemiddeld over afgelopen woensdag, met pieken van 8.42 Gigawatt om het zonnigste punt van de dag. Dit was extra goed omdat op dit soort piekmomenten veel mensen aan het werk zijn en elektriciteit nodig hebben om hun werkplek te koelen; een elektriciteit slurpend proces.

Over de afgelopen week heeft duurzame opwek vanuit zonnepanelen goed resultaat geboekt. Achtereenvolgens is er op maandag 1.7 GW, dinsdag 2.46 GW, woensdag dus 2.19 GW, donderdag 1.36 GW en tot nu toe op vrijdag (08:30) 1.83 GW opgewekt. Let wel, dit zijn allemaal cijfers die over alle uren van de dag worden verspreid, een gemiddelde dus.

Wekelijkse Marktupdates

Met meer inzicht in de laatste trends en ontwikkelingen in de energiemarkt maak je slimmere keuzes voor je bedrijf of organisatie. Geen tijd om de markt op de voet te volgen? Geen probleem, wij doen het voor je. Iedere week geven de energie-experts van Mijn Groendus een heldere update van wat er speelt in de markt. Zo krijg jij de kans om optimaal in te spelen op de kansen in de markt.

Auteur: Marvin Ubels
Deze editie werd voor je opgesteld door Marco Buishand, Energieconsultant Mijn Groendus.

Wekelijkse Marktupdates
Iedere vrijdag de Groendus Marktupdate in je inbox?

Ja, ik blijf graag op de hoogte van trends en ontwikkelingen in de energiemarkt.

Ik geef toestemming aan Groendus mijn gegevens op te slaan en te verwerken en ga akkoord met de algemene voorwaarden.*
Marketing door