Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

465.470 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

Week 33

Blijf op de hoogte van de energiemarkt met de laatste trends en ontwikkelingen.
De marktupdate is deze week geschreven door:

Susanne Mol
Energieconsultant

Week 33
Nieuwe week, nieuwe marktupdate

Energieprijzen blijven week op week stijgen, olieprijs blijft door bijgestelde groeiverwachtingen dalen, overdag nog steeds negatieve EPEX prijzen door toename zonnestroomproductie.

+15,7%

Aardgas

De marktprijs van aardgas is gestegen met 15,7 procent voor CAL-2023. Hierdoor komt de marktprijs uit op 2,044 €/m3 voor 2023, exclusief de opslagen van de energieleverancier.

Deze forse stijging heeft onder meer te maken met de toenemende vraag naar gas vanuit Azië, extra gas dat door Europa wordt ingekocht om gasbergingen te vullen en door klimaatomstandigheden.

Door het lage water in de Europese rivieren staat de levering van steenkool onder druk. Ook is er door de hoge watertemperatuur minder koelwater beschikbaar waardoor de productie van Franse kerncentrales vermindert.

Daarnaast wordt er tot op heden nog steeds maar 20% van de capaciteit gebruikt van Nord Stream 1, waardoor het tekort aan gas zorgt voor deze zeer hoge prijzen.

Marktupdate aardgas


$93

Olie

De prijs van een vat Brent olie was deze week rond de 93 dollar. Dit is de laagste olieprijs in een half jaar tijd. Volgens analisten heeft dit vooral te maken met de tegenvallende cijfers van de Chinese economie, de hogere olieproductie in Rusland en de extra productie die het Saoedische staatsoliebedrijf kan leveren.

Op dit moment zijn er gesprekken tussen Iran en de EU over een nieuw nucleair akkoord. Als zij tot een akkoord komen dan gaat de deur mogelijk weer open voor Iran, wat voor een aanvoer van 1,3 miljoenvaten olie per dag kan zorgen.

olie


+20,9

Elektriciteit

De marktprijs van elektriciteit is deze week voor CAL-23 met 20,9 procent gestegen tot een prijs van 456,91 €/MWh voor BaseLoad, exclusief de opslagen van de energieleverancier.

Door meerdere invloeden zoals de hogere prijzen voor gas, kolen, CO2 en brandstof zijn ook de termijnprijzen voor elektriciteit gestegen in heel Europa.

Met name door productie van zonnestroom zijn de prijzen midden op de dag laag en soms zelfs negatief. Hierdoor zijn er enorme prijsverschillen tussen de goedkoopste en duurste uren van de dag.

De vraag naar CO2-emissierechten vanuit elektriciteitscentrales in combinatie met een lager volume op de zomerveilingen zorgen voor een hogere prijs. Met een stijging van ruim € 10 in een week tijd is de prijs per ton € 95,80.

Elektriciteit


Wekelijkse Marktupdates

Met meer inzicht in de laatste trends en ontwikkelingen in de energiemarkt maak je slimmere keuzes voor je bedrijf of organisatie. Geen tijd om de markt op de voet te volgen? Geen probleem, wij doen het voor je. Iedere week geven de energie-experts van Mijn.Groendus een heldere update van wat er speelt in de markt. Zo krijg jij de kans om optimaal in te spelen op de kansen in de markt.

Auteur: Susanne Mol
Energieconsultant bij Groendus.

Wekelijkse Marktupdates
Iedere vrijdag de Groendus Marktupdate in je inbox?

Ja, ik blijf graag op de hoogte van trends en ontwikkelingen in de energiemarkt.

Ik geef toestemming aan Groendus mijn gegevens op te slaan en te verwerken en ga akkoord met de algemene voorwaarden.*
Marketing door