Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

940.880 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

Week 25

Een nieuwe week; een nieuwe marktupdate. Blijf op de hoogte van de energiemarkt met de laatste trends en ontwikkelingen. Deze week is de marktupdate geschreven door:

Marvin Ubels
Energieconsultant bij Groendus
marvinubels@groendus.nl

CAL-22
+10%
Aardgas-25

Van een rustige week, zoals besproken in de marktupdate van vorige week, is in week 25 geen sprake. De marktprijzen van aardgas voor CAL-22 zijn met maar liefst 10 procent gestegen tot een prijs van 0,2354 €/m3, exclusief opslagen. Deze stijging heeft meerdere oorzaken, maar een van de belangrijkste oorzaken is (nog steeds) de hoge vraag naar aardgas. De hoge vraag komt onder meer door de lage opslagniveaus in Europa. Europa/Nederland slaat namelijk aardgas op om op een later moment te gebruiken. Echter zijn de opslagen op dit moment nog maar voor minder dan de helft gevuld.

Een andere factor die voor een hoge vraag zorgt, is de productie van elektriciteit. De afgelopen week was er weinig wind, waardoor er meer elektriciteit door gascentrales moest worden opgewekt. De hogere temperaturen zorgen daarnaast voor een hogere vraag naar elektriciteit waardoor er meer aardgas nodig is om elektriciteit op te wekken.

Ook de prijs van olie heeft een vlucht omhoog genomen. Een vat Brent olie steeg deze week tot een hoogte van 75 dollar per vat. Ter vergelijking; begin dit jaar stond de prijs nog rond de 55 dollar pet vat. Dit heeft te maken met de (succesvolle) vaccinatiecampagne, waardoor dat het aantal vervoersbewegingen weer opkrabbelt en de vraag naar olie stijgt. Hier moet wel een kanttekening bij worden geplaatst; de olieproducerende landen hebben de productie al een geruime tijd verlaagd, waardoor het aanbod van olie lager is dan normaal.

CAL-22
+8%
Elek-25Aardgas en elektriciteit hebben een relatie qua prijsverloop; aardgas is nodig om grijze stroom te produceren. Doordat de marktprijs van aardgas steeg, deed de prijs van elektriciteit dit dus ook. De marktprijs van elektriciteit voor CAL-22 steeg met 8 procent tot 76,42 €/MWh voor PeakLoad, exclusief opslagen.

Deze prijsstijging heeft net zoals aardgas meerdere oorzaken. Zo is er de afgelopen week weinig duurzame energie geproduceerd door windmolens en zonnepanelen, als gevolg van de zachte weersomstandigheden. Hierdoor moesten de gas- en kolencentrales een tandje bijzetten om het gebrek aan duurzame energie op te vangen. De hoge marktprijzen van aardgas en kolen, in combinatie met de hoge CO₂-rechten, zorgden voor hoge elektriciteitsprijzen. Zo lang de grondstof- en CO₂-prijzen hoog blijven, zal de prijs van elektriciteit dit ook blijven.

De prijzen van de CO₂-rechten zullen in hoge mate bepalend blijven voor de prijs van elektriciteit. Het Europese Parlement heeft gisteren de (vernieuwde) EU-Klimaatwet goedgekeurd, waarin als doelstelling is gesteld om in 2030 ten minste een CO₂-reductie van 55 procent behaald te hebben, ten opzichte van 1990. Daarmee valt deze doelstelling 5 procent hoger uit dan eerder was afgesproken. Om de nieuwe doelstelling te behalen zal het uitstoten van CO₂ sneller moeten worden afgebroken wat resulteert in een hogere belasting op CO₂-rechten. Wil je meer weten welke invloed CO₂-reductie en de financiële consequenties zal gaan hebben op energie? Dan verwijs ik je graag naar het webinar van dinsdag 22 juni waar dit onderwerp uitgebreid aan bod is gekomen. Je kunt het webinar hieronder terugvinden!


Wekelijkse Marktupdates

Met meer inzicht in de laatste trends en ontwikkelingen in de energiemarkt maak je slimmere keuzes voor je bedrijf of organisatie. Geen tijd om de markt op de voet te volgen? Geen probleem, wij doen het voor je. Iedere week geven de energie-experts van Mijn Groendus een heldere update van wat er speelt in de markt. Zo krijg jij de kans om optimaal in te spelen op de kansen in de markt.

Auteur: Marvin Ubels
Deze editie werd voor je opgesteld door Marvin Ubels, Energieconsultant bij Groendus.

Wekelijkse Marktupdates
Iedere vrijdag de Groendus Marktupdate in je inbox?

Ja, ik blijf graag op de hoogte van trends en ontwikkelingen in de energiemarkt.

Ik geef toestemming aan Groendus mijn gegevens op te slaan en te verwerken en ga akkoord met de algemene voorwaarden.*
Marketing door