Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

940.880 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

Week 26

Een nieuwe week; een nieuwe marktupdate. Weet wat er speelt op de energiemarkt met de Groendus Marktupdate. Je wordt deze week op de hoogte gebracht van de laatste trends en ontwikkelingen door:

Marco Buishand
Energieconsultant Mijn Groendus
marcobuishand@groendus.nl

CAL-22
+8%
Aardgas26


Na de forse stijging van afgelopen week, wederom eenrichtingsverkeer omhoog. De marktprijs van aardgas voor CAL-22 is afgelopen week 8% gestegen tot 0,2536 €/m3, exclusief opslagen. De hoofdreden voor de continue druk op de gasmarkt is de vullingsgraad van de commerciële gasbergingen in Nederland (29%). De trend zal dan ook oplopend blijven op de korte termijn.

De prijs van olie klimt gestaag verder, in afwachting van de vergadering van de OPEC+ landen. Afgelopen woensdag zou het besluit genomen worden over een eventuele productieverruiming maar volgens insiders vormden de Arabische Emiraten het struikelblok. Indien de verruiming niet verder gaat dan 500.000 vaten per dag, verwachten analisten een verdere stijging van de markt. De olieprijs is op dit moment rond de €75 per vat.

Ook de prijs van steenkool blijft onverminderd stijgen en heeft inmiddels een prijs bereikt van €120 per ton. De sterk stijgende gasprijzen zorgen dat de vraag naar kolen in landen waar CO₂-certificaten niet verplicht zijn toeneemt, zoals bijvoorbeeld in Azië. Zolang de gasprijzen blijven oplopen in zowel Europa als Azië, zal er een opwaartse druk op de kolenmarkt blijven.

CAL-22
+7%
ELEK26

De marktprijs van elektriciteit voor CAL-22 is met 7% gestegen tot 80,77 €/MWh voor PeakLoad, exclusief opslagen. Ook op de elektriciteitsmarkt wederom een grote stijging afgelopen week. De grootste drijver blijft hier de alsmaar stijgende CO₂-prijs. Deze kwam donderdag voor het eerst boven €58 per ton, waarbij het nieuwe weerstandsniveau van €60 per ton in zicht komt. De markt houdt in ieder geval rekening met de uitgelekte plannen om de CO₂-uitstoot versneld te reduceren.

FACTS26


Wekelijkse Marktupdates

Met meer inzicht in de laatste trends en ontwikkelingen in de energiemarkt maak je slimmere keuzes voor je bedrijf of organisatie. Geen tijd om de markt op de voet te volgen? Geen probleem, wij doen het voor je. Iedere week geven de energie-experts van Mijn Groendus een heldere update van wat er speelt in de markt. Zo krijg jij de kans om optimaal in te spelen op de kansen in de markt.

Auteur: Marco Buishand
Deze editie werd voor je opgesteld door Marco Buishand, Energieconsultant Mijn Groendus.

Wekelijkse Marktupdates
Iedere vrijdag de Groendus Marktupdate in je inbox?

Ja, ik blijf graag op de hoogte van trends en ontwikkelingen in de energiemarkt.

Ik geef toestemming aan Groendus mijn gegevens op te slaan en te verwerken en ga akkoord met de algemene voorwaarden.*
Marketing door