Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

940.880 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

Week 23

Blijf op de hoogte van de energiemarkt met de laatste trends en ontwikkelingen.
De marktupdate is deze week geschreven door:

Michiel Hiep
Energieconsultant
Michiel Hiep

Week 23
Nieuwe week, nieuwe marktupdate

Licht dalende energieprijzen door zachte weersomstandigheden. Olieprijs stijgt al 1,5 maand gestaag door. En CO2 emissierechten fors onderuit door uitblijven Europees akkoord.

CAL-23 Aardgas
-2%
CAL-23 Aardgas

De marktprijs van aardgas is deze week gedaald met 2,4 procent ten opzichte van vorige week. Deze daling heeft gezorgd voor een marktprijs van 0,78 €/m3 voor CAL-23, exclusief opslagen.

De vraag naar LNG in de Europese gasmarkt blijft stijgen. Via de Verenigde Staten en het Midden-Oosten wordt er maximaal geëxporteerd naar het Europese vaste land om de bergingen te vullen. Donderdag brak er brand uit in een LNG overslag station in Texas. Het is tekenend dat de gasprijzen sterk op dit nieuwe reageren, met stijgingen tot 16%. Een dag na dit incident zijn de markten echter weer hersteld en blijft een week op week een lichte daling over.

Olie
$ 123.07
Olie

De olieprijs blijft wel duidelijk in de lift zitten. De prijs stijgt al 1,5 maand gestaag door en staat momenteel op 123,07 $/vat. Er zijn veel prijsopdrijvende factoren in de markt. De reserves zijn laag en de productie loopt achter bij de verwachting. Alleen nieuwe lock-downs in China zorgen voor wat bezorgdheid over de groeiverwachtingen van dit land.

Cal 23 - Elektriciteit
-5%
Cal 23 - Elektriciteit

De marktprijs van elektriciteit voor CAL-23 is deze week gedaald met vijf procent tot een prijs van 189,50 €/MWh voor Baseload, exclusief opslagen.

Met de zonnige dagen in het vooruitzicht zal de opgewekte elektriciteit van windmolens en zonnepanelen groeien. Ook het aanbod vanuit gas- en kolencentrales is deze week op niveau waardoor er voldoende aanbod van elektriciteit is. Het Pinksterweekend kenmerkte zich door negatieve prijzen op de spotmarkt. Gedurende de week trok de vraag naar elektriciteit echter weer flink aan.

De prijs van een EUA CO2-recht lag deze week rond de 81 euro per ton CO2. Dit is een flinke daling ten opzichte van vorige week. Oorzaak is het uitblijven van strengere emissiereductiedoelstellingen binnen het Europese systeem. Het EU parlement kon het niet eens worden over de hoogte van de reductie die in 2030 moet zijn behaald. Een compromis haalde het ook niet waardoor het onderwerp terug wordt verwezen naar de betreffende commissie. Een flinke prijsdaling van de emissierechten was het gevolg.

Wekelijkse Marktupdates

Met meer inzicht in de laatste trends en ontwikkelingen in de energiemarkt maak je slimmere keuzes voor je bedrijf of organisatie. Geen tijd om de markt op de voet te volgen? Geen probleem, wij doen het voor je. Iedere week geven de energie-experts van Mijn.Groendus een heldere update van wat er speelt in de markt. Zo krijg jij de kans om optimaal in te spelen op de kansen in de markt.

Auteur: Michiel Hiep
Energieconsultant bij Groendus.

Wekelijkse Marktupdates
Iedere vrijdag de Groendus Marktupdate in je inbox?

Ja, ik blijf graag op de hoogte van trends en ontwikkelingen in de energiemarkt.

Ik geef toestemming aan Groendus mijn gegevens op te slaan en te verwerken en ga akkoord met de algemene voorwaarden.*
Marketing door