Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

465.470 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

Week 28

Blijf op de hoogte van de energiemarkt met de laatste trends en ontwikkelingen.
De marktupdate is deze week geschreven door:

Susanne Mol
Energieconsultant

Week 28
Nieuwe week, nieuwe marktupdate

Gasunie voorspelt dat leveringszekerheid van gas komende winter niet in gevaar komt. Het prijsniveau van aardgas en elektriciteit daalt licht. En CO2-emissierechtenprijs door zomerperiode laag.

-2%

Aardgas

De marktprijs van aardgas is deze week licht gedaald ten opzichte van vorige week. De daling heeft gezorgd voor een marktprijs van 137,95 €/m3 voor CAL-23, exclusief opslagen van de energieleveranciers.

Gisteravond liet Gazprom weten niet te kunnen garanderen dat de Nord Stream 1 gaspijplijn na groot onderhoud weer in gebruik zal worden genomen. Een gasturbine die in Canada is voor onderhoud zou door de lopende sanctie niet zomaar teruggegeven kunnen worden aan Rusland.

Vanwege de mogelijkheid dat er nog minder gas beschikbaar is proberen Europese landen sneller minder afhankelijk te worden van Russisch gas. Duitsland probeert bijvoorbeeld meer LNG te gaan importeren en praat met het Franse olie- en gasconcern TotalEnergies om daarbij te helpen. TotalEnergies wil een drijvende terminal gaan leveren waar dat LNG wordt opgeslagen en weer naar gasvorm wordt omgezet.

Volgens een analyse de Gasunie lijkt komende winter de leveringszekerheid niet in gevaar te komen. Hierbij moet worden aangetekend dat hierbij wel als voorwaarden wordt gesteld dat de vraag naar gas blijft dalen, een maximum wordt gesteld aan de doorvoer naar Duitsland en de winter niet te koud wordt.


$87

Olie

In tegenstelling tot aardgas is de prijs van Brent olie deze week gedaald tot 87 dollar per vat. Ondanks prijsdalingen blijft de markt krap op de korte termijn. De olieproductie van OPEC+ landen blijft onder de gestelde doelen, waardoor de kans op een verdere prijsverlaging beperkt lijkt.

CO2

De prijs van de EUA CO2-emissierechten lag deze week rond de € 84 per ton CO2. De zomerperiode zal de liquiditeit de komende weken laag blijven, waardoor eventuele fluctuaties gebaseerd zijn op relatief weinig transacties.

Wanneer er meer nieuws komt over het huidige hervormingsproces of wanneer enkele veranderingen optreden in het vraag- en aanbodplaatje, zal de CO2 prijs buiten de zone tussen de €80 en €90 per ton kunnen treden.

-1%

Elektriciteit

De marktprijs van elektriciteit voor CAL-23 is deze week gedaald met 1% tot een prijs van 315,30 €/MWh voor BaseLoad, exclusief opslagen.

In Nederland draaien twee van de drie kolencentrales voluit. Gascentrales die voor onderhoud waren afgeschakeld zijn weer terug op het net. Export vindt plaats naar Duitsland, België en via België naar Frankrijk.

De hitte en droogte in Frankrijk zorgen voor een slechtere inzetbaarheid van het elektriciteitscentrale. Koelwater is schaars wat de inzet van kerncentrales beperkt. Ook de waterkrachtcentrales kunnen door de droogte minder bijspringen, terwijl de vraag naar stroom, bijvoorbeeld voor airco's, groeit op hete dagen. Dit was afgelopen week ook zichtbaar in Nederland. Als bij hoge vraag op bepaalde momenten ook de zonopbrengst tegenvalt kan dit voor grote pieken op de onbalansmarkt zorgen. Tijdens de zonuren zakt de prijs in, en op het hoogtepunt van de zonnestroomproductie hoeven in Nederland dan alleen de kolencentrales hun basislast te draaien.

Op de lange termijn blijft het prijsverschil met Duitsland opvallen. De gasprijs blijft leidend in de prijsvorming van de termijncontracten.


Wekelijkse Marktupdates

Met meer inzicht in de laatste trends en ontwikkelingen in de energiemarkt maak je slimmere keuzes voor je bedrijf of organisatie. Geen tijd om de markt op de voet te volgen? Geen probleem, wij doen het voor je. Iedere week geven de energie-experts van Mijn.Groendus een heldere update van wat er speelt in de markt. Zo krijg jij de kans om optimaal in te spelen op de kansen in de markt.

Auteur: Susanne Mol
Energieconsultant bij Groendus.

Wekelijkse Marktupdates
Iedere vrijdag de Groendus Marktupdate in je inbox?

Ja, ik blijf graag op de hoogte van trends en ontwikkelingen in de energiemarkt.

Ik geef toestemming aan Groendus mijn gegevens op te slaan en te verwerken en ga akkoord met de algemene voorwaarden.*
Marketing door