Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

940.880 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

Week 34

Blijf op de hoogte van de energiemarkt met de laatste trends en ontwikkelingen.
De marktupdate is deze week geschreven door:

Susanne Mol
Energieconsultant

Week 34
Nieuwe week, nieuwe marktupdate

Gas- en elektriciteitsprijzen schieten opnieuw fors omhoog, gasopslagen in Europa bereiken bijna het gewenste vullingspercentage van 80% en komende maand meer duidelijk over lastenverlichting overheid.

+26,9%

Aardgas

De marktprijs van aardgas is gestegen met 26,9 procent voor CAL-2023. Hierdoor komt de marktprijs op 2,594 €/m3 voor 2023, exclusief de opslagen van de energieleverancier.

Sinds de Russische inval in Oekraïne kampt Europa met hoge energieprijzen. Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom heeft aangekondigd dat de Nord Stream-pijplijn tussen Rusland en Duitsland eind deze maand drie dagen dichtgaat, waardoor de prijzen nog verder werden opgedreven. Ook omdat niet zeker is of de gaslevering via deze pijpleiding daarna weer zal worden opgestart.

De gasopslagen in Europa bereiken bijna het gewenste vullingspercentage van 80%. Echter, deze ontwikkeling is onvoldoende om tegenwicht te bieden aan de prijsopdrijvende factoren.

$100+

Olie

De prijs van een vat Brent olie is de afgelopen dagen weer boven de 100 dollar uitgekomen. De belangrijkste oorzaken voor de prijsstijging zijn de dalende Amerikaanse voorraden en de mogelijkheid om de productie te verlagen door de Opec+.+25%

Elektriciteit

De marktprijs van elektriciteit is deze week voor CAL-23 met 25 procent gestegen tot een prijs van 571,01 €/MWh voor BaseLoad, exclusief de opslagen van de energieleverancier.

Door minder wind- en zonproductie, door korter wordende dagen, sluierbewolking en slechtere rendementen door de hitte, zorgt het hernieuwbare productiepark voor onvoldoende productie om de prijs gedurende de middag te drukken. Wanneer dat wel lukt worden kolencentrales prijsstellend in plaats van gascentrales, wat per MWh honderden euro’s kan schelen. Volgende week wordt meer wind verwacht bij lagere temperaturen, terwijl enkele onderhoudsprojecten aflopen, wat voor enige prijsverlichting zou kunnen zorgen.

Door prijsexplosies op de gas en elektriciteitsmarkt is de emissieprijs aan het dalen. De huidige brandstofprijzen zijn van een dusdanig hoog niveau dat ze onherroepelijk zullen leiden tot een lagere energievraag van de industrie. Hierdoor hoeft de industrie minder CO2-rechten in te kopen. De emissieprijs per ton staat nu op € 89,24.De EU-ministers van Energie komen mogelijk binnenkort bijeen in een spoedzitting om de hoge prijzen te bespreken. In Nederland is de coalitie in aanloop naar Prinsjesdag bezig met de onderhandelingen over de begroting voor komend jaar. Daarbij wordt over een maatregelenpakket gesproken om de koopkrachtverslechtering te bespreken, die mede wordt veroorzaakt door de hoge energieprijzen.

Wekelijkse Marktupdates

Met meer inzicht in de laatste trends en ontwikkelingen in de energiemarkt maak je slimmere keuzes voor je bedrijf of organisatie. Geen tijd om de markt op de voet te volgen? Geen probleem, wij doen het voor je. Iedere week geven de energie-experts van Mijn.Groendus een heldere update van wat er speelt in de markt. Zo krijg jij de kans om optimaal in te spelen op de kansen in de markt.

Auteur: Susanne Mol
Energieconsultant bij Groendus.

Wekelijkse Marktupdates
Iedere vrijdag de Groendus Marktupdate in je inbox?

Ja, ik blijf graag op de hoogte van trends en ontwikkelingen in de energiemarkt.

Ik geef toestemming aan Groendus mijn gegevens op te slaan en te verwerken en ga akkoord met de algemene voorwaarden.*
Marketing door