Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

465.470 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

Week 22

Blijf op de hoogte van de energiemarkt met de laatste trends en ontwikkelingen.
De marktupdate is deze week geschreven door:

Michiel Hiep
Energieconsultant
Michiel Hiep

Week 22
Nieuwe week, nieuwe marktupdate

De leveringsstop van Gazprom zorgt voor onrust in de markt, de OPEC+ gaat de olieproductie verhogen en de energieprijzen stijgen door.

CAL-23 Aardgas
+6%
CAL-23 Aardgas


De marktprijs van aardgas is deze week gestegen met 6 procent ten opzichte van vorige week, toen de prijs met vier procent was gedaald. De stijging van deze week heeft gezorgd voor een marktprijs van 0,78 €/m3 voor CAL-23, exclusief opslagen.

De hoge gasprijs is nog steeds gerelateerd aan de oorlog in Oekraïne, maar ook de leveringsstop van Gazprom aan GasTerra deed de prijs stijgen. Het gas blijft vooralsnog stromen tussen Rusland en Europa alleen in mindere mate direct vanuit Gazprom, maar meer via andere tussenhandelaren.

Olie
$116
Olie


Naast aardgas steeg de prijs van olie deze week naar 116 dollar per vat Brent olie. Saoedi-Arabië heeft zijn westerse bondgenoten laten weten bereid te zijn om de olieproductie te verhogen. Het nieuws kwam naar buiten aan de vooravond van een maandelijkse OPEC+ vergadering.

Met name de Amerikaanse regering heeft er bij de OPEC+ herhaaldelijk op aangedrongen om de productie sneller te verhogen. Op die manier wil VS de snel stijgende benzineprijzen in het land en daarmee ook de hoge inflatie, in toom houden.

Volgens een bron is het advies om dagelijks 648.000 meer vaten olie per dag te produceren in juli en augustus. De afgelopen maanden verhoogde de OPEC+ de olieproductie telkens met 432.000 vaten per dag. Dat was slechts een bescheiden verhoging in het licht van de sterk gestegen vraag en zorgen over de beschikbaarheid van Russische olie na de inval in Oekraïne. Beide ontwikkelingen stuwden de olieprijzen de hoogte in, met onder andere in Nederland recordprijzen voor benzine als gevolg.

CAL-23 Elektriciteit
+7%
CAL-23 Elektriciteit


De marktprijs van elektriciteit voor CAL-23 is deze week gestegen met zeven procent tot een prijs van 195 €/MWh voor BaseLoad, exclusief opslagen.

De gemiddelde prijs zou nog hoger zijn als er niet zoveel hernieuwbare productie was en de hele elektriciteitsvoorziening afhankelijk was van kolen of gas. Krachten die de prijs structureel naar beneden kunnen drukken zijn schaars.

Meerdere leverancier zullen per 1 juli de consumentenprijzen verhogen op de variabele contracten, om zo de hoge tarieven door te belasten. Wel zal dan het BTW tarief worden verlaagd van 21% naar 9%.

De prijs van de EUA CO2-rechten is erg beweeglijk door de geruchten rondom de aanpassingen van het Europese handelssysteem. De prijs van een EUA CO2-recht lag deze week rond de 86 euro per stuk per ton CO2. Dit is een lichte stijging ten opzichte van vorige week.

Wekelijkse Marktupdates

Met meer inzicht in de laatste trends en ontwikkelingen in de energiemarkt maak je slimmere keuzes voor je bedrijf of organisatie. Geen tijd om de markt op de voet te volgen? Geen probleem, wij doen het voor je. Iedere week geven de energie-experts van Mijn.Groendus een heldere update van wat er speelt in de markt. Zo krijg jij de kans om optimaal in te spelen op de kansen in de markt.

Auteur: Michiel Hiep
Energieconsultant bij Groendus.

Wekelijkse Marktupdates
Iedere vrijdag de Groendus Marktupdate in je inbox?

Ja, ik blijf graag op de hoogte van trends en ontwikkelingen in de energiemarkt.

Ik geef toestemming aan Groendus mijn gegevens op te slaan en te verwerken en ga akkoord met de algemene voorwaarden.*
Marketing door