Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

940.880 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

Week 29

Blijf op de hoogte van de energiemarkt met de laatste trends en ontwikkelingen.
De marktupdate is deze week geschreven door:

Bob van Dijk
Energieconsultant

Week 29
Nieuwe week, nieuwe marktupdate

Hervatting gaslevering Nord Stream 1 zorgt voor tijdelijke daling prijzen aardgas. De gasleveringen zijn wederom sterk van invloed op prijzen elektriciteit en olieprijzen schommelen rond 105 dollar per vat Brent olie.

-9%

Aardgas

De marktprijs van aardgas voor CAL-23 is deze week gedaald naar 1,2601 €/m3, exclusief opslagen van de leverancier.

Gedurende de afgelopen week werd het optimisme steeds sterker dat leveringen hervat zouden worden na het afronden van het periodieke onderhoud aan de pijpleiding. Donderdag jl. werd bevestigd dat de transporten daadwerkelijk hervat werden wat vervolgens zorgde voor een lichte daling van de prijzen.

De daling van afgelopen week betekent echter niet dat de stijging van eerdere weken teniet is gedaan. De prijzen staan nog steeds op een hoog prijsniveau door aanhoudende onzekerheid in de markt. Met name de leveringszekerheid voor aankomende winter blijft een aandachtspunt. Mede daarom luidde het Internationaal Energie Agentschap (IEA) afgelopen week de noodklok: “Europa moet nu alles doen om gasverbruik te verlagen om te voorkomen dat het continent een "harde winter" tegemoet gaat, met mogelijke tekorten aan gas.”. Later in de week kwam de Europese Commissie met voorstellen om lidstaten een plan op te laten stellen over hoe zij 15% gas gaan besparen aankomende winter t.o.v. hun verbruiken van de jaren ervoor.

Afgelopen week bleef de markt gestrest. Dagelijks waren schommelingen van 10-12 eurocent / m3 zichtbaar in de marktprijs van aardgas. De verwachting blijft echter dat deze stress ook zichtbaar zal blijven in aankomende week.$105

Olie

De olieprijs is deze week gestegen tot een prijs van ongeveer 105 dollar per vat Brent olie.

Als er alleen gekeken wordt naar de week-op-week verschillen dan is deze stijging niet direct verklaarbaar. Eerder deze week heeft de prijs 107 dollar geraakt, waarna de prijs daalde tot 101 dollar. Op het moment van schrijven staat de prijs dus op 105 dollar.

Net zoals in eerdere marktupdates is beschreven heeft de markt geen duidelijke richting. Nog steeds drukt het risico van een economische vertraging de prijs naar beneden. Problemen in de productie houden echter ook aan. Op de korte termijn zal de productie niet gemakkelijk opgevoerd kunnen worden. Dit werd bevestigd toen Biden afgelopen week nul op rekest kreeg op het verzoek aan Saudi-Arabië om de productie te verhogen. Zelfs een bezoek van de president aan het land bleek daarin niet doorslaggevend.

CO2

De prijs van een EUA CO2-recht is deze week gedaald tot onder de 80 euro per ton CO2. De aanleiding voor deze daling was berichtgeving vanuit de EU dat het extra CO2-rechten in de markt wil plaatsen. Het vrijgeven van extra rechten zou moeten voorkomen dat CO2-rechten een belemmerende werking zouden gaan vormen in een mogelijke energiecrisis.

Daarnaast spelen ook de hoge grondstof- en gasprijzen een rol. Bedrijven kunnen besluiten om minder productiemiddelen aan te wenden. Dit i.c.m. onzekerheid over een economische recessie zorgt ook voor een neerwaartse prijsdruk.

-8%

Elektriciteit

De marktprijs van elektriciteit voor CAL-23 is deze week gedaald tot een prijs van 289 €/MWh voor BaseLoad, exclusief opslagen.

Deze prijsdaling is toe te schrijven aan de gebeurtenissen van de afgelopen week. Het tegen de verwachting in terugkomen van gasleveringen door Nord Stream 1 stemt de markt positief over de beschikbaarheid van gas aankomende winter. De gasopslagen kunnen immers sneller en tot een hoger niveau gevuld worden. Hoe meer gas er deze winter beschikbaar is, hoe meer gas er beschikbaar zal blijven voor 2023. Daarnaast zou het gasbesparingsplan van de Europese Commissie zorgen voor een aanvullende hoeveelheid beschikbaar gas. Beide gebeurtenissen zorgen voor een daling van de elektriciteitsprijzen voor 2023.

Verdere prijsontwikkelingen zijn afhankelijk van hoe streng aankomende winter zal zijn (m.b.t. het gasverbruik), de beschikbaarheid van waterkracht- en Franse kerncentrales.

Wekelijkse Marktupdates

Met meer inzicht in de laatste trends en ontwikkelingen in de energiemarkt maak je slimmere keuzes voor je bedrijf of organisatie. Geen tijd om de markt op de voet te volgen? Geen probleem, wij doen het voor je. Iedere week geven de energie-experts van Mijn.Groendus een heldere update van wat er speelt in de markt. Zo krijg jij de kans om optimaal in te spelen op de kansen in de markt.

Auteur: Bob van Dijk
Energieconsultant bij Groendus.

Wekelijkse Marktupdates
Iedere vrijdag de Groendus Marktupdate in je inbox?

Ja, ik blijf graag op de hoogte van trends en ontwikkelingen in de energiemarkt.

Ik geef toestemming aan Groendus mijn gegevens op te slaan en te verwerken en ga akkoord met de algemene voorwaarden.*
Marketing door