Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

465.470 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

Week 31

Een nieuwe week, een nieuwe marktupdate. Blijf op de hoogte van de energiemarkt met de laatste trends en ontwikkelingen. Deze week is de marktupdate geschreven door:

Michiel Hiep
Energieconsultant bij Groendus
michielhiep@groendus.nl

CAL-22 Aardgas
+4%

De gasprijzen blijven ook deze week doorstijgen. De stijging lijkt wel af te remmen, mede veroorzaakt door een stagnerende olieprijs. De termijnprijs voor Cal-22 sloot gisteren op 0,2798 €/m3, een week op week stijging van ruim 4%. Zoals we de afgelopen maanden vaker zien stijgen de lange termijnprijzen minder hard dan de ‘jaar vooruit’ prijs. Dit wordt veroorzaakt door het huidige opwaartse sentiment op de financiële markten, die de korte termijn energieprijzen flink beïnvloedt.

De gasprijs heeft nog steeds last van de lege gasreserves. In Nederland ligt de vulgraad momenteel op 38%, terwijl in dezelfde periode vorig jaar de vulgraad op 75% lag. De vraag naar gas blijft hierdoor onverminderd hoog. Een slechte maand voor de productie van duurzame energie heeft er ook voor gezorgd dat de gasgestookte elektriciteitscentrales veel draaiuren hebben gemaakt. De lage gasreserves zouden de leveringszekerheid in gevaar kunnen brengen als er de komende maanden niet meer gas wordt opgeslagen.

Er lijkt voorlopig wel een einde te zijn gekomen aan de opmars van de olieprijs. Het vliegverkeer start minder snel op dan verwacht en ook de groeiverwachting van de mondiale economie blijft achter. De olieprijs leverde week op week ruim 6% in en sloot gisteren net boven de $70,00 /vat (Brent, month-ahead).

CAL-22 Elektriciteit
+3%

De elektriciteitsprijzen noteerden net als de gasprijzen een stijging, maar stegen week op week minder hard. Cal-22 Baseload noteerde gisteren 77,84 €/MWh (+3%) en Peakload 80,77 €/MWh (+3%). De omstandigheden voor de productie van duurzame energie waren dan wel niet zo gunstig afgelopen maand, het totaal aan opgewekte energie oversteeg ruim het totaal van vorig jaar. Dit komt door de forse stijging van het aantal duurzame productiebronnen, zowel bij wind als zon. De invloed van deze productie vertaalt zich ook steeds verder door in zowel de prijsvorming op de korte als op de lange termijn.

De kolenprijs blijft doorstijgen. Hier speelt concurrentie uit Azië een grote rol. De vraag naar kolen in het Oosten is groot en de prijzen liggen er op een hoger niveau. Er is dus weinig toevoer van kolen in Europa, wat de prijzen flink doet laat stijgen. De CO2 emissieprijs kende een relatief rustige week. De prijs beweegt als sinds begin mei tussen de €50 en €60 per ton. Net als vorige week eindigde de CO2 emissieprijs in de plus (+2%) en sloot gisteren op €55,47.


Wekelijkse Marktupdates

Met meer inzicht in de laatste trends en ontwikkelingen in de energiemarkt maak je slimmere keuzes voor je bedrijf of organisatie. Geen tijd om de markt op de voet te volgen? Geen probleem, wij doen het voor je. Iedere week geven de energie-experts van Mijn Groendus een heldere update van wat er speelt in de markt. Zo krijg jij de kans om optimaal in te spelen op de kansen in de markt.

Auteur: Michiel Hiep
Deze editie werd voor je opgesteld door Marvin Ubels, Energieconsultant bij Groendus.

Wekelijkse Marktupdates
Iedere vrijdag de Groendus Marktupdate in je inbox?

Ja, ik blijf graag op de hoogte van trends en ontwikkelingen in de energiemarkt.

Ik geef toestemming aan Groendus mijn gegevens op te slaan en te verwerken en ga akkoord met de algemene voorwaarden.*
Marketing door