Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

940.880 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

Week 34

Een nieuwe week, een nieuwe marktupdate. Blijf op de hoogte van de energiemarkt met de laatste trends en ontwikkelingen. Deze week is de marktupdate geschreven door:

Michiel Hiep
Energieconsultant bij Groendus
michielhiep@groendus.nl

CAL-22 Aardgas
+9%
AG334


De gasprijzen blijven de weg naar boven vinden. De CAL-22 prijs steeg week op week met bijna 9% naar €0,312 €/m3 (excl. opslagen). Waar het nieuws rondom de Nord Stream 2 vorige week voor een kortstondige daling van de prijzen zorgde, vindt deze week het omgekeerde plaats. Het is nog steeds onduidelijk of- en wanneer de Nord Stream 2 het huidige tekort aan gas kan opvangen. Deze onzekerheid zorgt voor stijgende prijzen, vooral op de kortere termijn.

De olieprijs kende deze week ook een sterke opleving. De afgelopen weken was er een dalende trend zichtbaar, veroorzaakt door onzekerheid over de geraamde groeiverwachtingen. Deze week steeg de olieprijs echter weer met 9% naar $71,07 /vat (Brent, month-ahead). De oliereserves in Amerika en het Midden-Oosten nemen af, hetgeen duidt op een toename van de vraag. De olieprijs reageert sterk op dergelijke berichten, wat duidt op een volatiele markt. Voor de komende periode verwachten analisten een toename van de productie omdat de OPEC+ haar productie nog steeds op een gelimiteerd niveau houdt (Bron: Bloomberg). Hierdoor is een sterke stijging van de olieprijs onwaarschijnlijk, omdat er voldoende aanbod op de markt zal blijven.

CAL-22 Elektriciteit
+7%
ELEK34

De elektriciteitsprijzen stegen deze week mee met de gasprijzen. Waar de CAL-22 base- en peakloadprijzen afgelopen week respectievelijk onder de €90 en €80 per MWh uitkwamen, noteerden zij hier deze week weer ruim boven. De duurzame productie van elektriciteit blijft door matige weersomstandigheden al maanden achter. Dit zorgt ervoor dat de gas- en CO₂-emissierechtenprijs de voornaamste drijvers van de ontwikkeling van de elektriciteitsprijs zijn. Nu beide weer flink in de lift zitten, heeft dit zijn uitwerking op de termijn- en spotmarkt van elektriciteit.

De CO₂-emissieprijs beweegt al sinds mei tussen de €50 en €60 per ton. Dit is ruim het dubbele van de prijs, ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Hiermee is de invloed van CO₂-emissierechten op de elektriciteitsprijzen flink gestegen. Het aandeel speculanten op de markt voor CO₂-emissierechten is in deze periode ook toegenomen. Veel partijen spelen in op de verwachte aanscherpingen van de EU om haar CO₂-uitstoot verder terug te dringen. De markt is hiermee minder voorspelbaar geworden, wat energiebedrijven dwingt om hun risicomarges flink te verhogen. Dit leidt over de gehele linie tot hogere prijzen.

FACTS34

Wekelijkse Marktupdates

Met meer inzicht in de laatste trends en ontwikkelingen in de energiemarkt maak je slimmere keuzes voor je bedrijf of organisatie. Geen tijd om de markt op de voet te volgen? Geen probleem, wij doen het voor je. Iedere week geven de energie-experts van Mijn Groendus een heldere update van wat er speelt in de markt. Zo krijg jij de kans om optimaal in te spelen op de kansen in de markt.

Auteur: Michiel Hiep
Deze editie werd voor je opgesteld door Michiel Hiep, Energieconsultant bij Groendus.

Wekelijkse Marktupdates
Iedere vrijdag de Groendus Marktupdate in je inbox?

Ja, ik blijf graag op de hoogte van trends en ontwikkelingen in de energiemarkt.

Ik geef toestemming aan Groendus mijn gegevens op te slaan en te verwerken en ga akkoord met de algemene voorwaarden.*
Marketing door