Week 32

Blijf op de hoogte van de energiemarkt met de laatste trends en ontwikkelingen.
De marktupdate is deze week geschreven door:

Marvin Ubels
Energieconsultant

Week 32
Week 32

Nieuwe week, nieuwe marktupdate

Beste lezer, een kleine opmerking vooraf. De afgelopen weken kwamen wij vaak met het bericht dat de prijs van aardgas een nieuw record had bereikt. Inmiddels zouden wij elke update over aardgas en elektriciteit hiermee kunnen beginnen, want ook nu weer is dit het geval. Dit neemt niet weg dat het belangrijk is om te benadrukken dat de energiemarkt zich in historische onzekere situatie bevindt en dat deze zorgt voor de prijs stijgingen. Uiteraard blijven wij jou voorzien van de wekelijkse marktupdate.

+17,8%

Aardgas

De marktprijs van aardgas is gestegen met gemiddeld 18 procent voor CAL-2023. Dankzij deze procentuele stijging kwam de marktprijs op gemiddeld 1,87 €/m3 voor 2023, exclusief de opslagen van de energieleverancier.

De oorzaak van deze stijging lag in de toenemende vraag naar LNG, het vloeibaar gemaakte gas. Zo is Zuid-Korea zich nadrukkelijker gaan roeren op deze markt omdat zij achterlopen met het vullen van hun gasbergingen. Hiernaast wordt er met angst gekeken naar China. Wanneer het land zich losrukt van hun Covid-beleid, zal de vraag naar LNG aanzienlijk toenemen, iets wat voor een verdere prijsstijging gaat zorgen. Verder zijn de problemen met de Nordstream 1 nog niet opgelost waardoor er nog maar 20 procent van de capaciteit van de gaspijpleiding vanuit Rusland naar Duitsland wordt gebruikt.

$100

Olie

De prijs van een vat Brent olie lag deze week net onder de 100 dollar. De verwachting is dat ook deze prijs de komende periode zal gaan stijgen, ondanks de angst voor een recessie. Het Financieel Dagblad meldt namelijk, gebaseerd op een nieuwe prognose van het Internationaal Energieagentschap, dat de vraag naar olie zal gaan stijgen vanwege de gascrisis. De industrie zal sneller grijpen naar olie doordat de prijs van aardgas te duur wordt. Verder gaat de prijs van olie stijgen vanwege het aanstaande importverbod van Russische olie wat eind dit jaar ingaat.


+13,7

Elektriciteit

De marktprijs van elektriciteit is deze week voor CAL-23 met 14 procent gestegen tot een prijs van 403,34 €/MWh voor BaseLoad, exclusief de opslagen van de energieleverancier.

Vorige week schreven wij over een ‘perfect storm’ waar de elektriciteitsmarkt zich in bevond, dit was deze week niet anders. De aanhoudende droogte zorgt voor een laag waterpeil waardoor containerschepen met kolen maar voor een derde werden gevuld. Hierdoor moesten containerschepen vaker bevoorraden dan normaal. Verder is het importverbod op Russische steenkool donderdagnacht ingegaan, wat het inkopen bij andere aanbieders bemoeilijkte; de prijzen stegen direct.

Hiernaast wordt de import van elektriciteit vanuit Noorwegen ook onzeker vanwege de droogte. Noorwegen is namelijk grootexporteur van elektriciteit vanwege hun waterkrachtcentrales. Nu het niveau van de waterreservoirs dalen, heeft de Noorse regering besloten om de export van elektriciteit aan banden te leggen als Noorwegen te weinig elektriciteit dreigt te hebben.

Tot slot staan de Franse kerncentrales nog steeds nagenoeg uit. Dit maakt Frankrijk een grotere importeur van elektriciteit dan een exporteur; een rol die zij voorheen ook hadden.

De CO2-emissierechten zijn het laatste onderwerp van deze marktupdate. Net zoals vorige week was de prijs hoger dan een paar weken eerder. Dit komt doordat er meer CO2 wordt uitgestoten door de productie van elektriciteit dankzij kolen. De prijs van een EUA CO2-emissierecht lag deze week rond de 85 euro per ton.


Wekelijkse Marktupdates

Met meer inzicht in de laatste trends en ontwikkelingen in de energiemarkt maak je slimmere keuzes voor je bedrijf of organisatie. Geen tijd om de markt op de voet te volgen? Geen probleem, wij doen het voor je. Iedere week geven de energie-experts van Mijn.Groendus een heldere update van wat er speelt in de markt. Zo krijg jij de kans om optimaal in te spelen op de kansen in de markt.

Auteur: Marvin Ubels
Energieconsultant bij Groendus.

Wekelijkse Marktupdates
Iedere vrijdag de Groendus Marktupdate in je inbox?

Ja, ik blijf graag op de hoogte van trends en ontwikkelingen in de energiemarkt.

Ik geef toestemming aan Groendus mijn gegevens op te slaan en te verwerken en ga akkoord met de algemene voorwaarden.*
Marketing door