Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

465.470 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

Week 28

Een nieuwe week; een nieuwe marktupdate. Weet wat er speelt op de energiemarkt met de Groendus Marktupdate. Je wordt deze week op de hoogte gebracht van de laatste trends en ontwikkelingen door:

Alex Dijk
Energieconsultant Mijn Groendus
alexdijk@groendus.nl

CAL-22
+3%

Na de lichte daling van afgelopen week wist de marktprijs van aardgas de weg omhoog weer terug te vinden. De marktprijs van aardgas voor CAL-22 is afgelopen week 3% gestegen tot 0,2478 €/m3, exclusief opslagen. De redenatie is onveranderd, de vullingsgraad van de Nederlandse gasberging is lager dan gewoonlijk voor deze tijd van het jaar. Daarnaast zorgt de hoge CO2 prijs ervoor dat gas meer in trek is dan kolen in Europa.

In afwachting van besluitvorming rondom de verruiming van de olieproductie op de korte termijn van de Opec+ landen beweegt de olieprijs zijwaarts deze week. Net als vorige week beweegt de brent olieprijs tussen $74 en $75 deze week (Brent, month-ahead). Wel wist de Opec aan te geven dat men verwacht dat de wereldvraag van olie zal blijven herstellen met als resultaat dat de wereldvraag volgend jaar de 100m vaten per dag zal overschrijden wat het jaargemiddelde weer dichtbij het niveau van voor de pandemie zal brengen.

Steenkool ziet ook nog geen daling in met €120 per ton. De aanhoudend hoge kolenprijzen komen vooral vanuit Azië waar de grondstof niet aan te slepen is.

CAL-22
+1%


De marktprijs van elektriciteit voor CAL-22 is met 1% gestegen tot 79,25 €/MWh voor PeakLoad, exclusief opslagen.

Uitstoot elektriciteitssector kan recordniveau bereiken in 2022 zegt IEA (Internationaal Energieagentschap). De uitbreiding van schone energiebronnen zou onvoldoende zijn om de toenemende vraag naar elektriciteit bij te houden. Naar verwachting zal 45% van de extra vraag in 2021 en 40% in 2022 gedekt moeten worden door fossiele brandstoffen. Als gevolg daarvan zullen de CO2-emissies van de elektriciteitssector – die zowel in 2019 als in 2020 zijn gedaald – naar verwachting met 3,5% en 2,5% toenemen in 2021 en 2022 waardoor ze op een historisch hoogtepunt zouden komen.

"Hernieuwbare energie groeit indrukwekkend in vele delen van de wereld, maar het is nog steeds niet waar het moet zijn om ons op het pad te zetten naar netto-nul-uitstoot tegen het midden van de eeuw," zei Keisuke Sadamori, directeur energiemarkten en -zekerheid van het IEA op woensdag.


Wekelijkse Marktupdates

Met meer inzicht in de laatste trends en ontwikkelingen in de energiemarkt maak je slimmere keuzes voor je bedrijf of organisatie. Geen tijd om de markt op de voet te volgen? Geen probleem, wij doen het voor je. Iedere week geven de energie-experts van Mijn Groendus een heldere update van wat er speelt in de markt. Zo krijg jij de kans om optimaal in te spelen op de kansen in de markt.

Auteur: Alex Dijk
Deze editie werd voor je opgesteld door Alex Dijk, Energieconsultant Mijn Groendus.

Wekelijkse Marktupdates
Iedere vrijdag de Groendus Marktupdate in je inbox?

Ja, ik blijf graag op de hoogte van trends en ontwikkelingen in de energiemarkt.

Ik geef toestemming aan Groendus mijn gegevens op te slaan en te verwerken en ga akkoord met de algemene voorwaarden.*
Marketing door