Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

465.470 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

Week 23

Een nieuwe week; een nieuwe marktupdate. Weet wat er speelt op de energiemarkt met de Groendus Marktupdate. Je wordt deze week op de hoogte gebracht van de laatste trends en ontwikkelingen door:

Michiel Hiep
Manager Front Office Mijn Groendus
michielhiep@groendus.nl

CAL-22
+9%

De energieprijzen zijn deze week weer fors gestegen. De Cal-22 gasprijs sloot gisteren net onder de 22,00 €/m3, wat een week op week stijging van bijna 9% betekent. Ondanks het warme weer zijn er veel invloeden die de gasprijs opdrijven. Het onderhoudsseizoen is van start gegaan waarbij er veel gasleidingen buiten bedrijf zijn gesteld. Ook wordt er grootschalig onderhoud gepleegd aan kolencentrales waardoor de gascentrales extra worden aangesproken. Omdat door de strenge winter ook de gasreserves nog moeten worden aangevuld blijft ook uit deze hoek de vraag naar gas onverminderd hoog. Dit alles zorgt voor een constant hoge vraag naar gas in combinatie met een (tijdelijke) afname van het aanbod, wat een prijsopdrijvend effect heeft.

De olieprijs blijft met een plus van 1,5% ook licht doorstijgen deze week. De barrière van $70 per vat werd vorige week geslecht en de markt lijkt dit als een nieuw prijsplateau te zien. Ondanks signalen uit de markt dat de olievoorraden zijn toegenomen, wat tot een prijsdaling zou moeten leiden, lijkt de olieprijs hier zich op dit moment weinig van aan te trekken. Het sentiment blijft onverminderd naar boven gericht.

CAL-22
+7%

Door de forse prijsstijging van gas namen ook de elektriciteitsprijzen deze week flink toe. De huidige omstandigheden - de lage beschikbaarheid van kolencentrales, weinig windproductie en een toename van de vraag – zorgen voor een prijsopdrijvend effect. De Cal-22 baseload en peakload prijzen stegen beide week op week tussen de 6,5% en 7,0%. De prijzen liggen weer op hetzelfde niveau als half mei, toen recordhoogtes werden behaald. Alleen de gunstige omstandigheden voor de productie door zonnepanelen zorgt voor wat verlichting. Dit is vooral goed te zien op de spotmarkt, waar de prijzen overdag lager liggen dan de afgelopen periode. Keerzijde is dat ’s ochtends en ’s avonds de prijzen hier flink omhoog schieten, omdat de gascentrales dan moeten bijschakelen.

De stijgende olieprijs heeft ook een flinke invloed op prijsontwikkeling van kolen. Deze week doorbrak de kolenprijs de grens van $100 per ton. De stijging wordt naast de hoge olieprijs ook veroorzaakt door een hoge vraag vanuit Azië en problemen met de aanvoer van kolen naar deze regio. Dit zorgt voor een wereldwijd tekort wat een flinke impact heeft; de kolenprijs is sinds begin dit jaar met 30% gestegen. De prijs voor CO2 emissierechten kende deze week in tegenstelling tot de overige energieprijzen een relatief rustig verloop. Wel werd een kleine plus van 2% genoteerd.

Wekelijkse Marktupdates

Met meer inzicht in de laatste trends en ontwikkelingen in de energiemarkt maak je slimmere keuzes voor je bedrijf of organisatie. Geen tijd om de markt op de voet te volgen? Geen probleem, wij doen het voor je. Iedere week geven de energie-experts van Mijn Groendus een heldere update van wat er speelt in de markt. Zo krijg jij de kans om optimaal in te spelen op de kansen in de markt.

Auteur: Michiel Hiep
Deze editie werd voor je opgesteld door Michiel Hiep, Manager Front Office Mijn Groendus.

Wekelijkse Marktupdates
Iedere vrijdag de Groendus Marktupdate in je inbox?

Ja, ik blijf graag op de hoogte van trends en ontwikkelingen in de energiemarkt.

Ik geef toestemming aan Groendus mijn gegevens op te slaan en te verwerken en ga akkoord met de algemene voorwaarden.*
Marketing door