Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

940.880 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

Week 31

Blijf op de hoogte van de energiemarkt met de laatste trends en ontwikkelingen.
De marktupdate is deze week geschreven door:

Marvin Ubels
Energieconsultant

Week 31
Nieuwe week, nieuwe marktupdate

Gasopslagen zijn voller dan in eerste instantie voorspeld, een Perfect Storm voor de elektriciteitsproductie, en winst oliebedrijven bedraagt 51 miljard dollar in het tweede kwartaal.

+8,9%

Aardgas

De marktprijs voor aardgas zag deze week een gemiddelde stijging van net geen negen procent voor CAL-2023. Deze stijging heeft gezorgd voor een prijs van 1,593 €/m3, opnieuw een record.

Vorige week schreven wij dat 1,51 €/m3 het nieuwe record was, maar die is nu verbroken. Het is niet meer uit te sluiten dat een nieuw record zich volgende week gaat vestigen, al lijken de voorspellingen voor komende week ‘gunstig’.

Vanuit de Verenigde Staten zijn er extra LNG-schepen met het vloeibaar gemaakt gas onderweg naar Europa wat de druk op de gasmarkt kan verlichten. Daarnaast raken de gasopslagen in de Europese Unie langzaamaan gevuld wat voor iets meer rust kan zorgen. De Europese gasopslagen hebben een gemiddelde vullingsgraad van 70 procent, waarbij een minimum van 80 procent de doelstelling is. De hoeveelheid aardgas in deze opslagen is lager dan voorgaande jaren op dit moment, maar het is meer dan aanvankelijk werd verwacht.


$97

Olie

De prijs van olie is deze week licht gedaald tot 97 dollar per vat Brent olie. De reden voor deze prijsdaling ligt aan de vraagkant; er zijn namelijk tekenen van afzwakking te vinden in de statistieken die de Amerikaanse overheid wekelijks publiceert. Uit deze statistieken blijkt dat de vraag naar benzine daalt en de voorraad van ruwe olie stijgt. Hiernaast heeft de Opec+, een groep van olieproducerende landen en Rusland, besloten om vanaf september 100.000 vaten meer te gaan produceren. Dit lijkt aanvankelijk een hoop, maar het is een druppel op een gloeiende plaat als je het afzet tegen de 100 miljoen vaten per dag in de wereldoliemarkt.

Tot slot dringt de Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties er op aan om belasting te heffen op de enorme winsten van olie- en gasbedrijven. De grote oliebedrijven Exxon Mobil, Chevron, Shell en TotalEnergies hebben in het tweede kwartaal van dit jaar 51 miljard dollar winst gemaakt, dat is het dubbele van kwartaal twee 2021. De Secretaris-generaal vindt het immoreel dat deze bedrijven over de ruggen van de armste mensen en gemeenschappen recordwinsten behalen in deze energiecrisis.

+8,4%

Elektriciteit

De marktprijs van elektriciteit voor CAL-23 is deze week met 8 procent stegen tot een prijs van 354,88 €/MWh voor BaseLoad, exclusief opslagen.

De prijs van elektriciteit heeft ook een nieuw record bereikt en dat heeft alles te maken met een ‘perfect storm’ waar de energiemarkten momenteel in zitten. De aanvoer van kolen naar Duitsland wordt bemoeilijkt door de lage stand van de Rijn, Frankrijk kampt met een hittegolf en te weinig water om kerncentrales goed te kunnen koelen, en de Nordstream 1 laat maar 20 procent van de capaciteit door vanwege ‘technische problemen.

Dankzij deze problemen bij onze buurlanden, wordt ook de prijs van de Nederlandse elektriciteit omhooggeduwd; het elektriciteitsnetwerk is namelijk met elkaar verbonden.

Als laatste onderwerp; de prijs van de EUA CO2-emissierechten heeft deze week ook een prijsstijging doorgemaakt. Vorige week berichtten wij nog dat de vrees voor een recessie de prijs juist drukte, maar door productiebeperkingen bij de Franse kerncentrales is de prijs (flink) gestegen. De verwachting is namelijk dat centrales op fossiele brandstoffen in het gat moeten springen die de kerncentrales achterlaten; dit betekent meer CO2-uitstoot. Hierdoor steeg de prijs per ton CO2 met bijna 10 euro naar 84 euro.

Wekelijkse Marktupdates

Met meer inzicht in de laatste trends en ontwikkelingen in de energiemarkt maak je slimmere keuzes voor je bedrijf of organisatie. Geen tijd om de markt op de voet te volgen? Geen probleem, wij doen het voor je. Iedere week geven de energie-experts van Mijn.Groendus een heldere update van wat er speelt in de markt. Zo krijg jij de kans om optimaal in te spelen op de kansen in de markt.

Auteur: Marvin Ubels
Energieconsultant bij Groendus.

Wekelijkse Marktupdates
Iedere vrijdag de Groendus Marktupdate in je inbox?

Ja, ik blijf graag op de hoogte van trends en ontwikkelingen in de energiemarkt.

Ik geef toestemming aan Groendus mijn gegevens op te slaan en te verwerken en ga akkoord met de algemene voorwaarden.*
Marketing door