Ga gelijktijdig groen!

Verzeker jezelf van goedkope en écht schone energie via onze Energiemarktplaats. Dat is slim en groen dus.

Meer informatie

465.470 kWh

Beschikbare gelijktijdige groene stroom via onze Energiemarktplaats. Profiteer nu!

Ik wil meeprofiteren!

Week 35

Blijf op de hoogte van de energiemarkt met de laatste trends en ontwikkelingen.
De marktupdate is deze week geschreven door:

Bob van Dijk
Energieconsultant

Week 35
Nieuwe week, nieuwe marktupdate

De Elektriciteit- en gasprijs corrigeren stevig na prijspiek van vorige week, slechte economische vooruitzichten doen de olieprijzen dalen en de C02-prijs daalt door vraagvernietiging van industrie.

-32,5%

Aardgas

De marktprijs van aardgas voor CAL-23 is deze week gedaald naar 1,914 €/m3, exclusief opslagen van de leverancier.

Waar de prijs van aardgas vorige week op het hoogste punt op 3,05 €/m3 stond, is de prijs in de afgelopen week met meer dan een kwart gedaald. Deze daling is toe te schrijven aan het nieuws dat het vullen van de Europese gasopslagen goed verloopt. Nederland lijkt de Europese doelstelling van 80% deze week nog te zullen halen.

De hoge prijzen van afgelopen week waren toe te schrijven aan hoge risicopremies die gehanteerd werden met betrekking tot de voorspelde leveringsstop van gas via Nord Stream 1. Deze pijpleiding werd afgelopen dinsdag uit gebruik genomen vanwege gepland onderhoud. De vraag of de daling de komende dagen door gaat zetten hangt nauw samen met de vraag of gasleveringen via Nord Stream 1 zaterdag weer hervat zullen worden.

$92

Olie

De olieprijs is deze week gedaald tot een prijs van 92 dollar per vat Brent olie.

De daling van de olieprijs deze week is toe te schrijven aan de donkere wolk die is blijven hangen; slechte economische vooruitzichten. Een mogelijke recessie zal de vraag naar olie doen afnemen. Dit wordt versterkt door de voornemens van de Federal Reserve (Amerikaanse centrale bank) om maatregelen te nemen om de inflatie in te dammen. Het fors verhogen van de rente is daarbij een van de instrumenten.

Aan de aanbodkant zijn er weinig veranderingen. De olieproducerende landen (OPEC) vergadert aanstaande maandag over het productiebeleid van de komende tijd. Waar in de afgelopen periode zelfs nog gesproken werd om de productie te verhogen, bijvoorbeeld het bezoek van Biden aan Saudi Arabië halverwege juli, zal deze keer een beperking van de output op tafel liggen.
-41,9%

Elektriciteit

De marktprijs van elektriciteit voor CAL-23 is in de afgelopen week sterk gedaald tot een prijs van 385 €/MWh voor BaseLoad, exclusief opslagen. Deze daling is sterk verwant aan de daling van de prijzen van aardgas. Daarnaast komen er steeds sterkere geluiden vanuit Brussel omtrent het ingrijpen in de stroommarkten. Ursula von der Leyen, de voorzitster van de Europese Commissie, heeft recent uitspraken gedaan over een ‘noodinterventie’ en ‘structurele hervorming’ van de elektriciteitsmarkt. Dat er een interventie komt vanuit Brussel staat buiten kijf, de vraag is echter waarover overeenstemming bereikt kan worden en op welke termijn dit doorgevoerd kan worden.

Ondanks de daling staat de prijs nog steeds op een hoog niveau. De redenen die in de afgelopen marktupdates steeds als verklaring werden gegeven voor deze hoge prijzen gelden nog steeds:

  • De aardgasprijzen staan hoog en blijven relatief hoog. De gascentrales zijn sterk bepalend voor de stroomprijzen.
  • De beschikbaarheid van de Franse kerncentrales blijft laag vanwege onderhoud.
  • Door droogte zijn de waterkrachtcentrales sterk beperkt in productie en kunnen kolencentrales lastig bevoorraad worden door lage waterstanden in rivieren.

€80,-

EUA CO2-recht

De prijs van een EUA CO2-recht is deze week gedaald tot onder de 80 euro per ton CO2. Daarmee zet de daling van vorige week zich voort. Door de hoge brandstofprijzen is een gedeelte van de industrie genoodzaakt om haar productie te verlagen, waardoor de vraag naar CO2-rechten afneemt. Een sterk voorbeeld hiervan is dat, door oplopende gasprijzen, de productie van ammoniak is gehalveerd binnen Europa. Daarnaast spelen de Europese besparingsplannen ook een rol in een stuk vraagvernietiging en daarmee dus een daling van de prijzen.

Wekelijkse Marktupdates

Met meer inzicht in de laatste trends en ontwikkelingen in de energiemarkt maak je slimmere keuzes voor je bedrijf of organisatie. Geen tijd om de markt op de voet te volgen? Geen probleem, wij doen het voor je. Iedere week geven de energie-experts van Mijn.Groendus een heldere update van wat er speelt in de markt. Zo krijg jij de kans om optimaal in te spelen op de kansen in de markt.

Auteur: Bob van Dijk
Energieconsultant bij Groendus.

Wekelijkse Marktupdates
Iedere vrijdag de Groendus Marktupdate in je inbox?

Ja, ik blijf graag op de hoogte van trends en ontwikkelingen in de energiemarkt.

Ik geef toestemming aan Groendus mijn gegevens op te slaan en te verwerken en ga akkoord met de algemene voorwaarden.*
Marketing door