Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

465.470 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

Week 27

Een nieuwe week; een nieuwe marktupdate. Weet wat er speelt op de energiemarkt met de Groendus Marktupdate. Je wordt deze week op de hoogte gebracht van de laatste trends en ontwikkelingen door:

Michiel Hiep
Energieconsultant Mijn Groendus
michielhiep@groendus.nl

CAL-22
-3%


Nadat de gasprijzen vorige week weer flink in de lift zaten zien we deze week een correctie op de prijs. Cal-22 leverde ruim 3% in en staat weer onder de 0,25 €/m3, exclusief opslagen. De correctie vindt plaats ondanks een aantal prijsopdrijvende factoren in de markt. Het aanbod van gas is door werkzaamheden aan het gasnet lager dan normaal terwijl door matige weersomstandigheden voor de productie van duurzame energie er een groot beroep wordt gedaan op gasgestookte elektriciteitscentrales. De daling van de gasprijs wordt dan ook vooral gestuurd door de prijsdaling van olie.

Afgelopen week is de OPEC+ niet tot nieuwe productieafspraken gekomen. De verdeeldheid is momenteel te groot om een besluit over een gezamenlijk productieplafond te nemen. Verwacht wordt dat een aantal OPEC+ deelnemers de oliekraan de komende maand flink zullen opendraaien. In september is pas een nieuwe vergadering gepland dus deze situatie kan even aanhouden. De prijs van olie daalde met ruim 3% naar $ 74,12 /vat (Brent, month-ahead).


CAL-22
-4%


De elektriciteitsprijzen toonden deze week eenzelfde daling als de gasprijzen. Cal-22 noteerde de grootste daling met 3,7% voor Baseload en 2,4% voor Peakload. De elektriciteitsprijzen profiteren van een lagere gasprijs in combinatie met een fors gedaalde prijs voor CO2 emissierechten. De Spotmarkt weet niet van deze verlichtende factoren te profiteren. Hier worden de huidige weersomstandigheden – weinig zon en wind – sterk gevoeld. Normaalgesproken weet de Spotmarkt in de zomermaanden de weg omlaag te vinden, dat is voor nu in ieder geval voorlopig nog niet het geval.

De CO2 emissieprijs kende een week op week daling van bijna 10%. De Europese Commissie heeft ingrijpende plannen om het CO2 emissiehandelssysteem te hervormen. In plaats van het gratis verstrekken van rechten lijkt de Europese Commissie een voorkeur te hebben voor een CO2-grensheffing. Handelaren grijpen dit nieuws aan om na een periode van flinke prijsstijgingen nu winst te nemen.


Wekelijkse Marktupdates

Met meer inzicht in de laatste trends en ontwikkelingen in de energiemarkt maak je slimmere keuzes voor je bedrijf of organisatie. Geen tijd om de markt op de voet te volgen? Geen probleem, wij doen het voor je. Iedere week geven de energie-experts van Mijn Groendus een heldere update van wat er speelt in de markt. Zo krijg jij de kans om optimaal in te spelen op de kansen in de markt.

Auteur: Michiel Hiep
Deze editie werd voor je opgesteld door Michiel Hiep, Energieconsultant Mijn Groendus.

Wekelijkse Marktupdates
Iedere vrijdag de Groendus Marktupdate in je inbox?

Ja, ik blijf graag op de hoogte van trends en ontwikkelingen in de energiemarkt.

Ik geef toestemming aan Groendus mijn gegevens op te slaan en te verwerken en ga akkoord met de algemene voorwaarden.*
Marketing door