De marktprijs van aardgas steeg deze week met maar liefst negen procent ten opzichte van vorige week. De stijging zorgt voor een marktprijs van bijna 0,97 €/m3 voor CAL-23, exclusief opslagen van de energieleveranciers.
De significante stijging is het (logische) gevolg van de vermindering van gastoevoer uit Rusland naar landen in de Europese Unie. Zo zijn Polen, Bulgarije, Finland, Denemarken en Nederland al volledig afgesloten van het Russische aardgas. Duitsland en Italië worden waarschijnlijk (binnenkort) aan dit rijtje toegevoegd. Vanwege technische redenen, aldus Rusland, is de toevoer van aardgas aan deze landen al met 60 procent teruggeschroefd. De twee grootste importeurs van Russisch aardgas geloven dit echter niet en luiden de noodklok. Zo heeft Duitsland de tweede fase afgekondigd van het in totaal driefasige gasnoodplan. Mocht ook de derde en laatste stap worden genomen, dan kan de regering de levering van aardgas aan de Duitse industrie verminderen of stilleggen.
De directeur van het Internationale Energie Agentschap denkt dat de keuze om de levering van Russisch aardgas te verminderen aan Duitsland en Italië niets te maken heeft met technisch onderhoud. Het vermoeden is dat Rusland wil voorkomen dat deze landen deze zomer hun gasopslagen kunnen vullen voor de aanstaande winter. Rusland zou ervoor willen zorgen dat deze landen in de winter te weinig gas hebben, zodat zij onder druk gezet kunnen worden.
De Europese Unie heeft in ieder land gasopslagen. Op dit moment zijn de gasopslagen (gemiddeld) met 55 procent gevuld. Nederland loopt iets achter op het Europese gemiddelde. De gasopslagen in Nederland zijn namelijk (gemiddeld) met 49 procent gevuld.
