Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

940.880 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

Week 30

Blijf op de hoogte van de energiemarkt met de laatste trends en ontwikkelingen.
De marktupdate is deze week geschreven door:

Marvin Ubels
Energieconsultant

Week 30
Nieuwe week, nieuwe marktupdate

Marktprijs aardgas stijgt opnieuw naar recordhoogte, Nordstream 1 blijft onbetrouwbaar en spanning op elektriciteitsmarkt zorgt voor hoge marktprijs.

+16%

Aardgas

De marktprijs van aardgas steeg afgelopen woensdag naar een nieuw record van 1,51 €/m3 voor CAL-23, exclusief opslagen van de energieleverancier. Hierna daalde de marktprijs licht tot een gemiddelde prijs van 1,462 €/m3.

De marktprijs van aardgas daalde vorige week met negen procent, te danken aan het weer in gebruik nemen van de Nordstream 1. Hierdoor stroomde er weer Russisch aardgas direct naar Duitsland, iets wat de markt omarmde. De hoeveelheid aardgas wat via deze pijpleiding stroomde was maar 40 procent van de capaciteit, maar beter iets dan niets. De vreugde was echter van korte duur doordat de capaciteit van deze gaspijpleiding op woensdag alweer werd teruggeschroefd tot 20 procent; technische problemen aldus Gazprom Rusland.

De teruggeschroefde capaciteit zorgt inmiddels voor paniek onder sectoren die in grote mate afhankelijk zijn van aardgas. De marktprijs van aardgas loopt namelijk zo op dat veel bedrijven genoodzaakt zijn om hun productieprocessen te verminderen. Het verminderen van processen geldt inmiddels voor tuinders met kassen, chemiebedrijven voor bijvoorbeeld ammoniak en kunstmest en bouwprojecten die niet meer rendabel worden door de gestegen prijs van bouwmaterialen.

Verder is de Europese Unie hard op weg om de gasopslagen te vullen. De doelstelling is om voor oktober/november de opslagen gevuld te hebben met minimaal 80 procent. Op dit moment zijn de opslagen (gemiddeld) gevuld met 67 procent, waarbij Nederland iets achterloopt met 64 procent.

$106

Olie

De olieprijs ondervond deze week opwaartse druk door meer informatie over de olievoorraden in de Verenigde Staten. Uit deze informatie bleek dat de voorraden van olie in de Verenigde Staten sterk is gedaald. Hiernaast nemen de olieleveringen naar Europa vanuit Rusland verder af wat voor een verdere prijsstijging zorgt. De prijs van een vat Brent olie lag deze week rond de 106 dollar per vat.

+13%

Elektriciteit

De marktprijs van elektriciteit voor CAL-23 is deze week met 13 procent stegen tot een prijs van 327,44 €/MWh voor BaseLoad, exclusief opslagen.

Deze prijsstand van elektriciteit heeft alles te maken met de ontwikkeling van de aardgasprijs. De teruggevoerde capaciteit van Nordstream 1 zorgt (ook) voor spanning op de elektriciteitsmarkt. De angst is namelijk dat de elektriciteitsproductie voor een deel zal stilvallen als de aanvoer van aardgas vanuit Rusland helemaal stopt.

In het kielzog van aardgas volgt de prijs van steenkool. Vanwege de terugvallende import van Russisch aardgas, kiest Europa meer en meer voor steenkool. Dit zorgt voor een prijs stijgend sentiment wat verder zal toenemen doordat er op vrijwillige basis is afgesproken om 15 procent minder gas te gaan gebruiken in de Europese Unie.

Ondanks dat vrijwel alle markten stijgen, daalt de prijs van een CO2-emissierecht. De prijs van een EUA CO2-emissierecht lag deze week rond de 75 euro per ton CO2, de laagste prijs in vier maanden. Oorzaak van deze daling ligt in de vrees voor een recessie en het plan om vrijwillig 15 procent gas te besparen; dit zal voor een dalende vraag naar CO2-emissierechten zorgen.

Wekelijkse Marktupdates

Met meer inzicht in de laatste trends en ontwikkelingen in de energiemarkt maak je slimmere keuzes voor je bedrijf of organisatie. Geen tijd om de markt op de voet te volgen? Geen probleem, wij doen het voor je. Iedere week geven de energie-experts van Mijn.Groendus een heldere update van wat er speelt in de markt. Zo krijg jij de kans om optimaal in te spelen op de kansen in de markt.

Auteur: Marvin Ubels
Energieconsultant bij Groendus.

Wekelijkse Marktupdates
Iedere vrijdag de Groendus Marktupdate in je inbox?

Ja, ik blijf graag op de hoogte van trends en ontwikkelingen in de energiemarkt.

Ik geef toestemming aan Groendus mijn gegevens op te slaan en te verwerken en ga akkoord met de algemene voorwaarden.*
Marketing door