Week 30
Een nieuwe week, een nieuwe marktupdate. Blijf op de hoogte van de energiemarkt met de laatste trends en ontwikkelingen. Deze week is de marktupdate geschreven door:
Marvin Ubels
Energieconsultant bij Groendus
marvinubels@groendus.nl

Waar de aardgasprijs vorige week stabiel bleef ten opzichte van de week ervoor, stijgt de prijs voor CAL-22 deze week significant. Dit heeft vooral te maken met de grote vraag en het kleinere aanbod. De vraag naar aardgas blijft hoog, omdat de gasreserves moeten worden gevuld en de gascentrales er elektriciteit van moeten maken. Hierbij kampen de drie aardgasvelden in Troll in Noorwegen met technische problemen waardoor de aanvoer achter blijft. De verwachting is dat deze factoren de hoofdredenen blijven om zeker tot en met september een hoge prijs voor aardgas aan te houden. Het aanbod zal wel stijgen na de opening van de Nordstream 2 - een nieuwe extra gaspijpleiding van Rusland naar Duitsland. Week op week is de prijs van gas gestegen met acht procent tot 0,2682 €/m3, exclusief opslagen.
De prijs van olie ligt deze week ook hoger dan vorige week. De vraag naar olie blijft hoog, omdat het vlieg- en autoverkeer blijven toenemen. De OPEC houdt het aanbod van olie kunstmatig laag om de prijs te ondersteunen. Zoals vorige week in de marktupdate al bekend werd, gaat de OPEC de komende periode wel het aanbod verhogen. Dit betekent dat er een kans is op een prijsdaling, maar als de vraag op dit niveau blijft zal er niet veel van te merken zijn. Een vat Brent olie kostte deze week ongeveer 75 dollar.

Net zoals aardgas is de marktprijs van CAL-22 van elektriciteit deze week gestegen met acht procent. Dit leidt tot een prijs van 83,43 €/MWh voor PeakLoad, exclusief de opslagen van de energieleverancier. De prijsduwers blijven elke week de stijgende aardgas- en CO2prijzen. Vooral de prijs van een CO2 recht is het afgelopen jaar enorm gestegen. In het begin van 2021 werd er voor een CO2 recht ongeveer 30 euro betaald, nu is dat 53 euro. De stijgende kosten van CO2 rechten worden vrijwel direct verwerkt in de prijzen van elektriciteit wat voor de huidige hoge prijs zorgt.
Al met al is er veel onzekerheid in de energiemarkt, onder andere door de onduidelijke ontwikkeling van het coronavirus met de oprukkende deltavariant. Deze onzekerheid draagt bij aan de hoge prijzen voor 2022 (CAL-22). De prijzen van CAL-23 en CAL-24 zijn stukken lager dan die van CAL-22.

Wekelijkse Marktupdates
Met meer inzicht in de laatste trends en ontwikkelingen in de energiemarkt maak je slimmere keuzes voor je bedrijf of organisatie. Geen tijd om de markt op de voet te volgen? Geen probleem, wij doen het voor je. Iedere week geven de energie-experts van Mijn Groendus een heldere update van wat er speelt in de markt. Zo krijg jij de kans om optimaal in te spelen op de kansen in de markt.
Auteur: Marvin Ubels
Deze editie werd voor je opgesteld door Marvin Ubels, Energieconsultant bij Groendus.
