Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

940.880 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

Week 35

Een nieuwe week, een nieuwe marktupdate. Blijf op de hoogte van de energiemarkt met de laatste trends en ontwikkelingen. Deze week is de marktupdate geschreven door:

Marco Buishand
Key Account Manager bij Groendus
marcobuishand@groendus.nl

CAL-22 Aardgas
+7%

De prijs van gas blijft doorstijgen afgelopen week. De marktprijs van aardgas voor CAL-22 is afgelopen week 7% gestegen tot 0,3350 €/m3, exclusief opslagen. De hoofdoorzaken zijn nog immer de lage reserves en uitblijvende aanvoer van LNG door de zware competitie hiervoor op de wereldmarkt. Hoopvol is het bericht vanuit Gazprom dat de Nord Stream 2 voor het einde van dit jaar in gebruik wordt genomen. Het wachten is nog op verdere test procedures en Duitse certificering.


Na een initiële daling van de olieprijs afgelopen donderdag na het nieuws dat de OPEC+ bij het besluit blijft om de productie dagelijks met 400.000 vaten olie te verhogen, noteert een vat Brent op het moment van schrijven rond de $73,00 bbl. De volgende vergadering van OPEC+ staat gepland op 4 oktober. Reden voor de toch weer stijgende olieprijs deze week is orkaan Ida. De gevolgen hiervan waren goed merkbaar in de Golf van Mexico waar een groot deel van de productie stil is komen te liggen. Een deel heeft zich inmiddels hersteld, maar is nog niet terug op het oude niveau. De prijs van steenkool blijft niet achter en steeg ook verder en de CAL22 API4 noteert nu rond $126 per ton.


CAL-22 Elektriciteit
+9%

De marktprijs van elektriciteit voor CAL-22 is met 9% gestegen tot 101,03 €/MWh voor PeakLoad, exclusief opslagen. Aangezien alle grondstoffen die correleren met elektriciteit en de CO2 prijzen zijn gestegen afgelopen week, kan de prijs van elektriciteit enkel omhoog. In de ochtend van de CO2 handel vandaag wordt het hoogte record van €61,90 per ton wederom getest. De oorzaak van de stijging deze week zijn o.a. de stijgende gas prijzen, lage wind opwekking en een gereduceerd veiling volume. Volgens handelaren staan de seinen op groen om verder door te stijgen.

Wekelijkse Marktupdates

Met meer inzicht in de laatste trends en ontwikkelingen in de energiemarkt maak je slimmere keuzes voor je bedrijf of organisatie. Geen tijd om de markt op de voet te volgen? Geen probleem, wij doen het voor je. Iedere week geven de energie-experts van Mijn Groendus een heldere update van wat er speelt in de markt. Zo krijg jij de kans om optimaal in te spelen op de kansen in de markt.

Auteur: Marco Buishand
Deze editie werd voor je opgesteld door Marco Buishand, Key Account Manager bij Groendus.

Wekelijkse Marktupdates
Iedere vrijdag de Groendus Marktupdate in je inbox?

Ja, ik blijf graag op de hoogte van trends en ontwikkelingen in de energiemarkt.

Ik geef toestemming aan Groendus mijn gegevens op te slaan en te verwerken en ga akkoord met de algemene voorwaarden.*
Marketing door