Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

940.880 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

Week 24

Blijf op de hoogte van de energiemarkt met de laatste trends en ontwikkelingen.
De marktupdate is deze week geschreven door:

Susanne Mol
Energieconsultant
Susanne Mol

Week 24
Nieuwe week, nieuwe marktupdate

Gasprijzen stijgen fors door verminderde toevoer vanuit Rusland, de olieprijs zit in de lift door achterblijvende productiecijfers en uitstel hervorming CO2 handelssysteem ETS zorgt toch voor hogere prijzen.

+14%

Aardgas

De marktprijs van aardgas is deze week gestegen met 14 procent ten opzichte van vorige week, toen was de prijs met twee procent gedaald. De stijging van deze week heeft gezorgd voor een marktprijs van 0,89 €/m3 voor CAL-23, exclusief opslagen.

Het aanbod vanuit Rusland naar Europa via Nord Stream is deze week met nog eens 40% gedaald. Aanleiding hiervoor zou volgens Gazprom een te late reparatie van compressoreenheden door Siemens zijn. Inmiddels ontvangt Europa ongeveer 170 miljoen m3 per dag uit Rusland, begin mei was dit nog ruim 250 miljoen m3.

Afgelopen week vond er ook een explosie plaats in de belangrijke Amerikaanse LNG terminal Freeport, waardoor deze ten minste enkele weken stil ligt. De gasprijzen reageerden toen met forse prijsstijgingen die toen nog gedurende de dag vervaagden.

$123

Olie

Naast aardgas steeg de prijs van olie deze week naar 123 dollar per vat Brent olie. Versoepelingen in China en stakingsplannen in Noorwegen waren hier debet aan.

Na de aankondiging van het EU-importverbod voor Russische olie verhoogde OPEC+ de productietargets, maar de markten zijn er niet van overtuigd dat dit voldoende is. OPEC+ slaagt er niet altijd in om haar zelf opgelegde targets te produceren.

+8

Elektriciteit

De marktprijs van elektriciteit voor CAL-23 is deze week gestegen met acht procent tot een prijs van 206 €/MWh voor BaseLoad, exclusief opslagen.

Het Europees Parlement is het niet eens geworden over een aanscherping van het CO2 handelssysteem ETS, ondanks eerdere overeenstemming in commissieverband. De aanscherping van het ETS is één van de hoekstenen van het nieuwe Europese klimaatbeleid, Fit for 55, en loopt naar verwachting enkele maanden vertraging op.

Van 2025 tot 2027 komen er acht aparte tenders voor de aanbesteding van 10,7 GW aan extra windparken op zee. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten. Uiterlijk 2031 moet het opgesteld vermogen wind op zee rond de 21 GW bedragen.

De Europese prijzen voor CO₂-emissierechten stijgen de laatste dagen, met het oog op de nieuwe hervorming van het handelssysteem. De prijs van een EUA CO2-recht lag deze week rond de 86 euro per stuk per ton CO2.

Wekelijkse Marktupdates

Met meer inzicht in de laatste trends en ontwikkelingen in de energiemarkt maak je slimmere keuzes voor je bedrijf of organisatie. Geen tijd om de markt op de voet te volgen? Geen probleem, wij doen het voor je. Iedere week geven de energie-experts van Mijn.Groendus een heldere update van wat er speelt in de markt. Zo krijg jij de kans om optimaal in te spelen op de kansen in de markt.

Auteur: Susanne Mol
Energieconsultant bij Groendus.

Wekelijkse Marktupdates
Iedere vrijdag de Groendus Marktupdate in je inbox?

Ja, ik blijf graag op de hoogte van trends en ontwikkelingen in de energiemarkt.

Ik geef toestemming aan Groendus mijn gegevens op te slaan en te verwerken en ga akkoord met de algemene voorwaarden.*
Marketing door