Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

940.880 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

Week 24

Een nieuwe week; een nieuwe marktupdate. Weet wat er speelt op de energiemarkt met de Groendus Marktupdate. Je wordt deze week op de hoogte gebracht van de laatste trends en ontwikkelingen door:

Alex Dijk
Energieconsultant Mijn Groendus
alexdijk@groendus.nl

CAL-22
-2%

Na een aantal weken van volatiliteit was week 24 rustig op de energiemarkt. De marktprijs van aardgas voor CAL-22 is afgelopen week 2% gedaald na de scherpe stijging van 9% vorige week. De gasprijs op moment van schrijven (17-06-21) is 21,49 €ct/m3. Ook elektriciteit CAL-22 zag een daling van 2% deze week.

Het mag dan erg zonnig geweest zijn de afgelopen weken, maar door de afwezigheid van de wind is de vraag naar gas niet gedaald.

De olieprijzen blijven aanhouden. Nadat de olieprijs boven de grens van $70 per vat is gestegen een kleine 2 weken geleden, is de prijs daar niet meer onder gekomen. Ook al zijn er signalen voor verhoging van de productie van olie wat de prijs zou moeten drukken blijft het sentiment voor prijsverhoog onverminderd. Men staat te popelen om weer meer aan vrijetijdsbesteding te doen buitens huis wat mogelijk gemaakt wordt door de verdere verspreiding van de vaccins, wat zorgt voor een hogere vraag naar olie. Daarnaast geeft het Internationaal Energieagentschap (IEA) aan te verwachten dat de wereldwijde vraag naar ruwe olie eind 2022 weer hoger zal zijn dan voor de coronacrisis.

Ander nieuws in de oliesector, Shell overweegt haar bezittingen in schalieolie in het Permian Basin Texas af te stoten. Het bassin is het grootste olieveld van de Verenigde Staten en goed voor circa 6% van de totale gaswinning van Shell met een productie van 193.000 vaten per dag in 2020. Eerder werd in Den Haag afgedwongen dat Shell een strenger klimaatbeleid moet voeren, de CO2-uitstoot dient in 2030 met 45% zijn teruggebracht ten opzichte van 2019.

Ook de prijs voor steenkool heeft zijn weg niet terug onder de $100 per ton gevonden. Een sterke Aziatische markt en een stijgende Europese vraag liggen aan de grondslag. Het nieuwsbureau Montel schrijft dat volgens analisten het aandeel van steenkool in de Duitse energiemix voor het eerst in acht jaar zal stijgen. Dit is ook terug te zien in de huidige cijfers, steenkool draagt dit jaar tot nu toe 8,1% bij aan de energiemix van het land, tegen 7,4% in 2020.

In 2020 werd door de Nederlandse overheid €441 miljoen verdiend aan de verkoop van CO2-emissierechten, vrijwel identiek aan 2019. Door de forse stijging in prijzen van de CO2-rechten is 2021 op koers hier ver bovenuit te stijgen. De koers blijft zich bewegen binnen €50 en €55 per ton CO2.

CAL-22
-2%

Elektriciteit op de spotmarkt kent grote bewegingen, voornamelijk op de zonnige zondagen. Het komt ondertussen vaker voor dat de spotprijzen op zondag overdag laag of zelfs negatief zijn, maar om deze zelfde reden willen de fossiele centrales liever uitstaan. Op zondagen zonder wind zijn deze centrales echter wel nodig, ze vragen dan ook een hoge prijs om aan te gaan waarbij prijzen boven de €100 nu voorkomen in de ochtend en avonduren.


Wekelijkse Marktupdates

Met meer inzicht in de laatste trends en ontwikkelingen in de energiemarkt maak je slimmere keuzes voor je bedrijf of organisatie. Geen tijd om de markt op de voet te volgen? Geen probleem, wij doen het voor je. Iedere week geven de energie-experts van Mijn Groendus een heldere update van wat er speelt in de markt. Zo krijg jij de kans om optimaal in te spelen op de kansen in de markt.

Auteur: Alex Dijk
Deze editie werd voor je opgesteld door Alex Dijk, Energieconsultant Mijn Groendus.

Wekelijkse Marktupdates
Iedere vrijdag de Groendus Marktupdate in je inbox?

Ja, ik blijf graag op de hoogte van trends en ontwikkelingen in de energiemarkt.

Ik geef toestemming aan Groendus mijn gegevens op te slaan en te verwerken en ga akkoord met de algemene voorwaarden.*
Marketing door