Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

465.470 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

Week 29

Een nieuwe week; een nieuwe marktupdate. Blijf op de hoogte van de energiemarkt met de laatste trends en ontwikkelingen. Deze week is de marktupdate geschreven door:

Marvin Ubels
Energieconsultant bij Groendus
marvinubels@groendus.nl

CAL-22
0%

De markt van aardgas heeft zich deze week in prijs zijwaarts bewogen. De marktprijs van aardgas voor CAL-22 was deze week 0,2472 €/m, exclusief opslagen. Het is bijzonder dat de prijs zich zijwaarts heeft bewogen, omdat er minder gas beschikbaar was. Nord Stream 1 is afgelopen week stilgelegd voor onderhoud, waardoor het aanbod van gas is afgenomen met 25%. Dankzij deze afname is het vullen van de gas-opslagen ook afgenomen. De gas-opslagen zijn nu ongeveer voor 52% gevuld. Vorige jaar rond deze tijd waren de opslagen voor 84% vol.

Wat verder een hoog percentage heeft, is de afronding van de tweede gaspijplijn van Rusland naar Duitsland; de Nordstream 2. De pijplijn is voor 98% afgerond en lijkt binnenkort de testfase in te gaan. De Amerikaanse president Joe Biden en bondskanselier Angela Merkel hebben een akkoord bereikt over het opheffen van de sancties. De Verenigde Staten hebben namelijk sancties op bedrijven gelegd die meewerkten aan de pijpleiding. Aan deze sancties komt nu een einde.

Waar nog geen einde aan komt, is het opendraaien van de oliekraan. Op zondag 18 juli is door de OPEC besloten om vanaf augustus de olieproductie op te voeren naar 400.000 vaten per dag. Daarnaast hebben de OPEC nog een belangrijk besluit genomen. Er is namelijk overeengekomen dat alle productie die door de pandemie niet heeft plaatsgevonden, alsnog zal plaatsvinden. Dit gaat neerkomen op 1,6 miljoen extra vaten olie per dag, vanaf mei 2022. Een kleine notitie; voor de pandemie lag de vraag naar olie op 100 miljoen vaten per dag. De prijs van een vat Brent olie was deze week ongeveer 68 dollar per vat.


CAL-22
0%

De markt van elektriciteit heeft zich eveneens in prijs zijwaarts bewogen. De marktprijs van elektriciteit voor CAL-22 was deze week 78,74 €/MWh voor PeakLoad, exclusief opslagen. De prijs van elektriciteit voor 2022 is nog altijd stukken hoger dan voor 2021. De voornaamste reden hiervoor, is de ambitie van de Europese Unie om onder andere in 2030, 55% minder CO₂ uit te stoten. De Europese klimaatcommissaris en landgenoot Frans Timmermans presenteerde vorige week een groot Europees wettenpakket. Eén van deze wetten stelt dat er sneller, minder CO₂-rechten beschikbaar zullen zijn voor bedrijven; deze vermindering versnelt van 2,2% naar 4,2% per jaar. Ook wordt er eenmalig een aantal CO₂-rechten uit de markt genomen.


Wekelijkse Marktupdates

Met meer inzicht in de laatste trends en ontwikkelingen in de energiemarkt maak je slimmere keuzes voor je bedrijf of organisatie. Geen tijd om de markt op de voet te volgen? Geen probleem, wij doen het voor je. Iedere week geven de energie-experts van Mijn Groendus een heldere update van wat er speelt in de markt. Zo krijg jij de kans om optimaal in te spelen op de kansen in de markt.

Auteur: Marvin Ubels
Deze editie werd voor je opgesteld door Marvin Ubels, Energieconsultant bij Groendus.

Wekelijkse Marktupdates
Iedere vrijdag de Groendus Marktupdate in je inbox?

Ja, ik blijf graag op de hoogte van trends en ontwikkelingen in de energiemarkt.

Ik geef toestemming aan Groendus mijn gegevens op te slaan en te verwerken en ga akkoord met de algemene voorwaarden.*
Marketing door