Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

465.470 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

Week 27

Blijf op de hoogte van de energiemarkt met de laatste trends en ontwikkelingen.
De marktupdate is deze week geschreven door:

Marvin Ubels
Energieconsultant

Week 27
Nieuwe week, nieuwe marktupdate

Het prijsniveau van aardgas stijgt naar nieuwe recordhoogte door aanstaande onderbreking Nordstream 1, de prijs van elektriciteit nog nooit zo hoog geweest, en de olieprijs blijft wisselvallig door angst voor economische recessie.

+35%

Aardgas

De marktprijs van aardgas van deze week is naar een nieuw record gestegen van 1,40 €/m3 voor CAL-23, exclusief opslagen van de energieleverancier. Dit is een (gemiddelde) stijging van 35 procent.

Deze enorme prijsstijging is het gevolg van de angst voor de sluiting van de laatst werkende gaspijpleiding tussen Rusland en Duitsland; de Nordstream 1. Deze gaspijpleiding gebruikt nog maar 40 procent van haar maximale capaciteit vanwege ‘technische problemen’, aldus Rusland. De pijpleiding komt aanstaande maandag volledig stil te liggen vanwege gepland onderhoud.

Het onderhoud zal tien dagen in beslag nemen, aldus Gazprom. De angst die rondzingt is dat de pijpleiding na maandag voorlopig niet meer in gebruik zal worden genomen. Minister Rob Jetten van Klimaat en Energie houdt hier al ernstig rekening mee.

De vraag is echter of de pijpleiding daadwerkelijk gesloten gaat blijven na het onderhoud. De prijzen op de gasmarkt spelen er al op in, maar of dit ook echt zo zal zijn is nog te bezien. Het definitief sluiten van de Nordstream 1 is namelijk niet aangekondigd vanuit Rusland zelf. De geruchten zijn daarom gebaseerd op onderbuikgevoelens, concreet bewijs is er (nog) niet.


$100

Olie

In tegenstelling tot aardgas is de prijs van Brent olie deze week gedaald tot ongeveer 100 dollar per vat. De exacte reden achter deze daling is lastig te bepalen. Marktkenners stellen dat er paniek heerst onder handelaren en beleggers, zij zijn namelijk bang voor een dalende vraag door een wellicht aanstaande recessie. De verwachting is dat de schommelingen in de oliemarkt nog wel even zullen aanblijven.

CO2

De prijs van de EUA CO2-emissierechten blijft de afgelopen weken rond hetzelfde prijsniveau schommelen. De vraag naar emissierechten is toegenomen vanwege de toenemende productie door kolencentrales maar de angst voor een recessie drukt daarentegen weer de prijs. De prijs van een emissierecht lag deze week rond de € 83 per ton CO2.

+33%

Elektriciteit

De marktprijs van elektriciteit is, net zoals aardgas, gestegen naar een nieuw recordhoogte voor CAL-23. De prijs van elektriciteit voor 2023 steeg naar 320 €/MWh voor Baseload, exclusief opslagen van de energieleverancier.

Dit nieuwe record heeft voor een groot deel te maken met de enorm hoge gasprijzen, maar ook door de alsmaar duurdere kolen. Nederland heeft ingezet op het (bijna) volledig openzetten van kolencentrales om elektriciteit te produceren, maar door de hoge vraag naar kolen is de productie van elektriciteit nog steeds kostbaar.

Het goede nieuws komt uit Oekraïne, zij levert namelijk sinds kort kleine hoeveelheden elektriciteit aan de Europese Unie. Oekraïne produceert haar elektriciteit door kolen- en kerncentrales en kan de EU helpen om de prijzen van elektriciteit te drukken. De bijdrage is op dit moment echter nog gering. Voor een significante bijdrage zullen echter de exportvolumes nog flink omhoog moeten.


Wekelijkse Marktupdates

Met meer inzicht in de laatste trends en ontwikkelingen in de energiemarkt maak je slimmere keuzes voor je bedrijf of organisatie. Geen tijd om de markt op de voet te volgen? Geen probleem, wij doen het voor je. Iedere week geven de energie-experts van Mijn.Groendus een heldere update van wat er speelt in de markt. Zo krijg jij de kans om optimaal in te spelen op de kansen in de markt.

Auteur: Marvin Ubels
Energieconsultant bij Groendus.

Wekelijkse Marktupdates
Iedere vrijdag de Groendus Marktupdate in je inbox?

Ja, ik blijf graag op de hoogte van trends en ontwikkelingen in de energiemarkt.

Ik geef toestemming aan Groendus mijn gegevens op te slaan en te verwerken en ga akkoord met de algemene voorwaarden.*
Marketing door