Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

465.470 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

Week 33

Een nieuwe week; een nieuwe marktupdate. Weet wat er speelt op de energiemarkt met de Groendus Marktupdate. Je wordt deze week op de hoogte gebracht van de laatste trends en ontwikkelingen door:

Alex Dijk
Energieconsultant Mijn Groendus
alexdijk@groendus.nl

CAL-22 Aardgas
-9%
AG33


Wanneer gaat de opmars van de gasprijs stoppen? Dat was de vraag die de markt de afgelopen periode in zijn greep hield. Zoals hierboven wordt weergegeven, is de marktprijs van aardgas voor CAL-22 de afgelopen week met 9% gedaald tot 0,287 €/m3, exclusief opslagen. De initiële aanleiding van de daling was het bericht van afgelopen woensdag, waarin werd aangekondigd dat er gas op weg zou zijn naar Europa via de nieuwe Nord Stream 2 gasleiding. Dit nieuws bleek later echter onjuist te zijn. Wat er vervolgens daadwerkelijk voor heeft gezorgd dat de gasprijs een daling heeft ingezet, is het bericht waar Gazprom afgelopen donderdag mee kwam; Gazprom zal dit jaar nog 5,6 miljard kubieke meter Russisch aardgas aan Europa leveren. Gezien deze hoeveelheid hoger is dan waar op gerekend werd, daalde de prijs voor aardgas deze week.

Ondanks de prijsdaling blijft de vraag naar gas in Europa hoog. Dit heeft onder andere te maken met de niet volledig gevulde gasbergingen. Op Europees niveau zijn de gasbergingen op dit moment voor 62% gevuld. in Nederland ligt dit percentage zelfs op slechts 42%, waar dit normaal rond deze tijd van het jaar 80- tot 90% zou moeten zijn. Daarnaast zijn de afgelopen tijd een aantal belangrijke gasverbindingen tijdelijk buiten werking geweest. Zo was Jamal, een gasleiding vanuit Rusland naar Duitsland, deze zomer drie dagen buiten werking voor onderhoud en werd de Nord Stream vanaf 13 juli voor twee weken buiten werking gesteld vanwege onderhoud. Verder is het ook onduidelijk wanneer de Nord Stream 2 in gebruik genomen zal worden, hetgeen ook de nodige onzekerheid met zich meebrengt. Dit alles roept de vraag op of de gasbergingen van Nederland tot op acceptabele niveaus gevuld kunnen worden voor de koude maanden.

CAL-22 Elektriciteit
-6%
ELEK33

De marktprijs van elektriciteit voor CAL-22 is met 6% gedaald tot 89,99 €/MWh voor PeakLoad, exclusief opslagen. De elektramarkt is sterk gecorreleerd aan de gasmarkt; met de daling van de gasprijs zakt ook de prijs voor elektriciteit. Dit zal zo blijven, zolang een groot deel van onze elektriciteit met fossiele brandstoffen zoals gas en kolen wordt opgewekt.

Solarmagazine kwam deze week met een artikel over de groeisnelheid van zonne-energie in Europa. 8 van de 27 EU landen hebben in juni en juli nieuwe records gevestigd. Nederland en Duitsland stonden daarbij bovenaan, wat betreft zonnestroomproductie gedurende deze maanden. De algehele groei van Europese zonnestroomproductie zag in dezelfde maanden een jaar-op-jaar stijging van 5,1 terawattuur. Deze groei is verdubbeld in 2 jaar tijd van 2,6 terawattuur in 2019. Aldus Solarmagazine.

Facts33

Wekelijkse Marktupdates

Met meer inzicht in de laatste trends en ontwikkelingen in de energiemarkt maak je slimmere keuzes voor je bedrijf of organisatie. Geen tijd om de markt op de voet te volgen? Geen probleem, wij doen het voor je. Iedere week geven de energie-experts van Mijn Groendus een heldere update van wat er speelt in de markt. Zo krijg jij de kans om optimaal in te spelen op de kansen in de markt.

Auteur: Alex Dijk
Deze editie werd voor je opgesteld door Alex Dijk, Energieconsultant Mijn Groendus.

Wekelijkse Marktupdates
Iedere vrijdag de Groendus Marktupdate in je inbox?

Ja, ik blijf graag op de hoogte van trends en ontwikkelingen in de energiemarkt.

Ik geef toestemming aan Groendus mijn gegevens op te slaan en te verwerken en ga akkoord met de algemene voorwaarden.*
Marketing door